Wednesday, April 17, 2013


Πράσινο φως για τη δόσηΚαλή συμφωνία, η καλύτερη τον Ιούνιο

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί άναψε μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, που ανακοινώθηκε χθες στη διάρκεια του συνεδρίου του Economist και αναλύθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μέσω διαγγέλματος.

Η επίπονη διαπραγμάτευση απέφερε καρπούς σε πολλούς κρίσιμους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τομείς, αλλά και λύσεις σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι ο ενιαίος φόρος ακινήτων, αλλά και το φλέγον θέμα της ρύθμισης των δανείων των πολιτών. ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί και σε νέες θετικές ανακοινώσεις, που θα αφορούν στην μείωση του ΦΠΑ στη σίτιση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, το Δ.Σ. του Ταμείου θα συνεδριάσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή του, ύψους 1,8 δις ευρώ, στη συνολική δόση των 6 δις ευρώ που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα για το φετινό πρώτο τρίμηνο. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν να εγκρίνει τα 4,2 δις ευρώ της συμμετοχής της, στο Eurogroup στις 13 Μαΐου.

Έτσι, η δόση των 6 δις ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί πριν από τις 20 Μαΐου, οπότε και λήγουν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, ύψους 5,6 δις ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.

Όσον αφορά στα 2,8 δις ευρώ («υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο), αναμένεται να εγκριθούν σε Euro Working Group εντός του Απριλίου.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, να μειωθούν οι τιμές και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Οι καθυστερήσεις σε αυτούς τους τρεις τομείς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, είναι ο λόγος που θεωρείται το πρόγραμμα άδικο από τους πολίτες – προσθέτοντας πάντως ότι η κυβέρνηση έχει συναίσθηση των ζητημάτων.

Σχετικά με το Δημόσιο, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ικανοποιείται ο μακροπρόθεσμος στόχος των αποχωρήσεων, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το Δημόσιο χρειάζεται και νέους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους.

Τέλος, αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τόμσεν είπε ότι «δεν θέλουμε η πολιτεία να διοικεί τράπεζες και η κυβέρνηση να κατανέμει τις πιστώσεις».

Στο μεταξύ, το πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, σε μήνυμά του με αφορμή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση της θωρακίζεται».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε συγκεκριμένα ότι με την επίτευξη συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε λίγο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από μνημόνια, αλλά θα είναι «μια χώρα ισχυρή, ανταγωνιστική που δίνει προοπτική στους ανθρώπους της».

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για εξόφληση οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Για πρώτη φορά, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών. «Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%, ενώ ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι από φέτος αρχίζει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης «ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι στην επόμενη αναθεώρηση του προγράμματος, τον Ιούνιο, θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι που, όπως είπε, η τρόικα «δεν το δεχόταν καν για συζήτηση», αλλά τώρα μπήκε και επίσημα στην ημερήσια διάταξη.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014, από τους οποίους οι 4.000 θα απομακρυνθούν έως το τέλος της φετινής χρονιάς, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν.

Το σημαντικό όμως, όπως είπε, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί «ίσος αριθμός - ένας προς ένα - νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά».

«Δεν είναι αυτό… ‘ανθρωποθυσία’, όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις ‘επίορκους’ και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου. Και είναι και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας», παρατήρησε.

Διαβεβαιώνοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν με «κούρεμα», ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά και στην ενεργοποίηση προγραμμάτων με κοινοτικούς πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, για τη στήριξη των μακροχρόνια άνεργων και για τη στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.

Παράλληλα, όπως είπε, ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών, δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε τέλος στον βασικό στόχο που είναι να βγούμε από τα μνημόνια και την κρίση, αλλά να παραμείνει στο ευρώ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

«Μέσα σε μια Ευρώπη γεμάτη ανασφάλειες, είναι σημαντικό που ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «αυτό έπρεπε να γίνει το ταχύτερο», διότι, «δεν είναι δυνατό κάθε επίσκεψη της τρόικας να ανοίγει ξανά όλα τα θέματα και να δημιουργεί την άδικη εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν είναι συνεπής».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «τώρα πρέπει να φύγουμε από το στενό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και να κινηθούμε γρήγορα, με ορίζοντα το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Αφού επισήμανε ότι η μείωση του ελλείμματος το 2012 υπερέβη το στόχο και τόνισε ότι «αυτό δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που κάναμε», ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τα δύο «κρίσιμα» σημεία της σημερινής ανακοίνωσης της τρόικας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «γίνεται αποδεκτό από τους εταίρους μας ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία «δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία»». Δεύτερον, τόνισε ότι «ανανεώνεται η δέσμευση των εταίρων μας ότι τώρα που η Ελλάδα φτάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει ο δρόμος της περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε «μετά από πολύ σκληρή διαπραγμάτευση» τον Φεβρουάριο του 2012, «αποδεικνύεται έτσι ότι είναι ένα σημαντικό κεκτημένο». Είναι το τελευταίο πρόγραμμα παλαιού τύπου, είπε, με μεγάλο δάνειο, ευνοϊκούς όρους και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα από τα χρήματα του δανείου αυτού. Είδαμε τι έγινε στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι προτεραιότητα της κοινωνίας είναι η ανάσχεση της ανεργίας, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η στήριξη των επιχειρήσεων, η ανάκαμψη της οικονομίας, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία θέλει σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και απορρίπτει συντεχνιακές παλαιοκομματικές λογικές». Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως είπε, αγωνίζονται να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

«Στην Ελλάδα όλοι τα βάζουν με το κακό κράτος και το φαύλο πολιτικό σύστημα, αλλά περιμένουν τα πάντα από το κράτος και το πολιτικό σύστημα», είπε, για να σημειώσει ότι «εμείς στρεφόμαστε στην κοινωνία και θέλουμε να κινητοποιηθούν όλες οι δημιουργικές της δυνάμεις, γιατί μόνον έτσι, με ενότητα, αλήθεια και δουλειά, θα ξαναβάλουμε την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει».

ΣΥΡΙΖΑ: Περίσσιο θράσος από τον Πρωθυπουργό
Περίσσιο θράσος καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Πρωθυπουργό, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του για τη συμφωνία με την τρόικα. Μόνο αυτός βλέπει σταθεροποίηση και θωράκιση της χώρας εκεί που όλοι βλέπουν μνημονιακά συντρίμμια. Στο μόνο που έχει δίκιο είναι ότι σε λίγο καιρό η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από τα μνημόνια, ούτε από τον ίδιο για τη σωτηρία της, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση - απάντηση της Κουμουνδούρου.

Βολές Π. Καμμένου κατά του Αντώνη Σαμαρά
Επίθεση κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του μετά την επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Σήμερα ο πρωθυπουργός μετέτρεψε το μέγαρο Μαξίμου σε "Ζάππειο 7". Θα πρέπει να τον ενημερώσουν άμεσα ότι το δράμα που ζει ο ελληνικός λαός δεν αντιμετωπίζεται πλέον με "Ζάππεια" ψέματα και υποσχέσεις αλλά με εθνική υπερήφανη πολιτική» σημείωσε ο κ. Καμμένος.

ΚΚΕ: Νέος γύρος βάρβαρων μέτρων
Για «νέο γύρο βάρβαρων μέτρων» κάνει λόγο από την πλευρά του το Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ανακούφιση των ασθενέστερων.

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τις οφειλές σε εφορίες, ταμεία και ΔΕΗ αποτελούν κυνική πρόκληση απέναντι στον εργαζόμενο λαό, τη στιγμή που το χαράτσι μονιμοποιείται, η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα αυξάνει και οι εργαζόμενοι δε μπορούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτούς και άδικους φόρους, όσες δόσεις και αν μπουν, ενώ ενεργοποιούνται σε βάρος τους μηχανισμοί δήμευσης και κατάσχεσης», αναφέρει ο Περισσός.

Τονίζει παράλληλα ότι οι απολύσεις στο δημόσιο «με όποιο τρόπο και αν γίνουν» ανοίγουν το δρόμο για την «κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους (…) προωθώντας παραπέρα την παράδοση κρίσιμων τομέων κοινωνικής πολιτικής, όπως παιδεία, υγεία, πρόνοια και άλλες υπηρεσίες, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». www elzoni gr

No comments: