Saturday, January 19, 2013


Ανακούφιση στη ΔΗΜΑΡ μετά το αποτέλεσμα

Του Κωνσταντινου Ζουλα
Ανακουφισμένοι δήλωναν χθες στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ για το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στη Βουλή, εκτιμώντας ότι τόσο η κυβερνητική συνοχή, όσο και το κόμμα τους δεν επλήγησαν από την πολύκροτη διαδικασία. Αυτός, άλλωστε, διεφάνη ότι ήταν και ο στόχος του κ. Φώτη Κουβέλη, τον οποίο στενός του συνεργάτης περιέγραφε με τη φράση «μακριά και αγαπημένοι». Δηλαδή η ΔΗΜΑΡ να έχει την κατά το δυνατόν μικρότερη εμπλοκή στους κυβερνητικούς χειρισμούς σε όλη τη διάρκεια της προχθεσινής συζήτησης και ψηφοφορίας και κυρίως να μην εκτεθεί στην υποστήριξη του κ. Ευ. Βενιζέλου, η ενοχοποίηση του οποίου απεδείχθη ότι ήταν η κεντρική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ετσι εξηγείται, άλλωστε, ότι ο κ. Φώτης Κουβέλης απέφυγε να πάρει τον λόγο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, έχοντας προφανώς δώσει ανάλογη εντολή και στους εκπροσώπους του κόμματος, οι οποίοι έμοιαζαν να παρακολουθούν αμήχανοι τη συνεδρίαση, ακόμη και όταν το θερμόμετρο ανέβαινε με τις ανταλλαγές ύβρεων μεταξύ των κ. Τσίπρα και Βενιζέλου.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αρκετοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν συμμερίζονταν χθες το «τέλος καλό όλα καλά» που εξέπεμπε η Αγ. Κωνσταντίνου. Εκτιμούσαν, αντιθέτως, ότι η προβληματική εικόνα που μετέδωσε το Κοινοβούλιο δεν εξαίρεσε το κόμμα τους από τη γενικευμένη αίσθηση ότι άλλα απασχολούν τους πολίτες και με άλλα ασχολούνται οι βουλευτές. Πόσω μάλλον, όπως έλεγαν, όταν και η ΔΗΜΑΡ φάνηκε να υποστηρίζει τη μετέωρη ποινική διαπόμπευση του κ. Παπακωνσταντίνου, αντί να αναδεικνύει τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες που έχει τόσο εκείνος, όσο και ο κ. Βενιζέλος για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τη λίστα Λαγκάρντ. Και με το σκεπτικό αυτό, κάποιοι βουλευτές ασκούσαν ακόμη και κριτική στον κ. Κουβέλη, που δεν πήρε ο ίδιος την πρωτοβουλία έστω να προαναγγείλει ότι η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί τη σύσταση και εξεταστικής επιτροπής διερεύνησης της υπόθεσης Λαγκάρντ, επιτρέποντας στον κ. Τσίπρα να το πράξει. Οπως επίσης και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέφυγε να λάβει θέση για το ζήτημα που προέκυψε, όταν στη Βουλή έφτασαν αιφνιδίως 120 νέες σελίδες της σχετικής δικογραφίας. Διότι, όπως έλεγαν, με την αφωνία της η ΔΗΜΑΡ γενίκευσε την αίσθηση ότι και εκείνη είχε προαποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου και την αθώωση των υπολοίπων, αδιαφορώντας ακόμη και για μια σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να μεταβάλει την άποψή της.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεν ήταν λίγοι όσοι εκτιμούσαν ότι τα δύσκολα για το κόμμα της Αριστεράς μάλλον έπονται, παρά πέρασαν. Πολύ περισσότερο, όταν στην κοινοβουλευτική ομάδα αρχίζουν πια να εκδηλώνονται σοβαρές ενστάσεις από αρκετά στελέχη της, που χαρακτηρίζουν «πολιτικώς άκριτη και γι’ αυτό αυτοκτονική» τη στήριξη που παρέχει η ΔΗΜΑΡ στους δύο κυβερνητικούς της εταίρους...KATHIMERINI

No comments: