Thursday, August 20, 2015

Διαλύεται η ισχύς του Άσαντ;

Πολιτική

Διαλύεται η ισχύς του Άσαντ;

Πρόσφατα η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε μερικές από τις πιο σκληρές εναέριες επιθέσεις, κυρίως εναντίον αμάχων στη Ντούμα κοντά στη Δαμασκό. Την ίδια ώρα όμως η δικτατορία του Άσαντ φαίνεται να αποδυναμώνεται.
Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες διακρίνονται στρατιώτες σε σκηνικό πολέμου να εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης. Πρόκειται για στρατιωτική μονάδα του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, η οποία εγκαταλείπει εσπευσμένα τη στρατιωτική θέση κοντά στη πόλη Χάμα. Λίγο αργότερα η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι «Οι στρατιώτες μετατέθηκαν σε νέες θέσεις».
Όπως και να το ονομάσει κανείς, το εντυπωσιακό είναι ότι οι αντίπαλοι του Άσαντ πλησίασαν στην επαρχία Λατάκια, τόπος που βρίσκεται υπό την ιδιαίτερη επιρροή της οικογένειας Άσαντ και οι κάτοικοι της οποίας θεωρούνται αφοσιωμένοι στον πρόεδρο της χώρας. Επιπλέον οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Αλεβίτες, όπως και ο ίδιος ο Άσαντ, ανήκουν δηλαδή σε μια θρησκευτική ομάδα που προέρχεται από το σιιτικό Ισλάμ.

Ενδεχομένως η φυγή ή η "απόσυρση για λόγους τακτικής" των στρατιωτών από τη Χάμα, όπως ονομάστηκε από την κυβέρνηση, και φαίνεται στο βίντεο μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτό ακριβώς που είχε δηλώσει ο Άσαντ στα τέλη Ιουλίου: «Πρέπει να προσδιορίσουμε κάποιες περιοχές ως σημαντικές, για να μπορούν να τις διατηρήσουν οι ένοπλες δυνάμεις και να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους».
Απώλεια συμμαχικών δυνάμεων
Εκτός από έδαφος όμως ο σύρος πρόεδρος εκτιμάται ότι χάνει και ορισμένους από αυτούς που θεωρούσε «συμμάχους» του.
Εκτός από έδαφος όμως ο σύρος πρόεδρος εκτιμάται ότι χάνει και ορισμένους από αυτούς που θεωρούσε «συμμάχους» του.
Σίγουρο είναι πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πολύ έδαφος τους τελευταίους μήνες. Μόλις το 40% της χώρας υπολογίζεται ότι βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Άσαντ.
Εκτός από έδαφος όμως ο σύρος πρόεδρος εκτιμάται ότι χάνει και ορισμένους από αυτούς που θεωρούσε «συμμάχους» του. Η Ρωσία για παράδειγμα στήριξε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προβλέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι των επιθέσεων με «αέριο χλώριο και άλλα δηλητηριώδη χημικά».
Παράλληλα, ο Άσαντ φαίνεται να χάνει και την υποστήριξη των «δικών του» ανθρώπων. Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά της διαφθοράς μετά από δολοφονία αξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας από μέλος της οικογένειας Άσαντ. Ο δολοφόνος, ξάδερφος δεύτερου βαθμού του προέδρου οδηγήθηκε στη φυλακή. Πρωτοφανές για τα δεδομένα της Συρίας. Όλη η οικογένεια Άσαντ θεωρούνταν υπεράνω του νόμου.
Αυτοί οι καιροί φαίνεται να έχουν παρέλθει. Σε αντίθεση με τον πόλεμο, που θα συνεχίσει να μαίνεται αφού στη Συρία υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες, με διαφορετικά συμφέροντα.
Μπγερν Μπλάσκε / Αλεξάνδρα Κοσμά

No comments: