Friday, February 27, 2009

πολιτισμός με....συμβασιούχους/καθημερινή



 Σχεδόν το 70% των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ υπολειτουργεί – Κλειστή η Ακρόπολη

Της Γιωτας Συκκα

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Δούλευε σε κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Επρεπε να κάνει αλλαγή γιατί δεν μπορούσε να μείνει σύμφωνα με τον νόμο. Πήγε στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων που θεωρείται άλλος φορέας. Εμεινε 24 μήνες αφού το Π. Δ. του Παυλόπουλου επιβάλλει κι άλλη αλλαγή. Υστερα, άλλο τόσο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το γνωστό ΤΑΠΑ. Η διαδικασία είναι συνηθισμένη. Τα τεχνάσματα που σκαρφίζονται οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες είναι πολλά. Αλλωστε, ακόμη και οι πολιτικές ηγεσίες παραδέχονται πια πως σχεδόν το 70% των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ λειτουργεί με συμβασιούχους.

Το καλοκαίρι το Μουσείο Δελφών έκλεινε τις αίθουσές του επειδή δεν είχε προσωπικό, της Δήλου επίσης, ενώ τώρα ο αρχαιολογικός χώρος της Σπιναλόγκα στην Κρήτη είναι βέβαιο ότι χωρίς συμβασιούχους θα κλείσει.

Δεν είναι μόνο οι φύλακες σε αυτήν την κατηγορία. Αλλά και αρχαιολόγοι, συντηρητές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, ειδικότητες που χρησιμοποιούνται στο δύσκολο έργο των αναστηλώσεων και των ανασκαφών. Περιφερειακές κυρίως υπηρεσίες, που λειτουργούν με τρία άτομα μαζί με τον προϊστάμενο, άλλοτε μόνο με αυτόν. Η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Σπάρτης δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν έχει προσωπικό. Της Πρέβεζας η 18η Εφορεία Βυζαντινών είχε 17 συμβασιούχους και πριν τελειώσει το 2008, λειτουργούσε μόνο με την προϊσταμένη της.

Κάπως έτσι τα βολεύει και η κεντρική υπηρεσία. Λίγοι γνωρίζουν ότι το ΥΠΠΟ έχει πολλή διοικητική εργασία. Εγγραφα και αλληλογραφία που δεν μπορούν να διακινηθούν χωρίς προσωπικό. Αυτή ακριβώς είναι και η υποκρισία. Το ίδιο το κράτος αξιοποιεί εργασιακές μορφές ανασφάλειας, παρανομεί προκειμένου να κάνει τη δουλειά του, δημιουργεί μαύρες σχέσεις εργασίας (όπως το πρόγραμμα stage των 400 ευρώ για 7ωρη και 8ωρη απασχόληση), ολοκληρώνει έργα που έχει αναλάβει χωρίς να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του.

Τι λένε οι τουρίστες

Αυτά προσπαθούσαν να εξηγήσουν, μες στην παγωνιά, οι συμβασιούχοι στις 8 χθες το πρωί έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, στους Αγγλους και Αμερικανούς τουρίστες που ανηφόρισαν στον Ιερό Βράχο. «Θύματα της κρίσης», σχολίασαν εκείνοι με κατανόηση.

Οι 700 συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, απλήρωτοι τρεις μήνες τώρα, εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις. Δεν τους έχει καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων, μισθοί και επίδομα αδείας για το 2008.

Η κατάργηση του περίφημου ειδικού λογαριασμού δεν έχει αντικατασταθεί με κάτι άλλο και οι προθέσεις του υπουργού Πολιτισμού δεν αρκούν όταν δεν υπάρχει βούληση από την ίδια την κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημά τους και βέβαια το υπουργείο Εσωτερικών.

Ετσι, έκλεισαν χθες τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όπως ακριβώς επαναλαμβάνουν σήμερα και αύριο. Σε κανέναν δεν αρέσει να κλείνει το πρώτο σε επισκεψιμότητα μνημείο της χώρας. «Ούτε και σε μας αρέσει. Είναι το μόνο μέσον που έχουμε για να ακουστούμε. Ερχόμαστε σε δύσκολη θέση αλλά είναι θέμα απόγνωσης», μας έλεγε χθες υπάλληλος που σε αυτό το καθεστώς ομηρίας εργάζεται 15 χρόνια στο ΥΠΠΟ.

Διεκδικούν: καταβολή των δεδουλευμένων, επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων στις νέες συμβάσεις και άρση των περιορισμών του Π. Δ. 164/2004. Κάλυψη των 3.000 οργανικών κενών του υπουργείου Πολιτισμού με το καταρτισμένο προσωπικό που υπηρετεί επί σειρά ετών σε αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε όλα αυτά συνταξιοδοτούνται οι παλαιότεροι και χάνεται ο κρίκος. Η εμπειρία και η συμβουλή της παλαιότερης καλής γενιάς, στην καινούργια που έμαθε να είναι προσωρινή.


No comments: