Tuesday, April 30, 2013

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΙΝΟΥΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΓΑΠΑντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ από τους «πρώην» της «Κίνησης των 75»
30/04/2013

Τα… ρέστα ζητά η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που κάνει την επανεμφάνισή της ως «Κίνηση των 75» που σχηματίστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος. 

Τον «συντονισμό» φέρεται να έχει ο πρώην Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης, που μίλησε ενώπιον 450 στελεχών σε συνάντηση που είχαν σε ξενοδοχείο της Αθήνας, που νοικιάστηκε με τη συμβολή όλων, καθώς ο πρώην υπουργός Γρηγόρης Νιώτης ζήτησε από όλους από δύο ευρώ. 

Περισσότερο επιθετικοί στις ομιλίες τους εμφανίστηκαν οι Μ. Καρχιμάκης και Π. Οικονόμου, με τον τελευταίο να υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι με τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ, στους οποίους απέδωσε την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. 

Ωστόσο τάχθηκε και κατά της όποιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας το κενό πρότασης από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τις παλινωδίες της ηγεσίας της. 

Τόνισε, επίσης, ότι η κατάσταση που υπάρχει σήμερα «επιβάλλει να ξανανέβει η δημοκρατική παράταξη, ώστε να μπορέσει να ξανανέβει ο λαός και η χώρα μας», προσθέτοντας ότι «θα δώσουμε εμείς τις απαντήσεις που δεν δίνουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση». 

Αναφερόμενος στις διαρροές για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν έναν δημόσιο οικονομικό απολογισμό από τότε που άρχισε η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι σήμερα. 

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, είπε ότι, με ευθύνη της ηγεσίας, το Συνέδριο διέψευσε τις ελπίδες για «δημιουργική ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την αποκατάσταση της πολιτικής του φυσιογνωμίας» και επιβεβαίωσε τους φόβους που είχαν εκφραστεί τότε. 

Όπως είπε, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθεί ότι «ο πολιτικός χρόνος είναι απελπιστικά λίγος και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για βοναπαρτικές συμπεριφορές, ναρκισσιστικούς εγωισμούς και αποκλεισμούς διαφορετικών απόψεων». 

Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι απαράδεκτο «να επιτρέπει στη ΝΔ να χρεώνει τον Ανδρέα για το χρέος και τον Γιώργο Παπανδρέου για τον μηχανισμό στήριξης». 

Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τόνισε πως «ό,τι επιδεικνύει σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά ως μεταρρυθμίσεις, είναι νόμοι και αποφάσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε επίσης ότι «αν υπήρχε στοιχειωδώς υπεύθυνη αντιπολίτευση από το 2010 ή μετά την συμφωνία του 2011, σήμερα η χώρα θα είχε περάσει τον κάβο». 

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί «μια για πάντα ότι η αναγκαία, για εθνικούς λόγους στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις», στηρίζοντας, πάντως, σε αυτό το σημείο, τους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου στις πρόσφατες τριβές του με την κυβέρνηση. 

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μετατρέπει το σχέδιο σωτηρίας των Τραπεζών, που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, σε σχέδιο σωτηρίας και προστασίας της προσωπικής περιουσίας των Τραπεζιτών» και ότι μαζί με «τα γνωστά καλοταϊσμένα ΜΜΕ, καλούν το λαό να κάνει και άλλες θυσίες για να σωθούν οι Τράπεζες, διοχετεύοντας, όμως, το ρευστό στους Τραπεζίτες». 

Όπως τόνισε ο κ. Καρχιμάκης «είναι αυτή η αλλαγή πολιτικής που στοχεύει στη διάσωση και το ανεξέλεγκτο των Τραπεζιτών και όχι του Τραπεζικού Συστήματος, μια από τις αιτίες που υπάρχει σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά». 

Μίλησαν επίσης οι Γρ. Νιώτης, Σ. Βαλυράκης, Μ. Στρατάκης, Ασπα Παπαηλιού, Θ. Τσίκας και Οδ. Κορακίδης. WWW.ELZONI.GR

No comments: