Friday, December 28, 2012


Οικονομία

Η τραπεζική ένωση θα βοηθήσει την Ευρώπη

Η παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στο παρελθόν δυσχεραίνει σήμερα τις προσπάθειες συγκρότησης μιας πολιτικής ένωσης, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος Βιμ Κέστερς.
Για τα μέσα του 2013 ανέβαλε τις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της ΕΕ η πρόσφατη σύνοδος κορυφής. Είναι σαφές ότι οι «27» δεν κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο ζήτημα της συγκρότησης μια πολιτικής ένωσης. Οι καλές και τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδέες δεν έλειψαν. Τόσο η Κομισιόν όσο και το Eurogroup είχαν προωθήσει τα απαιτούμενα σχέδια προκειμένου να δοθεί ώθηση στο πρότζεκτ της πολιτικής ένωσης.
Δύσκολο εγχείρημα η συγκρότηση πολιτικής ένωσης στην ΕΕ
Δύσκολο το εγχείρημα της πολιτικής ένωσης στην ΕΕ των «27»Δύσκολο το εγχείρημα της πολιτικής ένωσης στην ΕΕ των «27»
Σημαίνει αυτό ότι το εγχείρημα οδηγείται σε αδιέξοδο; «Είναι πολύ δύσκολο να καταλήξει κανείς σε μια συμφωνία για μια πολιτική ένωση τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν παραβίαση των κανόνων, οι οποίοι δημιουργούσαν το πλαίσιο για μια μορφή στοιχειώδους πολιτικής ένωσης» υποστηρίζει ο Βιμ Κέστερς, μέλος του προεδρείου του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Ρηνανίας Βεστφαλίας (RWI). Ο κ. Κέστερς αναφέρει ενδεικτικά την ρήτρα no-bailout ή το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι «η προοπτική της πολιτικής ένωσης δεν βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα των πολιτών και υπό την έννοια αυτή το εγχείρημα έχει αποτύχει».
Ο γερμανός καθηγητής διακρίνει, ωστόσο, και θετικά βήματα. Η ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών συνιστά μια σημαντική απόφαση που καθιστά ανθεκτική την Ευρώπη σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Και όπως διευκρινίζει ο Βιμ Κέστερς: «Εάν αποκτήσουμε μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, η οποία θα περιλαμβάνει την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα αποφευχθούν τα σφάλματα εκείνα που προκύπτουν από τη χαλαρή αντιμετώπιση του τραπεζικού ελέγχου σε κάποιες χώρες. Η συγκρότηση της τραπεζικής ένωσης θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ενός πλαισίου κοινών προδιαγραφών. Και αυτό θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ευρώπη».
Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ η εποπτεία των τραπεζών
«Η ΕΚΤ θα πρέπει να περιοριστεί στην νομισματική πολιτική»«Η ΕΚΤ θα πρέπει να περιοριστεί στην νομισματική πολιτική»
Μολονότι η ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών είναι αποδεκτή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η ανάληψη της αρμοδιότητας αυτής από την ΕΚΤ συναντά αντιδράσεις, κυρίως στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες. Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το θέμα και ο καθηγητής Κέστερς. «Είναι όντως προβληματικό να επιφορτιστεί η ΕΚΤ, της οποία η κύρια αρμοδιότητα είναι η νομισματική πολιτική, με την εποπτεία των τραπεζών. Γίνεται έτσι υπηρέτης δύο αφεντάδων», λέει ο οικονομολόγος και διευκρινίζει: «Όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν κρίσεις η ΕΚΤ θα έρχεται αντιμέτωπη με το δίλημμα: 'να αυξήσω τα επιτόκια όπως πρέπει να κάνω προκειμένου να διασφαλίσω την σταθερότητα των τιμών;'. Εάν το κάνει θα οδηγήσει σε πτώχευση τις προβληματικές τράπεζες. Υπό την έννοια αυτή θα πρέπει η εποπτεία τω τραπεζών να είναι ανεξάρτητη από την νομισματική πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ».
Ο Βιμ Κέστερς ελπίζει ότι τα κράτη έχουν αντλήσει διδάγματα από την «ευρωκρίση» και ότι στο εξής θα τηρούν τους κανόνες που τα ίδια έχουν αποφασίσει. Στην αντίθετη περίπτωση εκτιμά ότι η παρούσα κρίση δεν θα είναι η τελευταία και αυτό θα έχει πιθανότατα ολέθριες συνέπειες για την νομισματική ένωση.
Zhang Danhong / Σταμάτης Ασημένιος                                  dw de
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

No comments: