Tuesday, August 18, 2015

Νίκος Βατόπουλος ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Η χώρα που ζητεί διακυβέρνηση

Νίκος Βατόπουλος ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η χώρα που ζητεί διακυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ο «συμπαθής» για πολλούς και «άσχετος» για τους περισσότερους πρωθυπουργός μας θα πρέπει να μάθει να χειρίζεται και τους νέους εχθρούς του. Τους πρώην συντρόφους, τους ζαλισμένους ψηφοφόρους, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης που κινήθηκε από την αναμονή στην αμφισβήτηση. Ο πρωθυπουργός, τώρα που είναι έξω από τη διακεκαυμένη ζώνη του Ιουνίου και Ιουλίου, που ο ίδιος δημιούργησε, θα πρέπει να εκπαιδευτεί σε μερικές όψεις της πραγματικής ζωής. Αυτής που είναι «μέσα στον χορό», χωρίς νταούλια και χωρίς ψέματα.

Δυστυχώς για τον ίδιον αλλά κυρίως για τη χώρα, ο χειρισμός της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί απαιτεί αρετές τις οποίες δεν διαθέτει. Τουλάχιστον η έως τώρα πορεία του στον δημόσιο βίο, που χαρακτηρίζεται από δημαγωγική ανευθυνότητα και άγνοια του διεθνούς παράγοντα, δεν έχει αφήσει περιθώρια για αισιοδοξία. Ας μας εκπλήξει ευχάριστα, αλλά, δυστυχώς, οι μοιραίες επιλογές προσώπων που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν τη χώρα ήταν δικές του. Το ανάστημα ενός πολιτικού άνδρα κρίνεται, εκτός πολλών άλλων, από τη διορατικότητα, την πρόβλεψη, δηλαδή, και την εμπιστοσύνη σε συνεργάτες. Και στα δύο, ο πρωθυπουργός έδειξε έλλειμμα.

Ωστόσο, η νέα κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι μονόδρομος. Το νέο μνημόνιο υπάρχει, αλλά μόνο στα χαρτιά. Πρέπει να εφαρμοστεί και το ζητούμενο για τη χώρα είναι η ύπαρξη ικανού πολιτικού προσωπικού που θα υπηρετήσει με πίστη και υπευθυνότητα την ανάγκη αυτή. Αν προσπεράσει κανείς το πώς και το γιατί φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, ευτελισμένοι, καταϊδρωμένοι, υπερχρεωμένοι και αναξιόπιστοι, θα δει ότι το νέο μνημόνιο –πέρα από τα φορομπηχτικά μέτρα– έχει και πολλά καλά, ιδίως από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που έρχονται και ξαναέρχονται στη μνημονιακή ατζέντα χωρίς να βρίσκουν πολιτικούς να τα εφαρμόσουν. Να είναι άραγε η κυβέρνηση αυτή που θα φέρει τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ και θα δουλέψει με σύνεση για να επιτρέψει το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, αν θέλουμε να μείνουμε σε δύο όψεις της καθημερινότητας;

Αυτά τα τραγελαφικά πλην αληθινά και αναγκαία είναι σήμερα η πραγματικότητα της χώρας. Η Ελλάδα έχει δεχθεί για μία ακόμη φορά μια τεράστια βοήθεια με ευνοϊκότατους όρους δανεισμού και παρά τους καταστροφικούς χειρισμούς και την επαρχιακή αλαζονεία της κυβέρνησης, οφείλει να ανταποκριθεί. Και αυτοί που περιμένουν να σταθεί η όποια ελληνική κυβέρνηση με την όποια σύνθεση στο ύψος των περιστάσεων είναι οι Ελληνες πολίτες, με όλες τις διαβαθμίσεις σε ενημέρωση, ευθύνες και πολιτικό προσανατολισμό.

Ο πρωθυπουργός μας φόρτωσε άτομα που επέδρασαν ιδιαίτερα αρνητικά στην προοπτική της χώρας και δηλητηρίασαν το πολιτικό σκηνικό. Σήμερα, καθώς η χώρα οφείλει να εφαρμόσει επιτυχώς το νέο μνημόνιο, η επιλογή των προσώπων είναι το πιο κρίσιμο σημείο. Και ο πρωθυπουργός οφείλει να περάσει από τους τακτικισμούς και τη δημαγωγία στη διακυβέρνηση. Δεν είναι εύκολο. Αλλά θα πρέπει να το μάθει.
Έντυπη

No comments: