Friday, December 14, 2012


Περιβάλλον & Επιστήμη

Φαρμακευτικά κατάλοιπα στο νερό

Ποτάμια, λίμνες και ο υδροφόρος ορίζοντας στη Γερμανία είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες για φαρμακευτικά κατάλοιπα που εντοπίζονται στο νερό.
Αρκετοί τόνοι φαρμακευτικών καταλοίπων στη Γερμανία καταλήγουν καθημερινά στο περιβάλλον, όχι μόνο από τη χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, αλλά και από τα φάρμακα που καταλήγουν στην τουαλέτα και από εκεί στα ποτάμια, τις λίμνες και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος UBA καθιστά ωστόσο σαφές ότι τα κατάλοιπα δεν απειλούν σε καμία περίπτωση την ανθρώπινη υγεία. Έχουν όμως «παρενέργειες» για τη χλωρίδα και την πανίδα. Το πρόβλημα είναι γνωστό ήδη από τη δεκαετία του ΄90. Τότε ένας επιστήμονας είχε εντοπίσει σε νερό από την περιοχή του Βερολίνου ίχνη του φαρμάκου Clofibrin για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας. Έκθεση για λογαριασμό της UBA είχε καταλήξει το 2010 στο συμπέρασμα ότι «από τις 192 ουσίες που αναζητήθηκαν στο νερό, εντοπίστηκαν 156», δηλώνει η Κλάουντια Τίρμπαχ, από το τμήμα έγκρισης φαρμάκων στην  γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Σημαντικές επιπτώσεις σε ψάρια και φυτά
Κατάλοιπα φαρμάκων και στο πόσιμο νερό εντοπίζουν οι ερευνητές
Αν και για τον άνθρωπο δεν διαπιστώνεται κίνδυνος, οι ορμόνες που καταλήγουν στο νερό έχουν επιπτώσεις στα ψάρια. Επειδή το φύλο τους δεν υφίσταται εξαρχής, αλλά δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώνεται ότι σε σύγκριση με το παρελθόν στις λίμνες και τα ποτάμια ζουν σήμερα πολύ περισσότερα θηλυκά από αρσενικά ψάρια.

Όσον αφορά τα φυτά, καταγράφονται προβλήματα στην ανάπτυξή τους λόγω των κτηνοτροφικών φαρμάκων και κυρίως των αντιβιοτικών. Τα φυτά έρχονται σε επαφή με τις ουσίες αυτές μέσω των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. «Τα φυτοφάρμακα καταλήγουν τελικά και στο πόσιμο νερό», υπογραμμίζει η Κλάουντια Τίρμπαχ.

Ποιος όμως φέρει την ευθύνη για την κατάσταση αυτή; Κατά την άποψη του Σεμπάσταιν Σένερ, αναπληρωτή προέδρου του BUND, του Συνδέσμου Γερμανικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, την ευθύνη φέρουν κυρίως η φαρμακοβιομηχανία και εκείνοι που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις. «Η περιβαλλοντική συμβατότητα θα πρέπει να αποτελεί το βασικότερο κριτήριο για την έγκριση ενός φαρμάκου. Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η κυκλοφορία ενός φαρμάκου όταν κυκλοφορεί στην αγορά ήδη ένα άλλο με τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες, που επιβαρύνει όμως λιγότερο το περιβάλλον».

Jennifer Fraczek / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου                dw de

No comments: