Friday, December 7, 2012


Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα ΓράμματαΕκτυπώστε το Αρθροmail to


Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο φορολογικό. Τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνεται ότι υπάρχει μια καλή βάση η οποία όμως χρήζει διορθώσεων που θα γίνουν είτε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή είτε με επικοινωνία ή συνάντηση των τριών αρχηγών, εντός του Σαββατοκύριακου.
Η Δημοκρατική Αριστερά θέτει στο τραπέζι τουλάχιστον 6 ζητήματα για τα οποία ζητά αλλαγές. Η Αγ. Κωνσταντίνου προτείνει την φορολόγηση όσων δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ με συντελεστή 45%, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για τις αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν τελικά υπάρχει ελάφρυνση ή περαιτέρω επιβάρυνση για την συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων.
Η ΔΗΜΑΡ ζητά τα ενοίκια να μην φορολογούνται αυτοτελώς αλλά να μπουν στην κλίμακα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνει φορολόγηση για εισόδημα έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 20% - έναντι 26% που επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο – και για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω φορολόγηση 33%. Παράλληλα η Δημοκρατική Αριστερά ζητά την αύξηση της φορολόγησης των εντόκων καταθέσεων από το 15% στο 17%.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί δύσκολο να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα τη στιγμή που γίνεται αγώνας για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Την άποψη της κυβέρνησης συμμερίζεται για το θέμα αυτό και το ΠΑΣΟΚ.
Αρνητικό εμφανίζεται και το οικονομικό επιτελείο στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ για διαφορετικό φορολογικό συντελεστή ως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χαμηλώνει τους τόνους, όπως κάνουν και οι κυβερνητικοί εταίροι.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία και στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι οι προτάσεις για βελτίωση των οικογενειακών επιδομάτων, για φορολόγηση ως μισθωτών όσων αμείβονται με μπλοκάκι αλλά και για ευνοϊκότερη μεταχείριση των νέων αγροτών και των αγροτών με χαμηλά εισοδήματα ικανοποιήθηκαν, παρά το γεγονός πως μεταξύ του κόμματος και του Γ. Στουρνάρα υπάρχει καχυποψία.
Ωστόσο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και το οικονομικό επιτελείο παραδέχονται πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μόνο εισπρακτικές ρυθμίσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για το σύνολο της δόσης των 44 δισ. ευρώ, και ετοιμάζονται να επεξεργαστούν στις αρχές του έτους ένα νέο φορολογικό που θα απλοποιεί τη διαδικασία της είσπραξης των φόρων και θα διευρύνει τη φορολογική βάση.
Ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη του που θα δημοσιευτεί αύριο στη Γερμανική εφημερίδα Muenchner Merkur, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι περί το τέλος του 2013 θα ζήσει η Ελλάδα μια ανάκαμψη.        MEGA.gr 

No comments: