Friday, February 27, 2009

Πολιτισμός | 27.02.2009

Ψηφίδες ελληνικού πολιτισμού στο Βερολίνο

 

Η Νένα Βενετσάνου, ο Πέτρος Μάρκαρης και έξι Έλληνες ζωγράφοι παρουσιάστηκαν στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο. Μια γερμανοελληνική πρωτοβουλία σε αναζήτηση καινοτομιών στη σημερινή πολιτιστική ζωή της Ελλάδας.

 

Κοσμοσυρροή στους χώρους του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στη γερμανική πρωτεύουσα .Οι εκατοντάδες καλεσμένοι αναγκάστηκαν να μοιραστούν σε δύο αίθουσες για να ακούσουν τη Νένα Βενετσάνου και τον Πέτρο Μάρκαρη. Απολογισμός από τον Έλληνα πρέσβη στη Γερμανία Τάσο Κριεκούκη: “Νομίζω ότι ήταν μια επιτυχία, γιατί στο τέλος είδα πάρα πολλά χαμόγελα. Και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος επειδή είχαμε μια ποιοτική βραδιά χάρη στη Νένα Βενετσάνου και στον Πέτρο Μάρκαρη.”  

 

Ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο Τάσος ΚριεκούκηςΟ Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο Τάσος ΚριεκούκηςΤο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ που πρόσκειται στο κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης είναι το μόνο από τα αποκαλούμενα κομματικά ιδρύματα, το οποίο διατηρεί ένα τμήμα αποκλειστικά για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Μια φορά το χρόνο διοργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στον πολιτισμό μιας χώρας. Μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελβετία, το Ισραήλ σειρά είχε η Ελλάδα. Το μέλος του προεδρείου του ιδρύματος Hildegard Müller είπε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση: “Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός περιγράφει και συμπυκνώνει με ανεπανάληπτο τρόπο την ανθρώπινη ύπαρξη στις βασικές της αρχές και συντεταγμένες. Η δυναμική της επίδρασής του διαρκεί ως σήμερα και εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία για τους Γερμανούς, ειδικά για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό.”

 

Αναζήτηση της καινοτομίας

 

Εκτός από τη Νένα Βενετσάνου που ενθουσίασε το κοινό με Χατζιδάκι και Θεοδωράκη, τον Πέτρο Μάρκαρη που διάβασε από τα βιβλία του σε άπταιστα γερμανικά και με πολύ κέφι, το Κόνραντ Αντενάουερ παρουσίασε μια ομαδική έκθεση έξι Ελλήνων ζωγράφων: Απόστολος Παλαβράκης, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Αθανάσιος Αργιανάς, Γιάννης Ψυχοπαίδης και Ηλίας Παπαηλιάκης. Πρόκειται για ζωγράφους που έχουν ζήσει ή και ζουν ακόμα στη Γερμανία και το έργο τους προωθείται από συγκεκριμένες γκαλερί.

Ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του Αντενάουερ Hans-Jörg Clement:

“Αυτό που επιδιώκουμε στις πολιτιστικές μας βραδιές είναι να παρουσιάζουμε τον πολιτισμό μιας χώρας μακριά από φολκλόρ και κλισέ. Ούτε σημαιούλες θέλουμε ούτε παραδοσιακούς χορούς. Θέλουμε να παρουσιάσουμε καινοτόμες θέσεις. Και για αυτό εκθέτουμε καλλιτέχνες που έχουν βρει σύγχρονους εκφραστικούς τρόπους, που όμως συγχρόνως ασχολούνται με την παράδοση και την ιστορία της πατρίδας τους έτσι ώστε να είναι αναγνωρίσιμες για μας.”

 

Αρχαία μοτίβα και επίκαιρα θέματα

 

Ο ζωγράφος Γιάννης ΜαρκόπουλοςΟ ζωγράφος Γιάννης ΜαρκόπουλοςΣτο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται τρεις νέοι ζωγράφοι μεταξύ 30 και 40 χρόνων: Ο Διαμαντής Σωτηρόπουλος,  ο Αθανάσιος Αργιανάς και ο Ηλίας Παπαηλιάκης. Οι πίνακες του τελευταίου προέρχονται από τον κύκλο έργων του “Κασσάνδρα”, εμπνευσμένου από τη μορφή εκείνη του μύθου που είχε μεν το χάρισμα της μαντικής αλλά και συγχρόνως την κατάρα να μη δίνει κανένας πίστη στις προφητείες της.  Εμφανής είναι οι αναφορές του Παπαηλιάκη στον Ρούμπενς, στον Ρενουάρ, στον Γκόγια. Τα μοτίβα στους πίνακες χαρακτηρίζονται από απαισιοδοξία, κάτι που είναι κοινό με τους πίνακες των συναδέλφων του. Πχ. τα έργα μεγάλων διαστάσεων του Διαμαντή Σωτηρόπουλου στο φουαγιέ του κτηρίου του Κόνραντ Αντενάουερ.

Εκ πρώτης όψεως τα αισθάνεται κανείς οικεία, καθώς έχουν κάτι το διακοσμητικό με την αναφορά τους σε αρχαία μοτίβα. Αν προσέξεις όμως τους πίνακες για μερική ώρα, τότε ανακαλύπτεις το φρικτό τους μυστικό: το θέμα τους δεν είναι τίποτα άλλο από την απληστία και την πείνα για εξουσία - δύο υπερβολικά επίκαιρα θέματα της εποχής μας .

 

 

 

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

dw

No comments: