Friday, December 28, 2012


Επισκόπηση τύπου

«Φυγή προς τα εμπρός»

Είναι το βήμα που προτείνει ο Κώστας Σημίτης σε ολοσέλιδο άρθρο του στην FAZ για να βγει η ΕΕ από την κρίση. Επισημαίνει τα λάθη που έγιναν με την Ελλάδα και καταγγέλει την αρχή της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων.
Ολοσέλιδο άρθρο γνώμης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη φιλοξενεί στο σημερινό φύλο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο Κώστας Σημίτης αναφέρεται στις αιτίες της κρίσης του ευρώ και παραθέτει απόψεις για το πώς αυτές μπορούν να επιλυθούν.
«Κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο προόδου»
O Κώστας Σημίτης με τον π. πρόεδρο Μπους και τον Ρομάνο ΠρόντιO Κώστας Σημίτης με τον π. πρόεδρο Μπους και τον Ρομάνο Πρόντι
Kαταρχήν αναφερόμενος στην Ελλάδα ο π. πρωθυπουργός αποδίδει την αιτία των δημοσιονομικών της προβλημάτων όχι στη λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων αλλά στον λανθασμένο τρόπο που δημιουργήθηκε η νομισματική ένωση. Και φέρνει το παράδειγμα της Ισπανίας. «Το ότι η κρίση έχει άλλα αίτια φαίνεται στην Ισπανία» γράφει. «Παρά το γεγονός ότι το 2006 το δημόσιο χρέος δεν ξεπερνούσε το 31% του ΑΕΠ και το έλλειμμα βρίσκονταν κάτω από το 3%, σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει κρίση. Αφορμή γι' αυτήν ο οικοδομικός οργασμός, η πτώση της τιμής των ακινήτων, η αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, όπως τελευταία και η αναπόφευκτη παρέμβαση του κράτους για τη διάσωση των συστημικών τραπεζών για να συγκρατήσει τις επιπτώσεις από την κρίση» επισημαίνει ο Κώστας Σημίτης.
Και συνεχίζει: «Οι αποκλίσεις σε επίπεδο ανάπτυξης ανάμεσα στο βορρά και το νότο, η ασθενέστερη ανταγωνιστικότητα των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και οι μεγάλες διαφορές στο εμπορικό ισοζύγιο πληρωμών τους είναι μακράν οι πιο σημαντικοί λόγοι των συνεχώς αυξανόμενων χρεών τους και όχι η ανικανότητα των πολιτικών τους». Για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα ήταν έργο ζωής του πρώην πρωθυπουργού, ο Κώστας Σημίτης προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Η μικρή αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα έδωσε αφορμή στον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα και μερικές άλλες χώρες της περιφέρειας δεν θα έπρεπε να γίνουν μέλη στην οικονομική και νομισματική ένωση. Όμως, αυτή η Ένωση, δεν είναι ένα κλαμπ αναπτυγμένων χωρών, αλλά πολύ περισσότερο ένα στάδιο ανάπτυξης των κρατών-μελών για την ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια, στην ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται από την κατάργηση των συνόρων μεταξύ τους. Με άλλα λόγια: Η οικονομική και νομισματική ένωση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο προόδου».
«Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις»
Χειραψία Σημίτη - ΠρόντιΧειραψία Σημίτη - Πρόντι
Ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός προτείνει τη «φυγή προς τα εμπρός», όπως επιγράφει και το άρθρο του, δηλαδή οικονομική διακυβέρνηση και περισσότερη πολιτική εμβάθυνση. «Αυτή η οικονομική διακυβέρνηση ή οικονομοπολιτική καθοδήγηση δεν θα πρέπει να είναι μια συρραφή μέτρων που να αντιμετωπίζουν κάθε φορά και νέες δυσκολίες. Εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για τη δημιουργία νέων δομών που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες. Το υπάρχον σύστημα και η ασκούμενη πολιτική στηρίζονται σε δυσκίνητα όργανα και προσανατολίζονται σε μικροπρόθεσμες σκέψεις και αποφάσεις. Το υπάρχον σύστημα είναι και για ένα ακόμη λόγο ακατάλληλο. Διότι οι αποφάσεις καίριας σημασίας χρειάζονται την ομοφωνία των κρατών – μελών», σημειώνει ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λεπτομερή αναφορά στην πορεία της Ελλάδας μέσα από τα μνημόνια, την πολιτική της τρόικας και την ύφεση που όλο βαθαίνει. Παράλληλα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όμως θα έπρεπε στα μνημόνια να έρχονταν σε πρώτη προτεραιότητα πριν ακόμη και από τα μέτρα λιτότητας.
Διπλή ηθική
Δάσκαλε που δίδασκες... η υπ. Οικονομικών της Αυστρίας ΦέκτερΔάσκαλε που δίδασκες... η υπ. Οικονομικών της Αυστρίας Φέκτερ
Η αυστριακή εφημερίδα die Presse, στο σχολιαστικό της άρθρο, καυτηριάζει την διπλή ηθική της Γερμανίας και της Αυστρίας, οι οποίες με αυστηρότητα δείχνουν με το δάχτυλο την ελληνική κυβέρνηση και δεν κοιτάζουν τη δική τους πολιτική. «Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιχαίρεται που οι πιέσεις προς την κυβέρνηση των Αθηνών καρποφορούν, το ίδιο και η αυστριακή ομόλογός του, Μαρία Φέκτερ» επισημαίνει ο σχολιαστής της. "Και ναι μεν οι πιέσεις για αλλαγή πλεύσης είναι σωστές, αλλά η χώρα βρίσκεται ακόμη μακριά από την επιτυχία" σημειώνει.
Η διπλή ηθική» συνεχίζει ο δημοσιογράφος «δεν έγκειται στην ενδεχόμενα λανθασμένη εκτίμηση ανάμεσα στην οικονομική αναγκαιότητα και την πολιτική δυνατότητα, αλλά σε αυτή την περίεργη σκληρότητα. Ένας πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων θέτει το πρόβλημα ακριβώς στη σωστή βάση, όταν υποστηρίζει ότι η Γερμανία μετέφερε στην ανατολική Γερμανία το ποσό του 1, 6 τρισ. ευρώ και προσεχώς η Αυστρία θα δώσει 3 δισ. μόνο για την εξυγίανση της τράπεζας Kärtner, αλλά κατά τα άλλα δαχτυλοδείχνουν την Αθήνα. Ανέχονται δηλαδή τα δικά τους συστημικά λάθη, ενώ τα λάθη άλλων ευρωπαϊκών χωρών τα χτυπούν με αλύπητη αυστηρότητα. Το να προειδοποιούν λοιπόν για τους κινδύνους από μια αναδιανεμητική Ευρώπη μαρτυρεί μια περίεργη εθνική οπτική γωνία τη στιγμή που στην ίδια τη χώρα θεωρείται ως κάτι το αυτονόητο» καταλήγει ο αυστριακός σχολιαστής.
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου                                            dw de
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

No comments: