Thursday, August 6, 2015

Η καθημερινότητα με το εμπάργκο

Πολιτική

Η καθημερινότητα με το εμπάργκο

Πριν από ένα χρόνο αντέδρασε η Ρωσία στις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία. Από τότε απαγόρευσε τις εισαγωγές κρέατος, φρούτων και λαχανικών από τη Δύση. Μια ματιά στη καθημερινότητα.
Στα σούπερ μάρκετ της Μόσχας οι επιλογές ακόμα σε τρόφιμα είναι μεγάλες. Τώρα όμως το καμαμπέρ δεν προέρχεται από τη Γαλλία αλλά από την ίδια τη Ρωσία. Σε λίγα μόνο σουπερμάρκετ υπάρχουν τρόφιμα από τη Δύση και είναι πανάκριβα, γεγονός που εξοργίζει πολλούς Ρώσους όπως την 35χρονη Ξένια:
«Στα σουπερμάρκετ υπάρχει πια μόνο ρωσικό τυρί και δεν είναι καλής ποιότητας, Πληρώνω τώρα περισσότερο για τα προϊόντα αλλά η ποιότητα δεν είναι καλύτερη. Τα τρόφιμα έγιναν πιο ακριβά και επειδή για μένα το θέμα είναι οικονομικό πρέπει τώρα να πηγαίνω στην αγορά».
Μια ώρα πήγαινε-έλα με το μετρό διαρκεί η απόσταση από τη Μόσχα μέχρι την αγορά. Ένα κιλό αγγουράκια στην αγορά κοστίζει 0,50 σεντ και στα σουπερμάρκετ μπορείς να τα βρεις μέχρι και 1,50 ευρώ το κιλό. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Οι άνθρωποι στη Ρωσία παρατηρούν διαρκώς γύρω τους την έκπτωση στην ποιότητα των προϊόντων. Αντί για παράδειγμα να χρησιμοποιείται βούτυρο σε διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιείται φοινικέλαιο.
Η δύσκολη κατάσταση τον χειμώνα
Απαγόρευση εισαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
Απαγόρευση εισαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
Η Ξένια είναι χορτοφάγος και φοβάται πως θα είναι η κατάσταση τον χειμώνα:
«Τώρα το καλοκαίρι έχουμε μια πολύ μεγάλη επιλογή σε φρούτα και λαχανικά. Πολλά προέρχονται από τη Ρωσία ή από τις χώρες της πρώην Σοβιετική Ένωσης. Για το χειμώνα όμως σκέφτομαι τι θα γίνει με το φαγητό; Για μένα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά».
Δεν είναι όμως όλοι οι Μοσχοβίτες που βλέπουν τόσο επικριτικά το εμπάργκο όπως η Ξένια. Η οργάνωση με την επωνυμία «Το γουρουνάκι» είναι μια πατριωτική οργάνωση νέων και συμμετέχει στην εκστρατεία «Φάε ό,τι είναι ρωσικό».
Νεαρά κορίτσια, κάτω από είκοσι χρονών πηγαίνουν σε σουπερμάρκετ στη Μόσχα και κολλάνε ετικέτες πάνω στα προϊόντα από τη Δύση για να ξεχωρίζουν. Οι ετικέτες γράφουν «αυτό είναι ένα προϊόν κυρώσεων». Εκτός αυτού απεικονίζεται μια επιθετική αρκούδα που γραπώνει μια αμερικανική και μια ευρωπαϊκή σημαία. Η εκστρατεία υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο με 100.000 ευρώ.
«Γιατί να τρώμε κάτι από το εξωτερικό όταν έχουμε εδώ εγχώρια προϊόντα. Η χώρα μας είναι τεράστια και μπορούμε να τραφούμε μόνοι μας. Και όταν φέρνουμε προϊόντα από το εξωτερικό τότε πως θα πουλήσουμε τα δικά μας προϊόντα;» λέει μια νεαρή κοπέλα.
To εμπάργκο φαίνεται να διαρκεί
Το κρέας εμπίπτει και αυτό στις κυρώσεις
Το κρέας εμπίπτει και αυτό στις κυρώσεις
Το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη Ρωσία είχε στόχο να ενισχύσει την οικονομία της χώρας. Ωστόσο πολλοί λίγοι φαίνεται να απολαμβάνουν κάποια οφέλη. Οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν κατά πολύ και τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν κατά μέσο όρο 8,5%. Η Ξένια κατάγεται από τη Σιβηρία και λέει πως όλα είναι πανάκριβα πια στην ιδιαίτερη πατρίδα της.
Στα σύνορα της Ρωσίας γίνονται αυστηροί έλεγχοι και όταν εντοπιστούν προϊόντα από τη Δύση ρίχνονται στην πυρά. Η κατάργηση των κυρώσεων δεν φαίνεται να έρχεται γρήγορα και θα απασχολεί για πολύ ακόμα τους Ρώσους και κυρίως τον χειμώνα.
Κάρστεν Καμίνσκι / Μαρία Ρηγούτσου

No comments: