Tuesday, August 18, 2015

Συναγερμός για πρόωρες εκλογές

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Συναγερμός για πρόωρες εκλογές

Σε εκλογική ετοιμότητα θέτει τη ΝΔ ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει ζητήσει από όλα τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος να βρίσκονται στην Αθήνα το αργότερο μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης ζήτησε από όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ να βρίσκονται στην Αθήνα το αργότερο μέχρι τα μέσα της εβδομάδας
Ο Ευ. Μεϊμαράκης ζήτησε από όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ να βρίσκονται στην Αθήνα το αργότερο μέχρι τα μέσα της εβδομάδας
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που θεωρούν βέβαιη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο, καθώς θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει αυτό τον δρόμο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ίδια πρόσωπα, που ανήκουν στον κύκλο των τακτικών συνομιλητών του προέδρου της ΝΔ, επισημαίνουν μάλιστα ότι το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα καταθέσει ο κ. Τσίπρας (πιθανότατα την Παρασκευή, όπως λένε), αποτελεί ουσιαστικά ένα «πολιτικό-επικοινωνιακό τρικ», προκειμένου να επιρρίψει την ευθύνη για την ανατροπή της κυβέρνησης στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος και στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή είχε καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν πρέπει εφεξής να θεωρούνται δεδομένοι, σημειώνει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση, παρά το ότι θεωρεί πως οι εκλογές αυτή την ώρα δεν θα βοηθήσουν ούτε τη χώρα ούτε την οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το θέμα της στάσης της ΝΔ στη συζήτηση για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ των κ. Μεϊμαράκη, Σαμαρά και Καραμανλή και η σαφής τάση που έχει διαμορφωθεί είναι υπέρ της καταψήφισης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει καλέσει δημόσια τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση είτε προκρίνοντας μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, είτε προσφεύγοντας στη λαϊκή ετυμηγορία.
Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, υπήρξαν ορισμένοι μετριοπαθείς που ζήτησαν να μη ληφθούν βιαστικές αποφάσεις και να περιμένουν τις εξελίξεις, αλλά η πλειοψηφία των βουλευτών έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της καταψήφισης της κυβέρνησης με τη λογική ότι σε κάθε άλλη περίπτωση (π.χ. αποχή) η ΝΔ θα εκπέμψει την εικόνα της ταύτισης με την πολιτική και με τα πρόσωπα που ουσιαστικά κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα οι ίδιοι βουλευτές θέτουν και μια άλλη σειρά ζητημάτων, όπως είναι το μεταναστευτικό, η εκπαιδευτική πολιτική του κ. Μπαλτά, αλλά και η πολιτική ασφάλειας, με την οποία ούτως ή άλλως η ΝΔ δεν συμφωνεί και κατά συνέπεια δεν θα ήταν δυνατόν να στηρίξει με όποιο τρόπο την παραμονή της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία.
Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως, που μιλούν τακτικά με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας, ύστερα από συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, να επιλέξει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού (με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του «Ποταμιού», των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ), χωρίς να είναι ίδιος στη θέση του επικεφαλής. Αν και αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια επιλογή δεν έχει -αυτή τη στιγμή- πολλές πιθανότητες, εκτιμούν ότι θα ήταν εθνικά και πολιτικά ορθό να υπάρξει ένα κυβερνητικό σχήμα, ικανό να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπεγράφη και σε ορατό χρονικό ορίζοντα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής έχει πειστεί ότι ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται πως η χώρα δεν κυβερνάται και πως θα επιχειρήσει μια «φυγή προς τα εμπρός», μέσω των πρόωρων εκλογών. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν εμφανώς ανακουφισμένος μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής και την ψήφιση της νέας συμφωνίας και σε όσους τον ρωτούσαν για τις εξελίξεις, «φωτογράφιζε» εκλογές. Θεωρείται βέβαιο ότι θα στηρίξει με κάθε μέσο τον κ. Β. Μεϊμαράκη, κάτι που θα φανεί -όπως επισημαίνουν- και από τις πολλές (περισσότερες από ό,τι στο παρελθόν) δημόσιες παρεμβάσεις που θα κάνει στην πορεία προς τις κάλπες.
Γιάννης Σαραντάκος

No comments: