Περιβάλλον & Επιστήμη
Οικολογικοί φόβοι για τη νέα διώρυγα του Σουέζ
Στην Αίγυπτο εγκαινιάζεται σήμερα η νέα διώρυγα του Σουέζ. Πολλοί επιστήμονες προβληματίζονται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ιδίως από τη διέλευση επιθετικών ειδών ζώων προς τη Μεσόγειο.
Τις τελευταίες μέρες στους δρόμους του Καΐρου έκαναν την εμφάνισή τους αφίσες που ανακοινώνουν: «Ένα αιγυπτιακό πρότζεκτ που γοητεύει όλο τον κόσμο. Η Αίγυπτος εγκαινιάζει σήμερα την επέκταση της διώρυγας του Σουέζ.»
Το νέο κομμάτι της διώρυγας, μήκους 37 χλμ, ολοκληρώθηκε σε μόλις έντεκα μήνες. Στο πλαίσιο των εργασιών για την επέκταση, υπήρξε διαπλάτυνση της διώρυγας, η οποία θα συνδέει πλέον τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η διέλευση των πλοίων στη θαλάσσια οδό, κάτι που σχεδόν θα τριπλασιάσει τα έσοδα για την Αίγυπτο.
Ένας διάδρομος για «εισβολείς»
Οι οικολόγοι έχουν όμως διαφορετική άποψη. Η κα Μπέλα Γκαλίλ, θαλάσσια βιολόγος από το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ισραήλ, ανησυχεί: «Θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικολογία ολόκληρης της Μεσογείου». Από την αρχή της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ, αυτή λειτούργησε ως διάδρομος για την εισβολή χωροκατακτητικών ειδών στη Μεσόγειο. Σήμερα ήδη 444 τέτοια είδη διαπερνούν τη διώρυγα και συνεχίζουν το ταξίδι τους βόρεια και δυτικά. Μάλιστα, ένα είδος μέδουσας, η Rhopilema nomadica, εμφανίζεται σε μεγάλα σμήνη και αποτελεί εξαιρετικό κίνδυνο για παράκτια φυτά, για το ψάρεμα και τον τουρισμό. Αλλά ακόμα και για τους ανθρώπους, καθώς το τσίμπημά της μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη.
Έντονη συζήτηση για τις συνέπειες
Πολλοί θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι η αντίθεση της Γκαλίλ στην επέκταση του ήδη υπάρχοντος καναλιού έχει πολιτικά κίνητρα. Η κα Γκαλίλ επισημαίνει όμως πως δεν είναι αντίθετη στη διώρυγα καθαυτή, αλλά πιστεύει ότι θα έπρεπε να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας μέσω φραγμάτων, που θα ελαχιστοποιούσαν την άφιξη επιθετικών ειδών.
Αυτήν την παρατήρηση απορρίπτει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, «Δεν υπάρχει καμία τέτοια συνέπεια. Ειδάλλως, δεν θα προχωρούσαμε στην κατασκευή του έργου». Με αυτό συμφωνεί και ο Τάρεκ Τεμράζ, εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Ισμαηλίας για τη μελέτη των συνεπειών της επέκτασης της διώρυγας: «Η ενδυνάμωση των επιθετικών ειδών θα είναι πολύ μικρή. Δεν εννοώ ότι όλα είναι εντάξει. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα επιθετικά είδη που βρίσκονται στη Μεσόγειο οφείλουν στη διώρυγα την έλευσή τους». Ο ίδιος εστιάζει σε άλλες αιτίες, όπως τα υδάτινα λύματα των μεγάλων πλοίων ή τα οστρακόδερμα που προσκολλώνται σε αυτά. Χωρίς σοβαρή επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να αποφανθεί κανείς οριστικά για την μετοίκηση των επιθετικών αυτών ειδών στη Μεσόγειο.
Ναόμι Κόνραντ/Διογένης Δημητρακόπουλος
No comments:
Post a Comment