Thursday, April 25, 2013


ΥΠΕΞ: Καμία δικαιολογία μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων
25 Απριλίου 2013 10:56
ΥΠΕΞ: Καμία δικαιολογία μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων

Την πεποίθηση ότι θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε να εγκριθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εξέφρασε μιλώντας στο Radio 4 του BBC ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Όπως είπε, ήδη υπάρχει η δεδηλωμένη πρόθεση υπερψήφισης του προγράμματος από τρία κόμματα, σημειώνοντας ότι μετά είναι ευθύνη των Κυπρίων και ιδίως της κυβέρνησης και της Βουλής να εφαρμοστούν ακριβώς όσα έχουν συμφωνηθεί, χωρίς να υπάρχει καμία δικαιολογία για το αντίθετο. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι αν το πρόγραμμα αποτύχει θα πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι αυτό δεν οφειλόταν στην έλλειψη πολιτικής βούλησης αλλά στο ότι επρόκειτο για λάθος πρόγραμμα.
Ως προς την πιθανότητα αποτυχίας τους προγράμματος, εξήγησε ότι αν η ύφεση αποδειχθεί μεγαλύτερη των προβλέψεων τότε τα έσοδα του κράτους θα είναι μειωμένα και επομένως δε θα ελεγχθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το έλλειμμα. «Αν προκύψει ζημιά, αυτή θα οφείλεται στην απόφαση για το bail in, στο βάρβαρο και απότομο τρόπο με τον οποίο ελήφθη. Θα αποδειχθεί πόσο έχει πλήξει την οικονομία», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.
Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, καθώς όπως είπε όσο γρήγορα μπορεί μια μικρή οικονομία σαν της Κύπρου να πάρει καθοδική πορεία τόσο γρήγορα μπορεί επίσης να ανακάμψει.
Σε ερώτηση για το ποιό πιστεύει ότι ήταν το μεγάλο λάθος που οδήγησε στην οικονομική κρίση, ο κ. Κασουλίδης απέρριψε ότι ήταν η απόφαση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ και το ευρώ ή η ανυπόστατη ούτως ή άλλως απόφαση να λειτουργήσει το νησί ως υπεράκτιο κέντρο για τη διακίνηση ρωσικού χρήματος, όπως υπέδειξε ο παρουσιαστής. Κατά τον Υπουργό Εξωτερικών το λάθος ήταν διττό: πρώτον το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εισάκουσε τις συστάσεις που έρχονταν από όλες τις πλευρές περί ανάγκης λήψης μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής νωρίτερα, που θα καθιστούσαν τη διάσωση λιγότερο οδυνηρή και δεύτερον ο μη περιορισμός της επέκτασης του τραπεζικού τομέα.
Σε ερώτηση για το ποιός είναι φίλος της Κύπρου αυτή τη στιγμή, ο Ιωάννης Κασουλίδης απάντησε ότι ο καλύτερος φίλος του νησιού είναι οι ίδιοι οι Κύπριοι. Διαφώνησε με την άποψη ότι οι Κύπριοι πρέπει να νιώθουν απογοητευμένοι με τη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι η Λευκωσία δεν περίμενε από τη Ρωσία κάτι παραπάνω από αυτά που της ζητούσαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, δηλαδή τη συμμετοχή με ένα μικρό ποσοστό στη διάσωση. Σχολίασε ότι ο ίδιος δεν έχει κρύψει τα φιλοευρωπαϊκά του αισθήματα και πως ακόμα και αν οι Κύπριοι αισθάνονται πικραμένοι και απογοητευμένοι από την ευρωπαϊκή οικογένεια αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι παραμένουν οι μεγαλύτεροι φίλοι της Κύπρου και ότι η όποια κριτική θα διατυπωθεί εντός και όχι εκτός της ΕΕ.
Ο κ. Κασουλίδης παραχώρησε επίσης συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή Hardtalk της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC.  i KYPROS com

No comments: