Με τη μετάθεση σημαντικών αποφάσεων για τον Ιούνιο 2013 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου. Ταμείο αλληλεγγύης και ευρωπαϊκός μηχανισμός εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών στον εγγύς ορίζοντα.
Με θέματα εξωτερικής πολιτικής στην ατζέντα ολοκληρώνεται η Σύνοδος Κορυφής των 27 χωρών-μελών της ΕΕ. Τους αρχηγούς κρατών ανησυχούν οι εξελίξεις στη Συρία και το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, δεν πρόκειται ωστόσο να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.
Ταμείο αλληλεγγύης
Στα χέρια τους το μέλλον της Ευρώπης, αλλά από τον Ιούνιο του 2013
Νωρίς το πρωί τελείωσαν και οι εργασίες της πρώτης μέρας του συμβουλίου με την αναβολή επί της ουσίας λήψης σημαντικών αποφάσεων. Οι 27 εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο να παρουσιάσει στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου του 2013 συγκεκριμένες προτάσεις για την εμβάθυνση της οικονομική και νομισματικής ένωσης και τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν ο συντονισμός σημαντικών οικονομικοπολιτικών αποφάσεων μεταξύ των κρατών-μελών, συμφωνίες των εθνικών κυβερνήσεων και της Επιτροπής για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων καθώς επίσης και η δημιουργία ενός «ταμείου αλληλεγγύης» για την στήριξη χρεωμένων χωρών στις προσπάθειες εξυγίανσης των οικονομικών τους.
Σύμφωνα με την γερμανίδα καγκελάριο, το ταμείο αυτό θα έχει στη διάθεσή του περιορισμένους πόρους, 10, 15 ή ακόμα και 20 δισ. ευρώ, όπως διευκρίνισε στη συνέντευξη τύπου. Πρόκειται, τόνισε, για έναν μηχανισμό αλληλεγγύης που δεν θα έχει ως στόχο να ανακουφίζει τις χώρες σε κρίση, αλλά να επιβραβεύει εκείνες τις κυβερνήσεις που υλοποιούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση εικόνα θα υπάρχει αφού ψηφιστεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για το διάστημα 2014 – 2020. Μια σκέψη είναι πόροι να προέρχονται από τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Μηχανισμός εκκαθάρισης
Η κεγκαλάριος Μέρκελ: ταμείο αλληλεγγύης για επιβράβευση των κυβερνήσεων που υλοποιούν το μεταρρυθμιστικό τους έργο
Μέχρι τον Ιούνιο του 2013 βαν Ρομπέι και Μπαρόζο θα πρέπει να παρουσιάσουν προτάσεις για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών και εναρμόνισης των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων. Ο υπό διαμόρφωση εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών που θα βρίσκεται στην ΕΚΤ θα αποκτήσει τα εργαλεία για να μπορεί να χειρίζεται περιπτώσεις εκκαθαρίσεων προβληματικών τραπεζών χωρίς κόστος για το φορολογούμενο, τόνισε με έμφαση η Άγκελα Μέρκελ. Επίσης μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα πρέπει να καθοριστεί το νομικό και λειτουργικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας (ESM) για να μπορούν ορισμένες τράπεζες να έχουν άμεση πρόσβαση στον ESM. Αντίθετα η πλήρης λειτουργία του εποπτικού μηχανισμού για περίπου 150 τράπεζες της ευρωζώνης θα είναι έτοιμη αρχές του 2014, μόνο τότε θα μπορούν όλες οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στους πόρους του ESM.
Η γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι στις 8ωρες διαπραγματεύσεις δεν συζητήθηκε ούτε το ενδεχόμενο αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συμφωνιών, ούτε το θέμα των κυρώσεων. «Όταν οι αποφάσεις γίνουν δεσμευτικές, τότε θα προχωρήσουμε και σε αναθεωρήσεις». διευκρίνισε. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για πρώτη φορά εκδήλωσε την πρόθεσή του για αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. «Το 2014 θα είναι χρονιά εκλογών για ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια νέα Επιτροπή και ίσως ανοίξει μια νέα φάση, στην οποία να εξετάσουμε και το θέμα της αναθεώρησης».
«Σωτήρες οι 27 υπουργοί Οικονομικών»
Γάλλος πρόεδρος Ολάντ: ΄Ισως αναθεώρηση από το 2014
Η μετάθεση σημαντικών αποφάσεων για το ερχόμενο καλοκαίρι παρά τις καλές προθέσεις του προέδρου του συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι αφήνει την εντύπωση ότι λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα οι διαμορφωτές της ΕΕ έχουν χάσει την ορμή για μεταρρυθμίσεις, παρατηρούν σχολιαστές. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γύρκι Κατάινεν το συμβούλιο κορυφής δεν ήταν παρά μια «χαλαρή συνάντηση ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον της ΕΕ και της νομισματικής ένωσης». Εάν δεν είχαν συμφωνήσει χθες οι 27 υπουργοί Οικονομικών τον εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών και τη χορήγηση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα το συμβούλιο κορυφής δεν θα είχε ουσιαστικά άλλη επιτυχία να επιδείξει. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και αποχωρών πρόεδρος του Εurogroup το διατύπωσε ήδη από χθες το μεσημέρι πολύ χαρακτηριστικά: «Το συμβούλιο κορυφής 'σώθηκε' από τους 27 υπουργούς Οικονομικών».
Dapd/ reuters/ afp/ Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment