Tuesday, February 17, 2009

Θεωρώ ανέντιμο να χρωστάει το κράτος

Περικοπές μισθών σε στελέχη, αναζήτηση χορηγών και οικονομίες εξήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού«E» 17/2
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Ακόμη και στους ομογενείς θα απευθυνθεί ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς για να βελτιώσει τα οικονομικά του υπουργείου του.

Θεωρώ ανέντιμο να χρωστάει το κράτος

Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του είναι φέτος μικρότερος κατά ολόκληρα 55 εκατομμύρια ευρώ, αφού κόπηκε ο Ειδικός Λογαριασμός των 110 εκατομμυρίων και μόλις τα 54 εντάχθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό, ο νέος υπουργός Πολιτισμού θα κάνει ό,τι μπορεί. Μέχρι που θα ζητήσει απ τους ομογενείς να χρηματοδοτήσουν έργα στους τόπους καταγωγής τους.

Θεωρώ ανέντιμο να χρωστάει το κράτος

Το φτωχό ΥΠΠΟ, ο υπουργός του το θέλει όμως τίμιο. «Θεωρώ ανέντιμο να χρωστάει το κράτος», επανέλαβε πολλές φορές ο κ. Σαμαράς στη χθεσινή, πρώτη συνέντευξη Τύπου. «Το κράτος πρέπει να χάνει χρήματα. Ο πολιτισμός δεν είναι για να βγάζεις». Ταυτοχρόνως ανέφερε ότι δίνει μάχη για τα 55 εκατομμύρια, που, αν τα είχε, θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερο αυτοδύναμο το υπουργείο, το οποίο ανέλαβε «σε ώρες οικονομικής δυσπραγίας».

Προσπαθεί να βρει άλλους τρόπους: και οικονομίες θα κάνει και θα απευθυνθεί πιο δυναμικά στους χορηγούς, ακόμη και με «ρόουντ-σόου», όπως είπε. Ως προς τις οικονομίες, ζήτησε στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού «την περικοπή του μισθού του προέδρου από 8.200 ευρώ σε 3.000 και του διευθύνοντος συμβούλου από 7.700 σε 6.500».

Κλείνοντας και το παράρτημα του ΟΠΕΠ στη Θεσσαλονίκη εξοικονόμησε μισό εκατομμύριο ευρώ, που, το ξέρει, δεν φτάνουν. Θα κόψει και από αλλού, μέχρι και από τον μισθό του γενικού διευθυντή στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως: αντί για 110 χιλιάδες ευρώ ετησίως, θα παίρνει 10% περισσότερα από τον μισθό γενικού διευθυντή, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο.

Κλείνει και τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης μέχρι το καλοκαίρι. Σταματά τη διαδικασία μεταφοράς του υπουργείου στου Ρέντη λόγω έλλειψης επαρκούς χώρου και σκέφτεται να καθιερώσει το ένα κτίριο ανά νομό για τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, αρχίζει να πληρώνει τα οδοιπορικά και θεωρεί αχαρακτήριστο να επιδοτούν οι υπάλληλοι από την τσέπη τους το κράτος.

Στο θέμα των συμβασιούχων, όμως, συναντά προβλήματα, διότι το ελεγκτικό συνέδριο δεν αναγνωρίζει πληρωμές για όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα. «Δίνω μάχη», είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Μη μου ζητήσετε να παρανομήσω, δεν μπορώ. Και να παρανομήσω εγώ δεν θα γίνει δεκτή η παρανομία μου από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Ετσι προτείνει: προσλήψεις 194 φυλάκων με ΑΣΕΠ σύντομα, προσλήψεις άλλων 1.100 αργότερα και διαγωνισμό για μοριοδότηση όσων εργάζονται σήμερα με ασφαλιστικά μέτρα.

Στο Τατόι «υπάρχει πλήρης σύμπνοια Σουφλιά - Σαμαρά. Το Ακρωτήρι Σαντορίνης θα παραμείνει κλειστό όπως όλα δείχνουν για δύο καλοκαίρια ακόμη. Η μελέτη για το Στέγαστρο θα πρέπει να κατατεθεί στην Πολεοδομία και απαιτείται 1,5 έτος από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε να ανοίξει το Ακρωτήρι Σαντορίνης. Δεν αποκλείει αξιοποίηση του «Ακροπόλ», στο πλαίσιο επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης να ξεκαθαρίσει το θέμα του «Φιξ» και σύντομα θα διερευνήσει τα θέματα της Ακαδημίας Τεχνών και του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο.

Τέλος, η διεύθυνση αρχαιοκαπηλίας στελεχώνεται και θα υπάρξει και συνεργασία με την Ιταλία αλλά και με ελληνικά υπουργεία όπως το Εσωτερικών και το Δικαιοσύνης.

«ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ»
Οι τρεις πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί, είναι: «Οικονομία υπό την έννοια ότι κάθε ευρώ του Ελληνα φορολογούμενου να έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση στο πολιτιστικό έργο. Οικουμενικότητα, υπό την έννοια ότι η εθνική και οικουμενική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού είναι άρρηκτα μεταξύ τους συνδεδεμένες. Οικολογία, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει πολιτισμός χωρίς οικολογική συνιστώσα. Δεν υπάρχει πολιτιστική πολιτική χωρίς συστηματική καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης».

3 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως θα γίνουν με αυτεπιστασία και θα στοιχίσουν περί τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δεν θα μετέχει, ωστόσο βοηθά αφιλοκερδώς τον υπουργό, δίνοντας ιδέες για πολλά ζητήματα. Με το Μουσείο, πάντως, που εγκαινιάζεται σε καλή εποχή για τον τουρισμό και εκτός εκλογών, το θέμα της διεκδίκησης των Παρθενώνιων γλυπτών θα πάρει νέα τροπή.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.

No comments: