Friday, April 19, 2013


Συνελήφθησαν οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 11:12
 
UPD:16:17
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
Συνελήφθησαν στην Αμαλιάδα οι τρεις φερόμενοι ως δράστες του αιματηρού περιστατικού στη Νέα Μανωλάδα. Πρόκειται για τους επιστάτες της καλλιέργειας φράουλας, ηλικίας 21, 27 και 39 ετών, που κατηγορούνται για την επίθεση με πυροβολισμούς κατά των αλλοδαπών εργατών.
Ο 21χρονος συνελήφθη στον δρόμο στη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων. Οι άλλοι δύο συνελήφθησαν εντός δικηγορικού γραφείου παρουσία εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται πως έχει συλληφθεί και ο 57χρονος εργοδότης των αλλοδαπών, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.
Οι αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει και δύο ακόμη άτομα, 38 ετών, με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία, καθώς παρείχαν κατάλυμα στους τρεις επιστάτες.
Ν. Δένδιας: Δε θα απελαθούν τα θύματα της επίθεσης
Εξάλλου, στην Ηλεία έφθασε το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο οποίος διαβεβαίωσε πως κανένα από τα θύματα της επίθεσης δεν κρατείται, ούτε πρόκειται να απελαθεί.
Ειδικότερα, μετά από ενημέρωση που είχε στο αστυνομικό τμήμα Βάρδας -το οποίο διενεργεί την προανάκριση- ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι έχει την ευχέρεια να δώσει στα θύματα το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση.
Αναφερόμενος στο αιματηρό περιστατικό ο υπουργός χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτο αυτό το οποίο συνέβη στη Μανωλάδα, τονίζοντας ότι «δεν αντίκειται μόνο στη νομιμότητα, αλλά ευθέως στην ιδέα της ανθρωπότητας» και πως «δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού».
Παραδέχτηκε πάντως ότι «το ευρύτερο κράτος δεν υπήρξε πάντοτε παρών γι'  αυτό και είναι απαραίτητες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις».
Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, επεσήμανε ότι τις προηγούμενες ημέρες πέρασε από τη Βουλή με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, διάταξη που επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Η εν λόγω διάταξη υπεγράφη χθες από τον Προεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε αργότερα τους τρεις τραυματίες αλλοδαπούς που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και ενημερώθηκε από τους γιατρούς για την πορεία της υγείας τους.
Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι αυτό που συνέβη στη Μανωλάδα «αποτελεί ευθεία προσβολή στην ιδέα της ανθρωπιάς και είναι κάτι το καθολικά απαράδεκτο».
Εξάλλου, υποκριτική χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης τη σημερινή παρουσία του υπουργού Νέα Μανωλάδα, καθώς όπως είπε, η πολιτεία, όχι μόνο είναι απούσα, αλλά εχει συμβάλει με τη ρατσιστική πολιτική της και την ανοχή στην μαύρη εργασία στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στις καλλιέργειες φράουλας.
«Οι εικόνες αυτές θυμίζουν εποχές αμερικανικού Νότου και δουλεμπορίου, βγαλμένες από τον 19ο αιώνα. Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2013», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Δένδια ο τομεάρχης Δημόσιας Τάξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος, κατηγόρησε τον υπουργό πως «για ακόμη μία φορά ομολόγησε την ανικανότητα τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησης να διασφαλίσουν τη νομιμότητα».
«Συνεχίζει να κοροϊδεύει τους Έλληνες πολίτες εξαγγέλλοντας νόμους, την ώρα που δεν μπορεί να εφαρμόσει τους υφιστάμενους. Το πρόβλημα δεν λύνεται με βόλτες στην Μανωλάδα», τόνισε ο κ. Καπερνάρος.
Εξετάζεται η χορήγηση άδειας διαμονής στα θύματα της επίθεσης
Εν τω μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, εξετάζεται ήδη η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στα θύματα της επίθεσης, βάσει των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν. 3386/2005.
Ο κ. Αθανασίου παρατηρεί ακόμη ότι «τα απαράδεκτα γεγονότα στη Μανωλάδα [...] καταδεικνύουν την ανάγκη, αφενός να αντιμετωπιστούν νοοτροπίες ρατσισμού, αφετέρου να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία».
Γ. Βρούτσης: Το νομικό κενό καλύφθηκε πριν από τα γεγονότα της Μανωλάδας
Tα όποια νομοθετικά κενά υπήρχαν σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε οποιοδήποτε κλάδο της αγοράς εργασίας, καλύφθηκαν «πολύ προνοητικά πριν τα τραγικά γεγονότα της Μανωλάδας», δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, παραπέμποντας στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Με το νόμο αυτό εισήχθη στον αγώνα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας ο θεσμός της Οικονομικής Αστυνομίας υπενθύμισε ο κ. Βρούτσης και εξέφρασε τη «λύπη του» για το γεγονός ότι υπήρξαν κόμματα που δεν ψήφισαν «μια τέτοια θετική πρωτοβουλία».
ΚΚΕ: Να αποκρουστεί η εργοδοτική τρομοκρατία
Η επίθεση στη Μανωλάδα δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά αποτελεί επίθεση εναντίον συνολικά της εργατικής τάξης και δείχνει τις ορέξεις των κεφαλαιοκρατών για ακόμη πιο φτηνούς και υποταγμένους εργάτες, αναφέρει το ΚΚΕ σε νέα ανακοίνωσή του για το αιματηρό επεισόδιο.
Η απάντηση, τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα  πρέπει να είναι πιο αποφασιστική και υπογραμμίζει ότι από την πρώτη στιγμή οργάνωσε κινητοποιήσεις στη Μανωλάδα και σε άλλες πόλεις, σε όλη τη χώρα, «ενάντια σε αυτό το όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας», κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και βρέθηκε με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής στην Ηλεία.  NAFTEMPORIKH

No comments: