Tuesday, December 18, 2012


ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Διακυβέρνηση - ανασχηματισμός στη σύσκεψη Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη

Διακυβέρνηση - ανασχηματισμός στη σύσκεψη Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη
Το θέμα του ανασχηματισμού είναι πιθανόν να συζητηθεί στην αποψινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς ο Αντ. Σαμαράς έχει πειστεί πλέον ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Βενιζέλος έχει δώσει το «πράσινο φως» και αυτό που μένει είναι να συμφωνήσει και ο κ. Κουβέλης σε ό,τι αφορά τον χρόνο υλοποίησης των αλλαγών αυτών.
Εκτενής συζήτηση θα γίνει και για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις προτεραιότητες που έχει θέσει και να δώσει στους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τη λίστα με τις εταιρείες που θα ιδιωτικοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Ο κ. Σαμαράς στην εισηγητική του τοποθέτηση θα ενημερώσει τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για τα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ παράλληλα θα τους παρουσιάσει τον σχεδιασμό για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προσέρχεται στη σύσκεψη με τη θέση ότι απαιτείται κοινός βηματισμός των τριών κυβερνητικών εταίρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης, με αφορμή την αποπομπή του Κ. Σπυρόπουλου από τη θέση του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης της ΕΡΤ αλλά και τα όσα αποφασίστηκαν για τον διορισμό κομματικών στελεχών σε θέσεις-κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό, αναμένεται να θέσει σειρά ζητημάτων που αφορούν τη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Επίσης, τη λειτουργία του κράτους και των δημόσιων φορέων με διαφάνεια, ενώ θα θέσει στόχο να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές προστασίας των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Θα τονίσει με έμφαση την ανάγκη να ενημερώνεται για την πορεία του κυβερνητικού έργου, για τα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή, καθώς και για τις αποφάσεις που αφορούν την αντικατάσταση προσώπων ή τον διορισμό νέων στελεχών στο κράτος.
Από την πλευρά του και ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να υπογραμμίσει ότι τέτοιου είδους προβλήματα θα πρέπει να λύνονται εν τη γενέσει τους και πως είναι ανάγκη να μη δίδεται η εικόνα, κυρίως από «γαλάζιους» υπουργούς, ότι υπάρχει στη χώρα μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του θα καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ενημερώσει τους κυβερνητικούς του εταίρους για όλα τα θέματα και θα δεσμευθεί ότι αυτή την εντολή θα δώσει και σε όλους τους υπουργούς. Θα σημειώσει ότι τα όποια λάθη και οι όποιες παραλείψεις ήταν αναμενόμενο να γίνουν, καθώς στη χώρα δεν υπάρχει η κουλτούρα πολιτικής συνεργασίας, και πως αυτή η τρικομματική κυβέρνηση κλήθηκε να κάνει πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.   HMERHSIA

No comments: