Saturday, January 19, 2013


Ικανοποίηση στο Μαξίμου από την ψηφοφορία

Επαναβεβαιώθηκε η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να αποκομίσει απτά κέρδη, εκτιμούν επιτελείς τουΤου Γιωργου Π. Τερζη
Μουδιασμένη για την εικόνα που κυριάρχησε στη Βουλή και την επιβεβαίωση της, εκτός ορίων, σύγκρουσης που επιχειρείται από συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, αλλά και ικανοποιημένη για την επαναβεβαίωση της κυβερνητικής συνοχής και τη δυνατότητα συνέχισης του κυβερνητικού έργου εμφανίζεται η κυβερνητική πλευρά, ένα 24ωρο μετά την επεισοδιακή ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκάρντ.
Συνομιλητές του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με την επιλογή να ψηφίσει μόνον στην κάλπη που αφορούσε τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε ένα σαφές μήνυμα αφενός στήριξης του κυβερνητικού του εταίρου, αφετέρου «αντίδρασης» στον επιδιωκόμενο, όπως λένε, «εκβιασμό» του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμπεριφορά των βουλευτών, δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι η ολοκλήρωση της χθεσινής ψηφοφορίας θα σημάνει και το «κλείσιμο» της υπόθεσης.
Αντιθέτως, ήδη ερμηνεύουν την αναφορά του κ. Αλ. Τσίπρα σε εξεταστική επιτροπή όχι μόνον ως στρατηγική ήττα κατά την προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά και ως απόφαση της Κουμουνδούρου να κρατήσει «ανοιχτό» το θέμα, προσδοκώντας σε επικοινωνιακά και εκλογικά οφέλη.
Στο Μαξίμου δεν έχουν αμφιβολία ότι από την «καταιγίδα Λαγκαρντ θα βραχούμε και εμείς». Εκτιμούν, ωστόσο, ότι η ψηφοφορία στη Βουλή κατέδειξε μία σειρά θετικών για την τρικομματική κυβέρνηση παραγόντων. Συγκεκριμένα:
- Επαναβεβαιώθηκε η βούληση και των τριών μερών για διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής, τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και σε επίπεδο βουλευτών.
- Αναδείχθηκε η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να «κεφαλαιοποιήσει» το επικοινωνιακό και πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών που ήταν, σαφώς, εις βάρος της κυβέρνησης. Προς επίρρωσιν έδειχναν τον αριθμό των ψήφων που έλαβε η πρόταση παραπομπής του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος βρίσκεται στα όρια ή λίγο κάτω από το σύνολο των «αντιπολιτευόμενων δυνάμεων».
- Αποκαλύφθηκε η «κοινοβουλευτική ένδεια», όπως λένε, του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έδειξε πολιτική δυναμική αλλά, αντιθέτως, διάθεση δημιουργίας εντυπώσεων και πρόκλησης κοινοβουλευτικών εμπλοκών.
«Κατανοητή η απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Ούτε έπεισαν όλους  τους βουλευτές τους να ψηφίσουν την πρότασή τους, ούτε μπόρεσαν να υπονομεύσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες» ήταν η χαρακτηριστική χθεσινή δήλωση του κ. Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος και επαναβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης «για τη θεσμικά άψογη και πλήρη αντιμετώπιση της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ».
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς έμεινε εκτός κάδρου καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής αντιπαράθεσης για τη λίστα, η επιλογή του να ψηφίσει σε μία μόνον κάλπη και η, πάντως, χαλαρή γραμμή που δόθηκε στα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας να πράξουν το ίδιο συνιστούν κινήσεις ολόθερμης στήριξης του κ. Ευ. Βενιζέλου και δεν αποκλείεται να έχουν συνέπειες στο κόμμα, εκτιμούν κάποιοι εκ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Οχι τόσο γιατί πράγματι υπήρχαν στοιχεία υπέρ της παραπομπής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά διότι κατανοούν πως η στήριξη του κ. Βενιζέλου, σε συνδυασμό με την ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας, αποτελεί αντιδημοφιλή επιλογή για σημαντικό τμήμα της γαλάζιας κομματικής βάσης.  KATHIMERINI

No comments: