Thursday, January 31, 2013


Πολιτική

Διεθνής ανησυχία για την ισραηλινή επίθεση

Συγκεχυμένες πληροφορίες και μεγάλη ανησυχία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ισραηλινής επίθεσης στη Συρία. Το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα. Την υπόθεση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον η διεθνής κοινότητα.
Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τους βομβαρδισμούς σε περιοχή της Συρίας. Για επίθεση στο ερευνητικό στρατιωτικό κέντρο Τζαμράγια με δύο νεκρούς κάνει λόγο η Δαμασκός δείχνοντας το Ισραήλ, που τηρεί σιγή ιχθύος. Σύγχυση επικράτησε και σχετικά με το εάν έχει βομβαρδιστεί και ένα στρατιωτικό κονβόι στα σύνορα με το Λίβανο. Την είδηση ανέφεραν λιβανέζικα και αμερικανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία στόχος ήταν το Ισραήλ να σταματήσει την παράδοση όπλων στην ισλαμιστική οργάνωση Χεσμπολάχ στο Λίβανο. Η Συρία πάντως δεν επιβεβαίωσε την είδηση. Η συριακή αντιπολίτευση, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως βομβαρδίστηκε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε οπλισμό για την Χεζμπολάχ.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε στις Βρυξέλλες πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το περιστατικό. «Δεν έχουμε πληροφορίες για τέτοιες δραστηριότητες στην περιοχή, οι οποίες θα ήταν σημαντικές για τη χρήση του πυραύλων μας Patriot». Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν σταθμεύσει σε τουρκικό έδαφος πυραύλους Patriot, για ενδεχόμενη επίθεση της Συρίας στην Τουρκία.
Μεγάλη ανησυχία και στο Ισραήλ
Συγκεχυμένες πληροφορίες αλλά και μεγάλη ανησυχίαΣυγκεχυμένες πληροφορίες αλλά και μεγάλη ανησυχία
Σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στη Συρία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δεν θέλησε να πάρει θέση λέγοντας χαρακτηριστικά «πως δεν έχουμε ακόμα σίγουρες πληροφορίες». Με σαφήνεια καταδίκασε την επίθεση πάντως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπαρ Σαλέχ.
'Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, μιας από της τελευταίους συμμάχους της συριακής κυβέρνησης, η οποία εξέφρασε τη σοβαρή της ανησυχία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης «εάν οι μέχρι τώρα πληροφορίες ευσταθούν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία σειρά απροκάλυπτων επιθέσεων εναντίον στόχων που βρίσκονται σε ξένα εδάφη κυριάρχων κρατών. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία θρασεία προσβολή της Χάρτας του ΟΗΕ και είναι ανεπίτρεπτη».
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως επρόκειτο για ένα προληπτικό χτύπημα του Ισραήλ υπό το φόβο μήπως η Συρία κάνει χρήση χημικών. Ένα τέτοιο χτύπημα συνάδει όμως με το Διεθνές Δίκαιο; Ο Άλαν Μπέικερ, Διεθνολόγος από το Πανεπιστήμιο της Ιερουαλήμ λέει σχετικά:
«Σε μια τέτοια περίπτωση το Ισραήλ θα είχε το δικαίωμα να αμυνθεί, θα έπρεπε όμως να υπάρξει προηγούμενη επίθεση, η οποία θα στρεφόταν ευθέως κατά του Ισραήλ».
Το ίδιο το Ισραήλ πάντως δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ακόμη. Πρόκειται όμως για μια πάγια τακτική του επιθέσεις εναντίον ξένων στόχων ούτε να τις επιβεβαιώνει, ούτε να τις διαψεύδει. Οι ισραηλινές εφημερίδες πάντως στα σχόλιά τους εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους. Η Jediot Achronot γράφει πως μια τέτοια επίθεση φέρνει τις δυο πλευρές πιο κοντά στον πόλεμο.
DW / DPA / Μαρία Ρηγούτσου               dw de
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

No comments: