Αντιφάσεων συνέχεια…
Τελικά, αδύνατον να πληροφορηθούμε για ποιον ακριβώς λόγο δημιουργήθηκε (κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, για να μην ξεχνιόμαστε) η υπό τον Βαρουφάκη μυστική ομάδα.
Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι τα είχαμε ακούσει όλα – έστω και εναλλάξ. Πρώτα ο κ. Βαρουφάκης μας είπε ότι επρόκειτο για σχέδιο έκτακτης ανάγκης, μετά ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι επρόκειτο για «μελέτη επιπτώσεων», μετά ξανά ο κ. Βαρουφάκης για «σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης», μετά ο επικεφαλής της ομάδας Αμερικανός καθηγητής Γκαλμπρέιθ για «μέτρα έκτακτης ανάγκης», μετά ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για «ένα σχέδιο άμυνας για τη χώρας, ένα σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης» και μετά ξανά ο Γκαλμπρέιθ για «αναγνώριση προβλημάτων».
Κι’ εκεί, λοιπόν, που πιστεύαμε ότι τα είχαμε ακούσει όλα ήλθαν νέες εκδοχές από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.
Έτσι, στις 3 Αυγούστου, μιλώντας στην Telegraph και προσπαθώντας να αποσείσει την κατηγορία του συνωμότη, ο Γκαλμπρέιθ ξεχνά τα «μέτρα έκτακτης ανάγκης» και «αναγνώρισης προβλημάτων» και δίνει νέα εκδοχή: Περιέγραψε το έργο της επιτροπής της οποίας προΐστατο ως μια «προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων»!
Και στις 4 Αυγούστου, μιλώντας στον «Σκάι», η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ξεχνώντας προφανώς ότι ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στις 31 Ιουλίου, μίλησε για «σχέδιο άμυνας για τη χώρα, ένα σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης», επανέφερε την πρώτη εκδοχή περί «μελέτης επιπτώσεων».
Είπε: «Σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει διατυπώσει το τι έχει ζητήσει επακριβώς. Ζήτησε να ξέρει τις πιθανές επιπτώσεις από το Grexit, ως όφειλε να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, καθώς και το κυβερνητικό σχήμα».
Και την ίδια στιγμή, στην ίδια συνέντευξη, αυτοδιαψεύστηκε, λέγοντας ότι «έπρεπε να εκπονηθεί ένα σχέδιο, να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις της κακής εκδοχής».
Και μετά, στην ίδια πάντα συνέντευξη, επανήλθε στις επιπτώσεις, λέγοντας πως «έπρεπε να είναι γνωστό τι θα μας συνέβαινε εάν οι άλλοι έκαναν αυτή την επιλογή. Η άλλη πλευρά».
Και όταν ερωτήθηκε «και να είμαστε και πρακτικά προετοιμασμένοι;», επανήλθε στο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης λέγοντας: «Ενδεχομένως, και πρακτικά. Νομίζω ότι έτσι οφείλει να κάνει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση».
Και επειδή οι ερωτήσεις ήσαν επίμονες, αφού δεν έβγαινε συμπέρασμα, επανήλθε στη μελέτη επιπτώσεων: «Προφανώς, πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε από μια ομάδα για το τι θα μας συνέβαινε…».
Για να καταλήξει:
«Κατ’ εντολή, βεβαίως, του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, το τι θα μας συνέβαινε σημαίνει αμυντικές κινήσεις. Όχι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Και, βεβαίως, όλα αυτά τα οποία αποτυπώθηκαν, αυτά τα οποία έγιναν γνωστά και στον Πρωθυπουργό δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Ήταν επιλογές στις οποίες ουδέποτε θα περνούσε η ελληνική κυβέρνηση με την πρόθεσή της».
Λύθηκε καμιά απορία; Ήταν τελικά σχέδιο μελέτης επιπτώσεων ή έκτακτης ανάγκης για αμυντικές κινήσεις;
Απαντήσεις θα δοθούν μόνο όταν δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της περιώνυμης ομάδας…
elzoni gr
No comments:
Post a Comment