Thursday, January 24, 2013


Οικονομία

Κίνδυνοι και ευκαιρίες

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά και ανησυχία για νέους επιχειρηματικούς κινδύνους εκφράζουν οι συμμετέχοντες στο Νταβός.
Η διάχυτη απαισιοδοξία του 2012 για την κρίση στην ευρωζώνη έδωσε τη θέση της σε μία πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση. Άλλωστε τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πολλά: η Ελλάδα έχει διαγράψει μέρος του χρέους της, οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν σε νέα πακέτα διάσωσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπίσει το κοινό νόμισμα με όλα τα μέσα. Έτσι, το φετεινό σύνθημα του Νταβός αφήνει να διαφανεί μία αχτίδα αισιοδοξίας.
Αυτό επισημαίνει στην εναρκτήρια ομιλία του και ο επικεφαλής του «Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ» Κλάους Σβαμπ: «Ελπίζω, όταν αποχωρήσετε από αυτό το φόρουμ, να έχετε πάρει μαζί σας ένα όραμα που θα είναι κάτι περισσότερο από μία απλή διαχείριση κρίσης, ένα όραμα που θα έχει αναπτύξει τη δική του δυναμική».
Ρεκόρ συμμετοχών από «υψηλούς προσκεκλημένους»
 Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει ο ιδρυτής του φόρουμ Κλάους Σβαμπ.
Στις 2.500 ανέρχονται οι συμμετοχές στο Νταβός. Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία της Ρωσίας: ο πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβένγιεφ ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που μίλησε στους συμμετέχοντες το βράδυ της Τετάρτης. Άλλωστε οι εξελίξεις στη ρωσική οικονομία θα συζητηθούν στο Νταβός, όπως επίσης οι εξελίξεις στην Κίνα, στη Νιγηρία ή στη Νότια Αφρική. Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Μ.Βρετανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, ο πρόεδρος του Ισραήλ και επτά Αμερικανοί γερουσιαστές.
Ο Μπόργκε Μπρέντε, ένας από τους διοργανωτές του Νταβός, είναι ικανοποιημένος: «Σχεδόν 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, συμμετέχουν φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Επιπλέον έχουμε 350 υπουργούς ή εκπροσώπους κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, καθώς και τους προεδρεύοντες στο G20, στο G8, στην ΕΕ, στις χώρες BRICS, καθώς και τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν».
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι βέβαια επιχειρηματίες. Άλλωστε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν χρηματοδοτείται από κρατικά κονδύλια, αλλά αποκλειστικά από συνδρομές των 1.000 επιχειρήσεων-μελών του Φόρουμ. Οι συνδρομές κυμαίνονται από 34.000 έως 400.000 ετησίως. Και αυτή τη χρονιά οι άνθρωποι της αγοράς θα συζητήσουν για τις ευκαιρίες, αλλά και πιθανούς νέους κινδύνους για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Το ρίσκο της «ψηφιακής πυρκαγιάς»
Έντονη είναι η παρουσία της Ρωσίας στο φετινό Νταβός.
Στην ετήσια μελέτη επιχειρηματικών κινδύνων Global Risk Study που εξέδωσε και φέτος το Φόρουμ, επισημαίνεται για παράδειγμα μία νέα πρόκληση για τις επιχειρήσεις στην εποχή των ανοιχτών συνόρων και της ελεύθερης επικοινωνίας: η «ψηφιακή πυρκαγιά», δηλαδή η παραπληροφόρηση ή και διαστρέβλωση μέσω διαδικτύου, που μέσα σε ελάχιστο χρονικό μπορεί να εξοντώσει μία επιχείρηση ή τουλάχιστον να της δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Ο Ράϊνερ Έκλοφ, αναλυτής κινδύνου στην ελβετική αντασφαλιστική εταιρία Swiss Re, εξηγεί: «Ψηφιακή πυρκαγιά σημαίνει ότι το Ιντερνέτ ή τα social media ναι μεν προσφέρουν ευκαιρίες για όσους θέλουν να διαδώσουν τις πληφορίες που τους ενδιαφέρουν, ενέχουν όμως και τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης: μέσω των διαύλων αυτών μπορεί να διαδοθούν και η προπαγάνδα και η μισαλοδοξία και μάλιστα χωρίς έλεγχο και με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε έκρυθμες καταστάσεις, σε δολοφονίες, επαναστάσεις, ένοπλες συγκρούσεις».
Ακόμα και χωρίς έκρυθμες καταστάσεις οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις, λέει ο Ελβετός αναλυτής και δίνει ένα παράδειγμα από τον κλάδο των αερομεταφορών. Η αμερικανική εταιρία United Airlines είδε τη μετοχή της να πέφτει 10%, όταν έγινε μόδα στο You Tube μία αυθόρμητη αντίδραση ενός επιβάτη: «Ένας μουσικός ταξίδευε με την United Airlines και είδε ότι κατά τη μεταφορά υπέστη ζημιές η κιθάρα του. Οι υπεύθυνοι για την εξυπηρέτηση των πελατών απαξιούσαν να ασχοληθούν μαζί του. Τί έκανε λοιπόν; Έγραψε ένα τραγούδι για την σπασμένη του κιθάρα, έφτιαξε κι ένα βίντεο με τίτλο ‘United breaks guitars’ και αυτό το βίντεο το είδαν δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στο You Tube. Μόνο με αυτό, η United πρέπει να έπαθε ζημιά εκατομμυρίων στη δημόσια εικόνα της...».

Andreas Becker / Hans Jürgen Maurus / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος                   dw de

No comments: