Friday, April 5, 2013

«Τρύπες» σε Ελλάδα και ΕΕΧωρίς χρονοδιαγράμματα, αλλά… ο χρόνος πιέζει!
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
Μέσα σε ένα γενικά φορτισμένο κλίμα και με την ένταση στο ναδίρ, τόσο όσον αφορά στις αντιδράσεις για τη συμφωνία των τριών αρχηγών για το ΕΕΤΗΔΕ, όσο και τις εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και τα όσα διαμείβονται στην προανακριτική επιτροπή για τη Λίστα Λαγκάρντ, ξεκίνησαν χθες οι διαπραγματεύσεις του υπουργού των Οικονομικών με την τρόικα. 

Οι πρώτες συζητήσεις αφορούν σε μια εκτίμηση της κατάστασης, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί να δηλώνει πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της τρόικας στην Αθήνα, καθώς, όπως είπε, «σε αυτού του είδους τις αποστολές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων». 

Εκ των πραγμάτων, όμως, οι συζητήσεις αυτές έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά πως όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 12 Απριλίου, προκειμένου το Eurogroup να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. 

Η έκβαση των συζητήσεων θα εξαρτηθεί και από το αν η νέα πρόταση που διαμόρφωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη φορολόγηση των ακινήτων θα γίνει αποδεκτή από τους ξένους τεχνοκράτες, στην κρίση των οποίων θα τεθούν και τα ισοδύναμα που προτείνονται για την εξοικονόμηση των απαιτούμενων χρημάτων, δεδομένου ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων, που αντικαθιστά το ΕΕΤΗΔΕ, προβλέπεται να είναι χαμηλότερος. 

Αυτή τη στιγμή, το μοναδικό δεδομένο είναι πως πλέον έχει εξασφαλιστεί η ενιαία στάση των εταίρων, με την κυβέρνηση να ελπίζει πως θα γίνει πειστική στις σχετικές διαπραγματεύσεις, καθώς η νέα πρόταση – με μείωση του φόρου κατά 15% περίπου - προκαλεί μια «τρύπα» 200 εκ, ευρώ, που πρέπει να καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης των ακινήτων. 

Αλλά και οι γενικότερες συγκυρίες – συμπεριλαμβανομένου και του κυπριακού προβλήματος – δείχνουν πως έχει ήδη δημιουργηθεί μια «τρύπα» που κινείται μεταξύ 1 δις και 2,5 δις ευρώ, ποσό για το οποίο πρέπει επίσης να βρεθούν τα ισοδύναμα. 

Ένα άλλο δεδομένο, είναι πως υπάρχει πλέον παγιωμένη η πεποίθηση ότι νέα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά – και επί αυτού θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης. 

Στον αέρα βρίσκεται και η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, καθώς είναι γνωστή η άποψη των εταίρων ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τραπεζικοί κολοσσοί, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει πως προέχει η ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. 

Έκκληση Κομισιόν για φοροδιαφυγή 

Στο μεταξύ, έκκληση προς τις χώρες της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, υιοθετώντας μια κοινή στάση όσον αφορά στους φορολογικούς «παραδείσους», απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας πως οι ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων ξεπερνούν το 1 τρις ευρώ. 

Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα για δεκάδες χιλιάδες υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με ονόματα προσώπων και εταιρειών. Επεσήμανε, ωστόσο, την επιτακτική ανάγκη ανάληψης κοινής δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής. 

«Περιμένουμε ότι τα κράτη μέλη θα αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο κ. Μπαγί. «Θέλουμε τα κράτη μέλη να αναπτύξουν μια κοινή θέση κι έναν κοινό ορισμό για το τι είναι ένας φορολογικός παράδεισος», συμπλήρωσε. 

Στο ερώτημα αν το Λουξεμβούργο αποτελεί έναν φορολογικό «παράδεισο», ο κ. Μπαγί δεν απάντησε άμεσα, υπενθυμίζοντας ότι σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. εφαρμόζονται πολύ σαφείς κανόνες όσον αφορά τη μεταβίβαση πληροφοριών για τα περιεχόμενα τραπεζικών λογαριασμών. 

«Προσπαθούμε να έχουμε έναν ορισμό των πρακτικών που είναι παράνομες μάλλον, παρά έναν όρο που να αποκρυσταλλώνει», όπως αυτός του φορολογικού παράδεισου, πρόσθεσε ο Ολιβιέ Μπαγί. 

Δηλώσεις Ντράγκι 

Η Κύπρος δεν αποτελεί πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας πως παρεξηγήθηκαν οι σχετικές δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε πως το αρχικό σχέδιο για την επιβάρυνση των καταθετών «δεν ήταν έξυπνο» και δεν ήταν ιδέα της ΕΚΤ. 

Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα «παρακολουθεί στενά» τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη τις προσεχείς εβδομάδες, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν επιπτώσεις στη σταθερότητα των τιμών.        www.elzoni.gr

No comments: