Saturday, January 12, 2013


«ΦΑΒΟΡΙ» ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ GAZPROM ΚΑΙ SINTEZ

FT: Ρωσική «έφοδος» στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου

«Ουρά για το ελληνικό φυσικό αέριο κάνουν οι Ρώσοι», υποστηρίζουν οι Financial Times, αναφερόμενοι στο γεγονός ότι δυο ρωσικές εταιρείες- ο κολοσσός Gazprom και η μικρότερη Sintez- αναδεικνύονται στους πιο δυνατούς παίκτες για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, η οποία αναμένεται να αποφέρει 1,5 δισ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία.

FT: Ρωσική «έφοδος» στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου
Η ανάδειξη του κολοσσού Gazprom και της Sintez, μιας ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε φαβορί για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις εκ μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ ενάντια στο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στα ρωσικά συμφέροτα.
«Και τι θα γίνει αν οι Ρώσοι μας κάνουν μια προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;. Είμαστε υπό την πίεση της τρόικας να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις» δηλώνει στους FT ανώτερος, Έλληνας αξιωματούχος.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνεται στο άρθρο, έχει αναβάλει δύο φορές την απόφαση για την έκδοση της λίστας με τους τελικούς πλειοδότες για την ΔΕΣΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και την ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).
«Ο χρόνος περνά γρήγορα…Είναι δύσκολο να δει κανείς πως το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να λάβει και να αξιολογήσει τις προσφορές, να επιλέξει τον προτιμόμενο αγοραστή και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις εντός της προθεσμίας» δηλώνει στους FT, ο εκπρόσωπος ενός εκ των ενδιαφερόμενων.
Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να μετατραπεί σε σε ευρωπαϊκό κόμβο για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Sintez, Αντρέι Κορόλεφ. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι «μια ευκαιρία να μπούμε στην ελληνική αγορά με σχετικά χαμηλή τιμή εξαιτίας της κρίσης…Θα φτιάξουμε αγωγούς που θα συνδέονται με γειτονικές χώρες, ώστε να αυξηθεί η ροή και θα χτίσουμε και δεύτερο τέρμιναλ LNG» εξηγεί ο Κορόλεφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Gazprom έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο για την ΔΕΠΑ, εναρμονιζόμενη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαιτεί τον διαχωρισμό των προμηθευτών φυσικού αερίου από τις εταιρείες μεταφοράς και διανομής (ΔΕΣΦΑ).
Σε περίπτωση που αποκλειστεί η Gazprom, είναι πιθανό η Sintez να γίνει «όχημα» της πρώτης, ώστε να αποκτηθεί ο έλεγχος της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου, αναφέρει το άρθρο.
«Ο αγοραστής πρέπει να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία»
Εκτός ρωσικών εταιρειών, οι υπόλοιποι πλειοδότες είναι η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η ελληνική κοινοπραξία Μ2Μ και MotorOil-Μυτιληναίου καθώς και η ελληνική κατασκευαστική και ενεργειακή εταιρεία ΓΕΚ Τέρνα, που ενδιαφέρεται μόνο για τη ΔΕΣΦΑ.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Gazprom καλύπτει ήδη το 90% των ελληνικών αναγκών σε φυσικό αέριο μέσω αγωγού από την Βουλγαρία, ενώ η Socar προμηθεύει μια μικρή ποσότητα από αγωγό μέσω Τουρκίας. Η M2M διατηρεί μικρή συμμετοχή στην αγορά, καθώς μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε αποθηκευτικό τέρμιναλ κοντά στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής κανένας πάροχος από την Ευρώπη, την Ιαπωνία ή την Κίνα που έχει εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει κάνει κάποια προσφορά, γεγονός που αποδεικνύει τους φόβους πολλών διεθνών επενδυτών για μια πιθανή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, σημειώνει το άρθρο.

Το ΤΑΙΠΕΔ μοιάζει να αψηφά την προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ποικίλες πηγές για την παροχή φυσικού αερίου, ώστε να μην μετατραπεί σε όμηρο, υποστηρίζουν οι FT, κλείνοντας με το σχόλιο αξιωματούχου:
«Προχωρούμε με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με το σκεπτικό ότι όποιος αγοράσει τη ΔΕΠΑ θα λειτουργεί σε μια ευρωπαϊκή αγορά και θα είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».ΕΘΝΟΣ

No comments: