Wednesday, April 11, 2012

pasxa stin Kerkyra


Πάσχα μετά μουσικής στην Κέρκυρα


Πάσχα μετά μουσικής στην Κέρκυρα 
Αν δεν έχετε ανατριχιάσει βλέποντας τους πολυέλαιους της μητρόπολης να σείονται μες στο σκοτάδι υπό τους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου τη στιγμή του θανάτου του Χριστού, αν δεν έχετε βουρκώσει ακούγοντας τις φιλαρμονικές να παίζουν τα πένθιμα εμβατήρια συνοδεύοντας τους Επιτάφιους στο Λιστόν ενώ όλη η πόλη έχει βαφτεί στο μοβ φως, αν δεν έχετε ξαναγεννηθεί όταν μετά το σπάσιμο των κανατιών, έρχεται η σειρά να παίξουν τις χαρούμενες μάρτσιες δεν έχετε ζήσει πραγματικά τι σημαίνει Πάσχα. Το Κερκυραϊκό Πάσχα είναι το ωραιότερο, το πιο τελετουργικό και κυρίως το πιο μελωδικό στην Ελλάδα. 

Η δύναμη της μουσικής που έρχεται και σε βρίσκει διαρκώς είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του Κερκυραϊκού Πάσχα: από τη λαθρακρόαση της πρόβας της μπάντας καθώς χαζεύεις τα κοσμηματοπωλεία στο Καμπιέλο μέχρι τις παρελάσεις των φιλαρμονικών κι από τις εκκλησιασιαστικές χωρωδίες μέχρι τα κονσέρτα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Οι εορτασμοί του Πάσχα στην Κέρκυρα δεν μοιάζουν με τα παραδοσιακά ελληνικά έθιμα με τα οποία έχουμε ταυτίσει αυτή τη γιορτή.  


Η παράδοση λέει 
Το τελετουργικό έχει ήδη ξεκινήσει από την Κυριακή των Βαϊων με τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα συνοδεία όλων των φιλαρμονικών του νησιού. Εσείς όμως το πιθανότερο είναι ότι θα πιάσετε το νήμα των εκδηλώσεων από τη Μεγάλη Πέμπτη που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε τη λειτουργία των Δώδεκα Ευαγγελίων που τελείται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στις 7 το απόγευμα στην Μητρόπολη. Το εκκλησιαστικό όργανο, η εξαιρετική χωρωδία, το κούνημα των πολυελαίων μες στο σκοτάδι όταν ακούγεται το «εσείσθη το καταπέτασμα» συνθέτουν ένα θεατρικό σκηνικό. 

Τη Μεγάλη Παρασκευή προετοιμαστείτε να περάσετε ολόκληρη τη μέρα σας στην παλιά πόλη: από τις 11 το πρωί που τελείται η Αποκαθήλωση στη λειτουργία του Αγίου Σπυρίδωνα υπό τους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου μέχρι τις 11 το βράδυ που παρελαύνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης, γίνονται δεκάδες περιφορές ανά την πόλη, πάντα με τη συνοδεία φιλαρμονικών που παίζουν πένθιμα εμβατήρια. Όλες οι λάμπες της πόλης έχουν αλλαχτεί σε μωβ, ενώ η Παλιά Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η «Μάντζαρος» (μπλε) τη Marcia Funebre του Verdi, η «Καποδίστριας» τη Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Σοπέν. Το καλύτερο πόστο για να παρακολουθήσετε τις περιφορές είναι το καφενείο του Ζήσιμου στο Λιστόν που σερβίρει και τις καλύτερες ποικιλίες.  

Για να δείτε την περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης που είναι και η πιο εντυπωσιακή θα πρέπει να έχετε πιάσει τραπέζι το αργότερο στις 9 το βράδυ. Το Σάββατο θα πρέπει να επιστρέψετε στο ίδιο σημείο από τις 7 το πρωί για να εξασφαλίσετε τραπέζι με θέα στην περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα που βγαίνει στις 9. Τον συνοδεύουν όλες οι φιλαρμονικές του νησιού που παίζουν Calde Laccrime του Michelli, Marcia Funebre από την Ηρωική του Μπετόβεν και στο αποκορύφωμα της κατάνυξης τον Amleto του Faccio. Αν δεν βρείτε τραπέζι στο Λιστόν οι επόμενες καλύτερες επιλογές για να σταθείτε είναι το περίπτερο μεταξύ των δύο κτισμάτων του Λιστόν γνωστό και ως Κατάσκοπος (καθότι εποπτεύει το Λισόν) και τα cafe της Κοφινέττας. Δυο ώρες μετά, στις 11 το πρωί η κατάνυξη δίνει τη θέση της στη γιορτή, και η φασαρία των κανατιών που σπάνε διαδέχεται τους ήχους των φιλαρμονικών.

Για να παρακολουθήσετε το έθιμο των μπότηδων η καλύτερη θέση είναι το πεντοφάναρο στη Σπιανάδα που σας προσφέρει πανοραμική θέα στα στολισμένα με μπορντό πανιά μπαλκόνια της πλατείας, απ’ όπου οι Κερκυραίοι πετούν τα κανάτια δαγκώνοντας ταυτόχρονα ένα παλιό κλειδί για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα.  

Αμέσως μετά, οι φιλαρμονικές παίζοντας το αλέγκρο μαρς «Μη φοβάστε Γραικοί» και χαρούμενες μάρτσιες, ενώ ο κόσμος καταχειροκροτεί τους μουσικούς επιβραβεύοντάς τους για την περφόρμανς όλων των προηγούμενων ημερών που λόγω πένθους δεν επιτρεπόταν το χειροκρότημα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η κοινή Ανάσταση λαμβάνει χώρα πανηγυρικά στο πάλκο της Πάνω Πλατείας με τις ακολουθίες όλων των εκκλησιών, τυμπανοκρουσίες, εκπληκτικά πυροτεχνήματα και μπάντες.  


Κυριακή του Πάσχα 
Οι Κερκυραίοι δεν συνηθίζουν να σουβλίζουν. Το συνηθισμένο παραδοσιακό γλέντι με αρνί και κοκορέτσι θα το πετύχετε μόνο στα μεγάλα ξενοδοχεία.Την Κυριακή του Πάσχα εγκαταλείπουν για πρώτη φορά μετά από μέρες την πόλη και βγαίνουν για φαγητό σε εξοχικές ταβέρνες. Μια πολύ καλή πρόταση για την ημέρα αυτή αν έχει λιακάδα είναι η εκδρομή στην Παλιά Περίθεια, ένα έρημο βενετσιάνικο χωριό στα Βορειοανατολικά του νησιού όπου θα βρείτε και καλές ταβέρνες με τοπικές γεύσεις.      


Tips 
•Για να παρακολουθήσετε τα δρώμενα Πάσχα θα πρέπει να περάσετε τις περισσότερες μέρες από το πρωί ως το βράδυ στο πόδι – επιλέξτε λοιπόν άνετα ρούχα και παπούτσια. Προσευχηθείτε να μην βρέχει – αν οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες προβλέψτε καμπαρτίνες και γαλότσες γιατί οι βροχές του νησιού είναι παροιμιώδεις και τα μαγαζιά στην πόλη δεν έχουν παρά ελάχιστο κλειστό χώρο.  

•Αν δεν βρείτε ξενοδοχείο στην πόλη κανονίστε από πριν τις μεταφορές σας από και προς την πόλη γιατί το πάρκινγκ και η αναζήτηση ταξί συνεπάγονται μεγάλη ταλαιπωρία.

•Το ουζερί του Ζήσιμου στο Λιστόν είναι η καλύτερη επιλογή για να παρακολουθήσετε τις περιφορές των Επιταφίων. Επόμενες καλύτερες επιλογές το περίπτερο γνωστό και ως Κατάσκοπος (καθότι εποπτεύει το Λισόν) μεταξύ των δύο κτισμάτων του Λιστόν και τα cafe της Κοφινέττας. 

•Ενημερωθείτε για τις μουσικές εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη κάθε Πάσχα από τις αφίσες του Δήμου – οι περισσότερες, όπως τα κουαρτέτα εγχόρδων στον Άγιο Γεώργιο στο Παλιό Φρούριο είναι εξαιρετικές. 

•Αν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου στην πόλη, την Ανάσταση στη Σπιανάδα ή το έθιμο των μπότηδων σπεύσατε εγκαίρως ακολουθώντας τις υποδείξεις μας – ο συνωστισμός είναι πολύ μεγάλος και οι ώρες τηρούνται αυστηρά. 


πηγή: athinorama.gr

No comments: