Monday, January 14, 2013


Πολιτική

Διαφώνησαν σε καλό κλίμα

Μολονότι διαφωνούν σε ουσιαστικά ζητήματα μπορούν να τα συζητούν. Αυτό είναι ίσως το βασικότερο μήνυμα της συνάντησης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο.
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν ενδεχόμενες παρερμηνείες γι' αυτήν την απροσδόκητη συνάντηση, κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, επέμεναν ότι η συνάντηση πραγματοποιείται τώρα, επειδή τώρα την ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως η ίδια η συνομιλία διήρκεσε μια ώρα, αντί 30 λεπτών όπως ήταν προγραμματισμένη και όπως διαβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές πραγματοποιήθηκε σε ένα θετικό κλίμα. Σε αυτό συνέβαλαν προκαταρκτικά ΣΥΡΙΖΑ και γερμανικό υπουργείο με σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις, που τους θέλουν να συζητούν και με πολιτικούς, οι οποίοι δεν συμμερίζονται την άποψη τους, και που εύχονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο να τους πείσουν.
Διαφωνία ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Σκοπός του κ. Σόιμπλε σε αυτήν την συνάντηση ήταν να εκφράσει και στον κ. Τσίπρα την αναγνώρισή του για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ΕλλάδαςΣκοπός του κ. Σόιμπλε σε αυτήν την συνάντηση ήταν να εκφράσει και στον κ. Τσίπρα την αναγνώρισή του για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας
Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σκοπός του κ. Σόιμπλε σε αυτήν την συνάντηση ήταν να εκφράσει και στον κ. Τσίπρα την αναγνώριση του για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και να του υπογραμμίσει ότι αυτές οι προσπάθειες έχουν φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ως παραδείγματα τη μείωση του κόστους εργασίας αλλά και την αύξηση των εξαγωγών. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε στη συνέχεια ότι τα μέτρα είναι αναγκαία εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι το μεταρρυθμιστικό έργο θα πρέπει να το στηρίξει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι “νεκρό” καθώς οι επιπτώσεις του οδηγούν στην άνοδο του φασισμού και στην κοινωνική καταστροφή.
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φορολόγησης του πλούτου, αλλά και μέσω της εξίσωσης εσόδων-εξόδων στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο κ. Τσίπρας κατέληξε ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας. Εδώ ο κ. Σόιμπλε φέρεται να παρενέβη, λέγοντας ότι θέμα της τρόικας είναι επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και όχι τα συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία αυτοί θα επιτευχθούν.
Παραδείγματα διαπλοκής: Λίστα Λαγκάρντ και υπόθεση Siemens
“Θαποτελούσε μεγάλη υπηρεσία της Γερμανίας αν το Βερολίνο έδινε την κατάθεση του πρώην διευθυντή της Siemens-Hellas στις ελληνικές αρχές“Θα αποτελούσε μεγάλη υπηρεσία της Γερμανίας αν το Βερολίνο έδινε την κατάθεση του πρώην διευθυντή της Siemens-Hellas στις ελληνικές αρχές"
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόμμα του επιδιώκει διαρθρωτικές αλλαγές, με τις οποίες θα οικοδομηθεί ένα αποτελεσματικό κράτος. Δεν είναι όμως δυνατόν να εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όταν η κοινωνία, η οικονομία αλλά και κρατικός μηχανισμός βρίσκονται σε κατάρρευση. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της διαπλοκής, φέροντας το παράδειγμα γερμανικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα ακριβώς λόγω της διαπλοκής και της γραφειοκρατίας. Άλλα παραδείγματα διαπλεκομένων συμφερόντων οικονομίας και πολιτικής είναι κατά τον Αλέξη Τσίπρα η «λίστα Λαγκάρντ» αλλά και η υπόθεση του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου. Μάλιστα δήλωσε στον κ. Σόιμπλε ότι θα “αποτελούσε μεγάλη υπηρεσία της Γερμανίας αν έδινε την κατάθεση του πρώην διευθυντή της Siemens-Hellas στις ελληνικές αρχές.”
Αναφερόμενος στη διαχείριση του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση και παράλληλα ένα νέο «κούρεμα», όπως έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας το 1953. «Τα μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας, «καθιστούν τις χώρες αναξιόχρεες».
Τέλος ο κ. Τσίπρας έθιξε και το θέμα του κατοχικού δανείου, ξεκαθαρίζοντας ότι για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό. Όπως τόνισαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο, το θέμα θα τεθεί όταν κριθεί ότι ήρθε η σωστή στιγμή. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στον κ. Σοίμπλε ότι στηρίζει την σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Μανώλης Γλέζος για την διευθέτηση του θέματος μαζί με τον πρώην επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος                           dw de

No comments: