Saturday, February 7, 2009

Ο κινηματογραφικός έρωτας του εθνικιστή Μπαχτσέ για την Ρωμιά Έλενα από το Πέρα τυγχάνει θερμής αποδοχής στη Η σκηνοθέτις και ο συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε το φιλμ μιλούν στα «ΝΕΑ» γείτονα.

Οι Τούρκοι δακρύζουν για τα Σεπτεμβριανά

Μια ταινία για τα γεγονότα του 1955 ξυπνά μνήμες και ανοίγει συζητήσεις
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ο Μουράτ Γιλντιρίμ στον ρόλο του εθνικιστή Μπαχτσέ που συγκρούεται  με τον ίδιο του τον εαυτό όταν ερωτεύεται την Έλενα (Μπερεν Σαατ)
«Θα ήθελα να αντικρύσω έστω και έναν από τους λαφυραγωγούς. Είμαι περίεργος να δω τι αισθάνθηκαν, όταν είδαν την ταινία. Νομίζω ότι όλοι τους αισθάνθηκαν ντροπή»! Ο Γιλμάζ Καράκογιουνλου, ο συγγραφέας του βιβλίου «Φθινοπωρινός Πόνος», ήταν από τους πρώτους Τούρκους που μίλησαν για τα Σεπτεμβριανά. 
Το βιβλίο του μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και οι αίθουσες γέμισαν. 

«Η ταινία είναι ακριβώς όπως το βιβλίο μου», λέει στα «ΝΕΑ» ο συγγραφέας του βιβλίου «Φθινοπωρινός Πόνος» (G z SancΙsΙ) το οποίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Τσουκάτου. Την ομώνυμη ταινία σκηνοθέτησε η γνωστή στην Τουρκία Τομρίς Γκιριτλίογλου, η οποία δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι η ταινία προβάλλεται εδώ και δύο βδομάδες στους τουρκικούς κινηματογράφους και όχι μόνο δεν υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά οι θεατές τη στηρίζουν θερμά. 

Κατά τα Σεπτεμβριανά, τα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη εναντίον των Ρωμιών, ο Γιλμάζ Καράκογιουνλου ήταν 19 ετών, φοιτητής. «Ήμουν μάρτυρας των γεγονότων και με επηρέασαν βαθιά. Έγραψα αυτά που είδα...», λέει ο Τούρκος συγγραφέας, ο οποίος διετέλεσε μάλιστα και υπουργός της κυβέρνησης του Μπουλέντ Ετζεβίτ. Εκείνη την ημέρα ο Γιλμάζ Καράκογιουνλου ήταν στην οδό Μεσρουτιγέτ του Πέρα, μπροστά από τα ξενοδοχεία «Μπριστόλ» και «Λόντρα». Άκουσε φασαρία και έτρεξε προς την Ιστικλάλ. Εκεί είδε τις βιαιότητες να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του και έφριξε. Ψυγεία έπεφταν από τον πέμπτο όροφο. Λεηλασίες στα καταστήματα. Ένας 16χρονος νέος χτυπούσε με ένα ξύλο μια γυναίκα. Σήμερα αυτός ο 16χρονος θα είναι 70 ετών και θέλει να τον ρωτήσει: «Μα δεν ντρέπεσαι;» Το Κυπριακό. Η ταινία εστιάζει στον έρωτα του Μπαχτσέ για την Έλενα, μια πόρνη Ρωμιά η οποία ζει με την παραμάνα της στο Πέρα. Τα βράδια ο Μπαχτσέ την παρακολουθεί από το παράθυρό του. Είναι εθνικιστής και ετοιμάζεται να παντρευτεί την κόρη του προέδρου της κοινότητας «η Κύπρος είναι τουρκική». Ο Μπαχτσέ επικρίνει τον καλύτερο φίλο του Σουάτ, ο οποίος είναι αριστερός και βλέπει από άλλη σκοπιά το Κυπριακό. Ετοιμάζει ακόμη και τη λίστα με τους αριστερούς της Νομικής Σχολής, στην οποία φοιτά όπως ακριβώς του ζήτησε ο μέλλων πεθερός του. Αποφεύγει να εντάξει το όνομα του καλύτερου φίλου του, αλλά όταν ο μέλλων πεθερός του το προσθέτει στη λίστα ο Μπαχτσέ δεν βγάζει άχνα. Η σύγκρουση με τον εαυτό του αρχίζει, όταν βλέπει τον Σουάτ να ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από τους γνωστούς-αγνώστους μπροστά στα μάτια του. Ούτε και τότε, όμως, αντιδρά. Δεν καταφέρνει να αντιδράσει ούτε και όταν μια ομάδα εθνικιστών διαδηλωτών επιτίθεται στην αγαπημένη του Έλενα. Ο έρωτάς τους κορυφώνεται την ημέρα των μεγάλων λεηλασιών. Εκείνη τη μέρα ο Μπαχτσέ επιτέλους αναλαμβάνει δράση. Τα βάζει με τους λαφυραγωγούς φίλους του. Είναι όμως πια πολύ αργά... 

LΙΝΚ:
● http://www.guzsancisi.net/

1 comment:

lornion said...

ένα βιβλίο ,μιά ιστορία και μιά ταινία ,όσο καλές προθέσεις κι’αν έχουν δεν προσφέρουν.Δυνατόν να τέρπουν το κοινό προσωρινά. Η κατ’εξακολούθηση πολιτική της Τουρκίας σε βάρος του Ελληνισμού υπάρχει.Απόδειξη η Κύπρος και τα Ιμια και οι βραχονησίδες και οι παραβιάσεις του χώρου μας. Λοιπόν;