Monday, August 17, 2015

Γιατί η τελευταία ελληνική συμφωνία δεν είναι λόγος γιορτής

Γιατί η τελευταία ελληνική συμφωνία δεν είναι λόγος γιορτής

13:20
Opening quote
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω πολλών χαμόγελων και χειραψιών, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ανέφεραν ότι ήταν έτοιμοι να δώσουν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο διάσωσης, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω πολλών χαμόγελων και χειραψιών, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ανέφεραν ότι ήταν έτοιμοι να δώσουν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο διάσωσης, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια που διακηρύσσουν τη νίκη τους στη μάχη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτός ο τελευταίος θρίαμβος δείχνει όλα τα σημάδια ότι θα αντέξει όσο και οι προηγούμενες αποτυχίες.
Η πρώτη πρόκληση είναι να κάνουν τη συμφωνία, ανεξάρτητα από την αξία της, να λειτουργήσει. Το Κοινοβούλιο της Γερμανίας πρόκειται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα και το θέμα έχει προκαλέσει εξέγερση στο κόμμα της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Η διάσωση θεωρείται πιθανό να περάσει παρά τις διαμαρτυρίες, χάρη στην υποστήριξη από τα άλλα κόμματα στην Μπούτενσταγκ - αλλά ο σκεπτικισμός στη Γερμανία και σε ορισμένες άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι σημαντικός.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι υποδηλώνει χαμηλή ή μηδενική ανοχή σε οποιασδήποτε απόκλιση της Ελλάδας από το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί: πολλές εξαιρετικά απαιτητικές φορολογικές αυξήσεις, περικοπές δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου κάθε άλλο παρά εγγυάται κάποια οπισθοδρόμηση. Η Ελλάδα είναι αγανακτισμένη και συμφώνησε με τους όρους μόνο κάτω από ακραία πίεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι βαθιά διχασμένο σχετικά με το θέμα και σύντομα μπορεί να χρειαστούν νέες εκλογές.
Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν και το πρόγραμμα να ακολουθηθεί με ευσυνειδησία, θα λειτουργήσει; Αυτό εξαρτάται από το τι σημαίνει «δουλειά». Το πρόγραμμα υποθέτει ότι η παραγωγή θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο τόσο το τρέχον έτος όσο και το επόμενο. Η ανάκαμψη μετά από αυτό, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους περισσότερους παρατηρητές, θα εξαρτηθεί από την νέα ελάφρυνση του χρέους. Μιλώντας μετά από τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε: «Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένη ότι το χρέος στην Ελλάδα έχει καταστεί μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους αποκλειστικά μέσω δικών της ενεργειών».
Αυτό περιπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Το ΔΝΤ αισθάνεται δικαίως αμηχανία από τη συμμετοχή του στις δύο προηγούμενες ανεπιτυχείς διασώσεις και έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε τρίτη, εκτός και εάν η ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί μέρος του σχεδίου είναι «πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής». Η Γερμανία και οι υποστηρικτές της, από την άλλη πλευρά, έχουν αντιτεθεί σε νέα μείωση του χρέους - ενώ επιμένουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης είναι ζωτικής σημασίας.
Η Μέρκελ, αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια και οι νέες επεκτάσεις ωριμότητας - αν και δεν είναι, προφανώς, οριστικές διαγραφές- ήταν κάτι δυνατό, και ήταν βέβαιη ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους επιμένοντας στην απόλυτη σαφήνεια σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, λέει ότι «υποθέτει» πως το ταμείο θα συμμετέχει τελικά. Αν αυτή είναι σαφήνεια, είναι ανατριχιαστικό να σκεφτεί κάποιος πώς θα είναι η σύγχυση…
Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται τα ίδια τρία πράγματα που χρειαζόταν και το 2010: μία εσωτερική δέσμευση για διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο θα αντιμετωπίζει επαρκώς το μέλλον αφήνοντας περιθώρια για βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, και ολοκληρωτική μείωση των χρεών που δεν έχει καμία ελπίδα να αποπληρώσει. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να είναι καλύτερο από το τίποτα, και θα καταφέρει πιθανότατα να αναβάλει την επόμενη κρίση για λίγους μήνες. Αποτυγχάνει, ωστόσο, όσον αφορά και τις τρεις αυτές πλευρές.

No comments: