Monday, February 16, 2009

πηγή  Σημερινή.

Αμερικανικό ενδιαφέρον

Αποστολή | Εκτύπωση | 16/02/2009 |

ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ στο τρίγωνο Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα αντιπροσωπίας υπό το γερουσιαστή του Ιλινόις Ρίτσαρντ Ντάρμπιν αναζωπυρώνεται το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Η επίσκεψη θα είναι διερευνητικού χαρακτήρα.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του υπαρχηγού των Δημοκρατικών, γερουσιαστή Ρίτσαρντ Ντάρμπιν είναι η Κύπρος. Ο κ. Ντάρμπιν, συνοδευόμενος από τον Ελληνοαμερικανό πολιτειακό υπουργό Οικονομικών του Ιλινόις και στενό φίλο του προέδρου Ομπάμα, Αλέξη Γιαννούλια και τους ομογενείς Έντι Ζεμενίδη και Πανίκο Παπανικολάου έφθασε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Στα πρώτα δύο κομμάτια της περιοδείας του, σε Λευκωσία και Αθήνα, ο γερουσιαστής Ντάρμπιν θα συνοδεύεται από τον Αλέξη Γιαννούλια, ενώ στην Άγκυρα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μαζί του ο συμπρόεδρος της Ομάδας Φίλων της Τουρκίας στο Κογκρέσο, βουλευτής Φλόριδας, Ρόμπερτ Γουέξλερ.
Ο κ. Ντάρμπιν πέραν του ότι θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς άνδρες της χώρας, είναι και ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ομπάμα και η επίσκεψή του θεωρείται σημαντική. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει με δήλωσή του, δεν έρχεται ως αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ντάρμπιν, η περιοδεία θα του δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσει από πρώτο χέρι την πρόοδο στην περιοχή και τις προκλήσεις που, όπως αναφέρει, υπάρχουν ακόμη μπροστά μας.
Ο γερουσιαστής του Ιλινόις σε δήλωσή του αναφέρει ότι για περισσότερο από μια γενιά η κατάσταση στην Κύπρο άφησε ένα νησί και μία περιοχή διαιρεμένα.
Αναφέρει ακόμα ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ζωτικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και σημαντικές χώρες στην περιοχή. Ελπίζουμε όλοι, τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Ντάρμπιν, ότι μία ειρηνική και διαρκής διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί.
Η επίσκεψη Ντάρμπιν είχε σχεδιαστεί για τα μέσα Νοεμβρίου, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας του θανάτου της κόρης του. Πέραν του Κυπριακού, ο κ. Ντάρμπιν θα συζητήσει άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με επισήμους της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Βάσει του προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα, στην Αθήνα ο κ. Ντάρμπιν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, μέλη του Κοινοβουλίου, τον Αμερικανό Πρεσβευτή και αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας.
Στην Άγκυρα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τσεμίλ Τσιτσέκ κι αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σχεδιάζει να επισκεφθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

Συνάντηση με Χριστόφια
Συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στην εξοχική κατοικία του στο Κελλάκι, είχε χθες, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν. Η συνάντηση περιστράφηκε γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Στο μεταξύ:
Όπως δήλωσε στη «Σ» ο Πανίκος Παπανικολάου, μέλος της αμερικανικής αποστολής, «η επίσκεψη προγραμματίστηκε πριν από τις αμερικανικές εκλογές και κ. Ντάρμπιν επέλεξε αυτή την περίοδο καθώς το Κογκρέσο είναι κλειστό.
Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία του κ. Ντάρμπιν, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι ήταν επιθυμία του γερουσιαστή να επισκεφθεί αυτοπροσώπως και να ενημερωθεί για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κύπρου- Ελλάδας-Τουρκίας, με κύριο στόχο όμως τη διερεύνηση της κατάστασης στην Κύπρο.

No comments: