Tuesday, April 30, 2013

Στις 13 Μαΐου η δόσηΚρίσιμη χρονιά το 2013 για τις μεταρρυθμίσεις

Πρόοδο στον σχεδιασμό της αναδιοργάνωσης των υπουργείων «βλέπει» η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Task Force), η οποία στην τέταρτη τριμηνιαία έκθεσή της χαρακτηρίζει κρίσιμο έτος για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της διοίκησης το 2013 και διαπιστώνει πως κατά το πρώτο τρίμηνο η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων. 

Ειδικότερα, η Task Force επισημαίνει πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να διατηρηθούν και να ολοκληρωθούν επιτυχώς. 

Όσον αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση, η Task Force επισημαίνει πως κατά το τελευταίο τρίμηνο οι ελληνικές αρχές έκαναν αποφασιστικά βήματα στην προετοιμασία υλοποίησής της. 

Παρατηρεί, όμως, πως πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν μελλοντικά πολλές προκλήσεις, όπως το νομικό πλαίσιο για τον διυπουργικό συντονισμό, το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά η επιχειρησιακή εφαρμογή του δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. 

Η Ομάδα Δράσης σημειώνει επίσης πως πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των φορέων του δημοσίου και να εγκριθούν και να υλοποιηθούν προτάσεις μετασχηματισμού. 

«Γενικά, οι ελληνικές αρχές καλούνται να συνεχίσουν ή να εντείνουν τις προσπάθειές τους, την προσήλωσή τους και τον ρυθμό υλοποίησης της εν λόγω μεταρρύθμισης. Το 2013 θεωρείται έτος αποφασιστικής σημασίας για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της διοίκησης», τονίζει η Task Force. 

Παρατηρεί επίσης πως έχει σημειωθεί πρόοδος σε θεσμικό επίπεδο στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης με την στήριξη της παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας. Σημειώνει, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμη να διαπιστωθεί εάν οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε μόνιμη αύξηση της ικανότητας του κράτους να εισπράττει φόρους. 

Στο μεταξύ, ενέκριναν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ για την Ελλάδα, που θα αποφασισθεί στο Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας, στις 13 Μαΐου. 

Το ποσό αυτό αφορά την ευρωζώνη και σε αυτό θα προστεθεί η συμβολή του ΔΝΤ, που έχει προσδιοριστεί στο 1,7 δις ευρώ.  WWW.ELZONI/GR

No comments: