Sunday, April 14, 2013

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝΚόλαφος για την ΠΓΔΜ
13/04/2013
Διαχωρισμό εθνοτήτων, κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά και αναίτιες απαγορεύσεις εξόδου από την χώρα για χιλιάδες πολίτες διαπίστωσε ότι καταγράφονται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς. 

Η ατιμωρησία για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν το 2001 εμποδίζει την συμφιλίωση μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων εθνοτικών κοινοτήτων στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπογράμμισε ο Επίτροπος, εμμένοντας στην άποψη ότι η δικαιοσύνη οφείλει να αναλάβει το έργο της αποκατάστασης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των θυμάτων. 

Παράλληλα κάλεσε τις αρχές της ΠΓΔΜ να πραγματοποιήσουν έρευνες σχετικά με την τύχη των 14 ατόμων που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις συγκρούσεις του 2001. 

Σχετικά με την κατάσταση των Ρομά στη χώρα, ο Επίτροπος επισήμανε ότι οι Ρομά στην ΠΓΔΜ εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε, διαιωνίζει τον παραγκωνισμό τους και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα τους. 

Ο Επίτροπος Μούιζνιεκς εξέφρασε ακόμη την έντονη ανησυχία του, για τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές της χώρας, για τον έλεγχο της μετανάστευσης προς άλλες χώρες. 

Από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2012, οι αρχές απαγόρευσαν σε 7.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα και τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα κατασχέθηκαν, σε ενέργειες των αρχών που παραβίασαν το δικαίωμα τους να φύγουν από τη χώρα και να ζητήσουν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατέληξε ο Επίτροπος.   www.elzoni.gr

No comments: