Saturday, December 1, 2012

Ζητά επιστροφή στην ανάπτυξηΤο Βερολίνο στηρίζει, το IIF θέλει περισσότερα

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από τη Μπούντεσταγκ η συμφωνία μείωσης του ελληνικού χρέους.

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, υπερψήφισαν τη συμφωνία, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές της κεντροδεξιάς συμπολίτευσης υπό την Άγκελα Μέρκελ. 

Από τους 584 βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα, οι 473 ψήφισαν υπέρ, 100 κατά και 11 απείχαν.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ωστόσο το Βερολίνο έστειλε ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, αλλά και η καγκελάριος Μέρκελ απέδειξε ότι διαθέτει τον έλεγχο της κεντροδεξιάς συμμαχίας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013.

Πάντως, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), εκτιμά πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της δεν αίρει όλες τις αβεβαιότητες, επισημαίνοντας πως είναι κρίσιμο η εξαγορά του ελληνικού χρέους να γίνει αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντική βάση.

Σε συνεδρίασή τους στη Νέα Υόρκη, τα μέλη της ομάδας επίβλεψης των αγορών του IIF εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συμφωνία που συνήφθη την Τρίτη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη για να αποφευχθεί μια έκρηξη του ελληνικού χρέους.

Το IIF επισημαίνει ωστόσο πως «η αβεβαιότητα παραμένει», κυρίως όσον αφορά ένα από τα πιο περίπλοκα μέτρα της συμφωνίας: την εξαγορά από την Ελλάδα ενός μέρους του χρέους της που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. 

Τα πρώτα αποτελέσματα της επιχείρησης, που πρόκειται να αρχίσει τη Δευτέρα, αναμένονται στις 13 Δεκεμβρίου. 

«Προς το παρόν, το θέμα της εξαγοράς - και η τελική απόφαση για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα - παραμένει αβέβαιο», αναφέρει το IIF, το οποίο καλεί την ΕΕ και το ΔΝΤ να αυξήσουν την υποστήριξή τους και να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις.

Το IIF επιμένει πως είναι κρίσιμης σημασίας οποιαδήποτε εξαγορά χρέους να διεξαχθεί σε εθελοντική βάση. Σε κάθε περίπτωση, για το IIF, η συμφωνία που συνήφθη στις Βρυξέλλες δεν διευθετεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

«Σημαντική πρόοδος προς ένα βιώσιμο χρέος δεν θα καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί παρά μόνο με την επιστροφή της ανάπτυξης» στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη διαδοχική χρονιά, υπογραμμίζει το Ινστιτούτο στην ανακοίνωσή του. 

«Απαιτείται επειγόντως ένας πιο μετριοπαθής ρυθμός μείωσης των ελλειμμάτων, ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη» στην Ελλάδα, αναφέρει το IIF, το οποίο ζητεί επίσης να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και φορολογικό σύστημα.

Στο μεταξύ, νέες τριβές έχουν εμφανιστεί στην κυβέρνηση με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο και την άρση των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά.

Πάντα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, όμως «όποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάσταση της» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά με τις διαφωνίες που έχουν ανακύψει εντός της κυβέρνησης κυρίως σε ό,τι αφορά την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.

Μάλιστα επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας γιατί «αυτά τα πράγματα τα έχουμε συμφωνήσει και ψηφίσει». 

Ωστόσο τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της εξέτασης των διαφορετικών προσεγγίσεων από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ 

«Πάντα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών αλλά πρέπει, όμως, να εξοικονομήσουμε από το φορολογικό νομοσχέδιο γενικότερα, που είναι κομμάτι των 13,5 δισ. ευρώ. 'Αρα για τα περίπου 2,5 δισ. από το φορολογικό νομοσχέδιο, όποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάστασή της», ανέφερε χαρακτηριστικά.                                   elzoni.gr

No comments: