Friday, February 27, 2009

Ρευστή κατάσταση
Μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί η απώλεια πάγου στην Ανταρκτική

Τα Νέα
Λιώνουν και χάνονται οι παγετώνες της Ανταρκτικής
Γενεύη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Η απώλεια πάγου που είχε παρατηρηθεί αρχικά μόνο σε ένα μικρό τμήμα της Ανταρκτικής τελικά αφορά ολόκληρη την ήπειρο και απειλεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης των ωκεανών, προειδοποεί έκθεση την οποία συνέταξαν χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Η έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Πόλων 2007-2008, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μέση θερμοκρασία δεν ανεβαίνει μόνο στην Ανταρκτική Χερσόνησο (νότια της Ν.Αμερικής.

Δεδομένα από δορυφόρους και αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς δίνουν ενδείξεις ότι «η θέρμανση που παρατηρούμε στη χερσόνησσο εκτείνεται σε όλη τη Δυτική Ανταρκτική» δήλωσε ο Κόλιν Σάμερχεϊς της βρετανικής Επιτροπής Ανταρκτικής Έρευνας. «Αυτό είναι ασυνήθιστο και μη αναμενόμενο» σχολίασε.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι στην Αρκτική η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. Νόμιζαν όμως ότι η Ανταρκτική πλήττεται λιγότερο και ίσως δεν χάνει πάγο στο σύνολό της.

Η κατάσταση αποδεικνύεται διαφορετική. Εκτός από άνοδο της θερμοκρασίας, οι νέες έρευνες κατέγραψαν αύξηση 40% στην ταχύτητα με την οποία κινείται ο μεγαλύτερος παγετώνας της ηπείρου, ο Παγετώνας Πάιν Αϊλαντ, σε σχέση με τη δεκαετία του 1970. Ο Παγετώνας Σμιθ, επίσης στη Δ.Ανταρκτική, κινείται 83% ταχύτερα από ό,τι το 1992.

Οι παγετώνες της Ανταρκτικής στο σύνολό τους μειώνονται σε μάζα κατά 114 δισ. τόνους το χρόνο, καθώς η αποροή νερού στους ωκεανούς υπερβαίνει το ρυθμό σχηματισμού νέου πάγου.

«Αυτό ισοδυναμεί με την απώλεια πάγου από το σύνολο της παγοκρηπίδας της Γροιλανδίας» τόνισε ο Σάμερχεϊς, προειδοποιώντας για ταχύτερη άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


No comments: