Thursday, February 26, 2009

Πρώτα καριέρα και μετά παιδί
 

18-02-2009

The percentage of families supported by women is expected to rise as the recession deepens.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν να γίνουν μητέρες σε μεγάλη ηλικία αυξάνεται συνεχώς. Άλλοι μιλούν για μόδα και άλλοι για σοφή επιλογή.

 

Το γεγονός πάντως παραμένει και καταγράφεται στα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι γυναίκες στην Ελλάδα γίνονται μητέρες κατά τρία έτη μεγαλύτερες σε σχέση με τη δεκαετία του ‘90.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οι σύγχρονες γυναίκες αργούν να πάρουν την απόφαση; η κλινική ψυχολόγος Αρετή Τσινού συμπεραίνει ότι επιλέγουν πρώτα να εκπληρώσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους και μετά να αναλάβουν τον απαιτητικό ρόλο της μητέρας. 

Πολύ συχνά ακούγεται η άποψη ότι γυναίκες που είχαν συνηθίσει να εστιάζουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία δυσκολεύονται περισσότερο να αναλάβουν το ρόλο της μητέρας.  Είναι όμως έτσι ; Η Έφη Σαργιανίδου οικογενειακή σύμβουλος απαντά ο ρόλος της μητέρας είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολος. Ένα παιδί, επισημαίνει, θέλει όλες τις δυνάμεις της μητέρας του συναισθηματικές και σωματικές. Συνεπώς μια γυναίκα πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει είτε δουλεύει είτε όχι ότι σαν μητέρα θα κουραστεί πολύ με το μεγάλωμα και την ανατροφή του παιδιού. 

Οι μητέρες  σε μεγάλη ηλικία αποδεικνύουν ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα πράγματα. Αναγνωρίζει επιτέλους τις γυναίκες που εκπλήρωσαν όνειρα και στόχους και ωριμότερες πια ανέλαβαν το ρόλο της μητέρας. Επιβραβεύει ότι οι γυναίκες δεν τεκνοποιούν επειδή πιέζονται από την πατρική οικογένεια ή για να αποδείξουν κάτι αλλά όταν νιώθουν έτοιμες και πιο δοτικές για να γίνουν μητέρες.  VOA

No comments: