Thursday, April 12, 2012

Βενιζέλος" ο Σαμαράς δεν μιλάει για τις ευθύνες του


Απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μ.Σαλμά

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Σαμαράς δεν λέει τίποτα για τις ευθύνες του

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 13:37
Τελευταία Ενημέρωση : 10/04/2012 15:05
Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο κατηγόρησε ότι θέλει «να είναι οπωσδήποτε πρωθυπουργός και να έχει αυτοδυναμία ή παντοδυναμία», αλλά δεν βρίσκει να πει τίποτε για την ευθύνη του κόμματος του και την ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή, της οποίας υπήρξε μέλος.
Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο κατηγόρησε ότι θέλει «να είναι οπωσδήποτε πρωθυπουργός και να έχει αυτοδυναμία ή παντοδυναμία», αλλά δεν βρίσκει να πει τίποτε για την ευθύνη του κόμματος του και την ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή, της οποίας υπήρξε μέλος.
Εμείς όμως αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη μας για όσα έγιναν στο παρελθόν, για λάθη και παραλείψεις μας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία του ομιλία στην παρούσα Βουλή, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σήκωσε στις πλάτες της δυσανάλογο πολιτικό βάρος και κατέστη αμνός και ο αίρων τις αμαρτίες για όλα τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι πολλές από τις αποφάσεις που πάρθηκαν και αδίκησαν τους πολίτες, προκαλώντας την οργή της κοινωνίας ήταν επιβεβλημένες έξωθεν, γιατί η χώρα έπρεπε να βρει λεφτά.
«Έχουμε διανύσει τα δύο τρίτα του δύσκολου δρόμου» υποστήριξε και η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική και ο Έλληνας να ξαναβρεί αυτά που έχασε. «Με κόπους, με βάσανα, με αδικίες, με λάθη φτάσαμε στο νέο πρόγραμμα, στο PSI, στην αλλαγή της δημοσιονομικής ταυτότητας της Ελλάδας», υπενθύμισε για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Θα ρωτήσω τον κ. Σαμαρά: ποιος έκανε το PSI; Η ΝΔ; Μήπως ο κ. Παπαδήμος και εγώ; Ποιος διαπραγματεύτηκε;»
Η ομιλία του Ευ. Βενιζέλου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε ότι «ο κόσμος φοβάται να πιστέψει», αλλά όπως είπε, «πρέπει να ακούσει αν η νέα συμφωνία διασφαλίζει τη χώρα στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα ή η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη», καταγγέλλοντας τις κραυγές για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ενώ για μία ακόμη φορά μίλησε για «ορατό κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας».
Το βασικό δίλημμα είναι αν θα επιμείνουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγούν σε μείωση δαπανών ή αν θα πάμε στη λανθασμένη και οριζόντια λύση της περικοπής μισθών και συντάξεων. Για να μην συμβεί το δεύτερο θα πρέπει να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ισχυρίζεται πως έχει ένα μεγάλο κατάλογο ισοδύναμων μέτρων αλλά όταν αναζητήθηκαν τα 300 εκατομμύρια, ο κ. Σαμαράς κρύφτηκε πίσω από εμένα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε πέντε σημεία που θα κάνουν πιο αναπτυξιακό το περιβάλλον του Ιουνίου:
1. επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015 και όχι του 2014.
2. αξιοποίηση της επιτυχίας του PSI. Ήδη, είπε, έχουμε ξεπεράσει το 97% σε συμμετοχή ιδιωτών και πάμε στο 100%
3. περιορισμός των τελικών αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
4. οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι πόροι του ΕΣΠΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν μοχλός ιδιωτικών επενδύσεων ανάπτυξης αρκεί να μην παρεμποδίζονται οι ενέργειες μας για νομικούς λόγους. Όπως είπε, αποστέλλεται επιστολή σχετική στον κ. Μπαρόζο γιατί τα κονδύλια και οι δυνατότητες της ΕΚΤ υπάρχουν και το θέμα είναι η γραφειοκρατία ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά.
5. απόλυτη και καθαρή προστασία χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων.
«Το ζήτημα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «είναι να μας πει καθαρά ο λαός τι θέλει. Υπάρχει η πρόταση του πολιτικού συνδικαλισμού από δυνάμεις της δημαγωγίας και του αδιεξόδου», ενώ η δεύτερη πρόταση είναι η αυτή του κ. Σαμαρά «να είναι οπωσδήποτε πρωθυπουργός και να έχει αυτοδυναμία ή παντοδυναμία, δηλαδή η ΝΔ μόνη χωρίς στήριξη και συμμαχίες και χωρίς επίγνωση των προβλημάτων», «και είναι και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ». «Εμείς θέλουμε νίκη στις εκλογές ώστε να πετύχουμε τη συσπείρωση των δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κρίσης με μεταρρυθμίσεις και αλληλεγγύη», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Μ.Σαλμάς: «Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι ο αμνός που αίρει τις αμαρτίες των άλλων»
Η ομιλία του κ. Βενιζέλου αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο δεν μπορεί να συγκυβερνήσει η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε καν να συνεννοηθεί μαζί του, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαλμάς καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν εκτίμησε την πρωτόγνωρη υπεύθυνη στάση του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ, τη βοήθεια ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες των λαθών του, τη διέξοδο που του προσφέρει για να διορθώσει τα λάθη του». «Δεν θα υπήρχε Ελλάδα, δεν θα υπήρχε ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος δεν θα ήταν εδώ σήμερα αν ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ δεν είχε βάλει πλάτη τον κρίσιμο Νοέμβριο του 2011. Δεν θα μπορούσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο να προτείνει λύσεις για το μέλλον της χώρας», παρατήρησε χαρακτηριστικά και καταλόγισε θράσος στον κ. Βενιζέλο όταν μιλά για παγερή στάση του Αντώνη Σαμαρά, καθώς όπως είπε, η ΝΔ είναι αυτή που πληρώνει δημοσκοπικά το τίμημα της εθνικής επιλογής της «γιατί έβαλε πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα».
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι ελήφθησαν σκληρά μέτρα, αλλά ότι το ΠΑΣΟΚ εξανέμισε τις θυσίες του ελληνικού λαού. Πήρε 24 δισ. μέτρα το 2001 ενώ μόνο 1 δισ. έπιασε τόπο στον προϋπολογισμό», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και αντιπαρέβαλε τη στάση του κ. Σαμαρά, ο οποίος, όπως είπε, προέβλεψε ορθώς τις συνέπειες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και υπέδειξε τις λύσεις. Το πρόβλημα με την προηγούμενη κυβέρνηση, είπε, είναι ότι «δεν μπόρεσε όταν έπρεπε, γιατί δεν το έκανε όταν μπορούσε».
Σχετικά με το PSI, ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι ο κ. Βενιζέλος ομολόγησε «ποιός κούρεψε τα ομόλογα των καταθετών και ομολογιούχων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων και των Ταμείων». «Η Ευρώπη πήρε την απόφαση να βάλει το τραπεζικό σύστημα να πληρώσει μέρος της κρίσης. Αν το είχε κάνει ο κ. Βενιζέλος θα το είχε κάνει τότε που επέβλεπε το πρώτο Μνημόνιο, αλλά τότε ούτε που σκέφτηκε να κουρέψει το χρέος», υποστήριξε γι αυτό «φτάσαμε στο αναπόφευκτο».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαλμάς τόνισε ότι «ο κ. Βενιζέλος δεν είναι ο αμνός που αίρει τις αμαρτίες των άλλων, αλλά αυτός που αίρει τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να βρει δικαιολογία να ξανακατέβει στον κόσμο». «Αφού τα κάνατε καλά, γιατί διώξατε τον Παπανδρέου» διερωτήθηκε και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ «ότι παρέδωσε μια Ελλάδα της απόγνωσης κι η ευθύνη του είναι οριστική και αμετάκλητη». «Η Ελλάδα όμως έχει μέλλον. Η ΝΔ έχει πρόγραμμα και πρόταση και θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιος θα τον κυβερνήσει» κατέληξε ο κ. Σαλμάς.

1 comment:

lornion said...

εκεί που μας οδήγησε το πασοκ και ο. κ Βενιζέλος τους τελευταίους 6 μήνες,μήτε ο διάβολος δεν θα ήθελε συνεργασία μαζί τους. ΔΙΑΛΥΤΙΚΌ ΤΟ ΚΊΝΗΜΑ ΤΗς ΧΏΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΝ ΤΗς ΚΟΙΝΩΝΊΑΣ ΤΗς ΕΛΛΆΔΑς.