Thursday, August 6, 2015

Συνεχίζεται το σοκ στην οικονομία

Συνεχίζεται το σοκ στην οικονομία
06/08/2015
Σε άσχημη κατάσταση παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένει σε ελεύθερη πτώση εξαιτίας της οικονομίας της χώρας και των συνεπειών της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,53% στις 643,22 μονάδες.

Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 661,47 μονάδες και η χαμηλότερη στις 630,98. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 14,41% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 72,64 εκ.  ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 8,75 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Παράλληλα τα κόκκινα δάνεια και η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα υπουργεία και τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Τραπεζικής Εποπτείας, Ντανιέλ Νουί, σε απαντητική επιστολή της προς μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι η κάλυψη τυχόν έλλειψης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών μπορεί να γίνει από το κεφαλαιακό απόθεμα ασφάλειας του τρίτου προγράμματος βοήθειας.
Στην επιστολή της προς τον Γιόνας Φερνάντες, η Νουί επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ελλάδα από το τέλος του προηγούμενου έτους, η εποπτική διαδικασία έχει εντατικοποιηθεί σημαντικά, συμπεριλαμβάνοντας πιο συχνή και λεπτομερή ανάλυση της ρευστότητας, της φερεγγυότητας, της κερδοφορίας και της θέσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, συνοδευόμενη από στενή συνεργασία με άλλες ανάλογες εθνικές αρχές οι οποίες εμπλέκονται στην εποπτεία των συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων και πιο συχνή συνεργασία με την διεύθυνση των πιστωτικών ιδρυμάτων».
Αυτός ο εντατικοποιημένους έλεγχος, προσθέτει, «έχει επιτρέψει και εξακολουθεί να επιτρέπει την απαραίτητη εποπτική δράση προκειμένου να βοηθήσει στην διατήρηση της ρευστότητας και της φερεγγυότητας των εν λόγω τραπεζών».elzoni gr

No comments: