Tuesday, April 3, 2012


Ομπάμα: Οι Ρεπουμπλικάνοι προωθούν το νόμο της ζούγκλας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του ότι θέλουν να επιβάλουν το νόμο της ζούγκλας μέσω μιας οικονομικής πολιτικής που θα ευνοούσε τους πιο πλούσιους, σε βάρος της μεσαίας τάξης.

Επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου ο Ομπάμα επωφελήθηκε από μια ομιλία που οργάνωσε το πρακτορείο Associated Press για να επιτεθεί στα δημοσιονομικά σχέδια των Ρεπουμπλικάνων. «Υπό το πρόσχημα ότι θέλουν να μειώσουν το έλλειμμα, επιδιώκουν να επιβάλουν μια ριζική μεταμόρφωση της χώρας μας. Πρόκειται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για κοινωνικό δαρβινισμό», θα πει ο Ομπάμα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.
Στο στόχαστρο μπήκε κυρίως το οικονομικό πρόγραμμα του υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Πολ Ράιαν, ο οποίος προτείνει αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση για τους ηλικιωμένους, μείωση των φόρων στις εταιρείες και επαναφορά του φόρου για τους πλούσιους στο 25%, το ανώτερο. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα προωθήσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των συστημάτων ασφάλισης υγείας και σύνταξης.
Ο Ομπάμα ωστόσο θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθούσαν να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι, τιμωρώντας τη μεσαία τάξη. «Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με όλη την ιστορία μας, την ιστορία μιας χώρας ευκαιριών και κοινωνικής ανόδου για όλους όσοι είναι έτοιμοι να εργαστούν για να πετύχουν», είπε. «Η επίθεση σε όσα χρειαζόμαστε για να οικοδομήσουμε την οικονομία μακροπρόθεσμα --όπως την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη-- θα ήταν μια συνταγή για να οδηγηθούμε στην παρακμή», κατέληξε.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

No comments: