Sunday, November 30, 2014

Ο Πάπας και ο Ερντογάν: Ενας διάλογος κωφών

Ο Πάπας και ο Ερντογάν: Ενας διάλογος κωφών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2014 16:10 |
Ο Πάπας και ο Ερντογάν: Ενας διάλογος κωφών
      
Η πρώτη επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία έδωσε την ευκαιρία για ένα πολιτικό διάλογο κωφών μεταξύ του ρωμαιοκαθολικού ποντίφικα, υποστηρικτή της συμμαχίας των θρησκειών εναντίον της τρομοκρατίας, και των αρχών της Αγκυρας, οι οποίες επιμένουν να καταγγέλλουν την ισλαμοφοβία, αναφέρουν οι αναλυτές.

Μέσα στην πολυτέλεια του καινούριου και πολύ αμφιλεγόμενου τουρκικού προεδρικού μεγάρου, η αντίθεση ήταν εντυπωσιακή. Αμφότεροι εκνευρισμένοι παρά τις συνήθεις ευγένειες και τα χαμόγελα, ο ποντίφικας και ο τούρκος οικοδεσπότης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απήγγειλαν καθένας την ομιλία του, χωρίς να φανεί πως υπάρχει κάποιο σημείο επαφής.

«Ο πάπας εκφράσθηκε στο πλαίσιο μιας ποιμενικής προοπτικής, ενώ ο πρόεδρος έβγαλε έναν πολύ πολιτικό λόγο», συνόψισε πολύ διπλωματικά για τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βατικανού, ο ιερέας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Η ομιλία του Φραγκίσκου ήταν ευγενική, αλλά αυστηρή. Υπογράμμισε τη θέση της Τουρκίας ως «φυσικής γέφυρας» ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή και επέμεινε στο ρόλο προτύπου που πρέπει να διαδραματίσει σε ό,τι αφορά το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών.

Ο αργεντινός πάπας κατήγγειλε επίσης τη νομική θέση της μικροσκοπικής χριστιανικής κοινότητας, η οποία έχει μόλις 80.000 μέλη σε μια Τουρκία με συντριπτική μουσουλμανική πλειοψηφία και γίνεται ανεκτή από τις αρχές, όμως εξακολουθεί να μην έχει επίσημο καθεστώς.

Επιλέγοντας στην ομιλία του να μιλήσει εξ ονόματος «ημών, χριστιανών και μουσουλμάνων», ο πάπας χρησιμοποίησε «μια πολύ ισχυρή διατύπωση», επισήμανε ο ιερέας Λομπάρντι.

Όπως είχε κάνει ήδη το Μάιο στην Ιορδανία, ο ρωμαιοκαθολικός ποντίφικας απηύθυνε έκκληση για διάλογο ανάμεσα στις θρησκείες ως μέσο για την αντιμετώπιση του φονταμενταλισμού, την ώρα που οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στρατολογούν πολυάριθμους ριζοσπαστικοποιημένους νέους και έχουν καταλάβει τμήματα ολόκληρα των εδαφών του Ιράκ και της Συρίας, στις πύλες της Τουρκίας.

Στα ίχνη του προκατόχου του, του Βενέδικτου IΣτ', ο Χόρχε Μπεργκόλιο δήλωσε στον συνομιλητή του πως «ο διαθρησκευτικός διάλογος πρέπει να είναι δημιουργικός και να βρει νέες μορφές έκφρασης», σύμφωνα με τον πατέρα Λομπάντι, υπαινισσόμενος πως αυτή τη στιγμή είναι ανεπαρκής.

«Ο πάπας είναι πεπεισμένος για τον πολιτικό ρόλο των θρησκειών», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο ιερέας Αντόνιο Σπαντάρο, διευθυντής της ιησουιτικής επιθεώρησης «Τσιβιλτά Κατόλικα», «του αρέσει να ασχολείται με τις συγκρούσεις και τις δύσκολες καταστάσεις».

Ομως η ομιλία αυτή, στην οποία επέμεινε στην κοινή κληρονομιά του χριστιανισμού και του ισλάμ, φαίνεται πως μικρή απήχηση βρήκε στις τουρκικές αρχές.

Σε εντελώς διαφορετικό ύφος, ο Ερντογάν επιδόθηκε σε ένα ανελέητο κατηγορώ εναντίον της ανόδου της ισλαμοφοβίας, της καταπίεσης των μουσουλμάνων στη Δύση και της «κρατικής τρομοκρατίας» που υποστήριξε πως ασκούν το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και το Ισραήλ στη Γάζα.

Ήταν μια πολύ επιθετική ομιλία στην οποία το ισλάμ εμφανιζόταν στο ρόλο του θύματος, ενώ οι καταχρήσεις εναντίον των χριστιανών του Ιράκ ή της Συρίας μόλις που αναφέρθηκαν.

Στον ίδιο τόνο, ο υψηλότερος τούρκος θρησκευτικός αξιωματούχος, ο Μεχμέντ Γκιορμέζ, καταφέρθηκε επίσης εναντίον της «ισλαμοφοβικής παράνοιας» που, όπως υποστήριξε, χρησιμεύει ως πρόσχημα «για μαζικές πιέσεις, εκφοβισμούς, επιθέσεις εναντίον των αδελφών μας που ζουν στη Δύση».

Και μολονότι κατήγγειλε τις «εντελώς απαράδεκτες» πράξεις των ισλαμιστών στο Ιράκ ή στη Συρία, ο Γκιορμέζ τις απέδωσε σε «πληγωμένα πνεύματα», ώστε να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά την ευθύνη της Δύσης για την άνοδο του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Πιστός στις συνήθειές του, ο πάπας δεν έδωσε ανοικτά πολιτικές συμβουλές στον Ερντογάν για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει στις συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ ή στην ίδια του τη χώρα έναντι της χριστιανικής μειονότητας.

Ομως πέρασε ξεκάθαρα μηνύματα, επισημαίνει ο ιερέας Πασκάλ Γκολνίς, διευθυντής της οργάνωσης Oeuvre d' Orient (Έργο της Ανατολής) που είναι αφιερωμένη στους χριστιανούς της Ανατολής.

«Δεν είναι δυνατό να υπάρξει ειρήνη αν δεν θίξουμε τα ζητήματα των ελευθεριών» μεταξύ άλλων και στην Τουρκία, υπογράμμισε ο Γκολνίς μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό ειπώθηκε από τον πάπα με διπλωματικούς όρους, αλλά ξεκάθαρα. Το ότι η θεολογική σχολή του Ορθόδοξου Πατριαρχείου είναι κλειστή, το ότι η Καθολική Εκκλησία δεν έχει νομική υπόσταση στην Τουρκία, είναι απαράδεκτο».

Το ίδιο και με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή. «Η επιρροή που μπορεί να έχει η Τουρκία στη σύγκρουση υπογραμμίσθηκε» από τον Φραγκίσκο, επισήμανε ο Πασκάλ Γκολνίς. Σύμφωνα με το Βατικανό, η Τουρκία αποτελεί σαφώς ένα από τα κλειδιά για την ειρήνευση. ta NEA.GR

Προσδοκίες στη Ν.Δ. μετά τις εξελίξεις στα δεξιά της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Προσδοκίες στη Ν.Δ. μετά τις εξελίξεις στα δεξιά της

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Νέα Δημοκρατία
Nέα δεδομένα, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την προσπάθεια του κ. Αντ. Σαμαρά για την ανασύνταξη της Ν.Δ., αλλά και την εξεύρεση 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργούνται λόγω των εξελίξεων στα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της κυβερνητικής παράταξης.

Η παραπομπή του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, στον εισαγγελέα, σχετικά με το θέμα της offshore και της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», του αποστερεί τη δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις στον χώρο, ενώ όλοι αναμένουν να δουν τι αντανάκλαση θα έχει η υπόθεση αυτή στα ποσοστά του κόμματός του. Ο ίδιος, πάντως, επιμένει ότι δεν παραιτείται και ότι θα αποδειχθεί ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ μίζα».

Πιο δίπλα, στους ΑΝΕΛ, ο πρόεδρός τους, Παν. Καμμένος, δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για την πολιτική επιβίωση του κόμματός του, αλλά οι δημοσκοπήσεις είναι δυσοίωνες. Για τη Ν.Δ. οι ΑΝΕΛ αποτελούν στρατηγικό στόχο, καθώς πέραν των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων τους, τους οποίους θα επιχειρήσει να επαναπροσεγγίσει, διαθέτει και σειρά από βουλευτές που οι γαλάζιοι επιτελείς θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής, ο μόνος που έχει εκδηλώσει σχετική πρόθεση είναι ο κ. Παν. Μελάς, αλλά στη Συγγρού επιμένουν ότι υπάρχουν κι άλλοι. Από την πλευρά του ο κ. Παν. Καμμένος επέλεξε να πολώσει σκληρά το κλίμα καταγγέλλοντας, διά της κ. Σταυρούλας Ξουλίδου, προσπάθεια εξαγοράς της από στελέχη της Ν.Δ. Πρωτοβουλία, η οποία, πάντως, ενέχει αρκετό ρίσκο, όπως παρατηρούν στελέχη των ΑΝΕΛ, που αντιλαμβάνονται ότι αν η καταγγελία δεν μπορεί να αποδειχθεί, τότε δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ.

Ο κ. Καμμένος, ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών, ποντάρει πολιτικά σε μελλοντική συμμετοχή του σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρεί ήδη να καταγραφεί σε πολιτικά και άλλα κέντρα ως μελλοντικός συνομιλητής, απηύθυνε προσκλητήριο επιστροφής στα στελέχη του που έχουν αποχωρήσει, όπως η κυρία Ραχήλ Μακρή και οι Μιχ. Γιαννάκης και Χρ. Ζώης. Από τους δύο πρώτους εισέπραξε άρνηση, ενώ με τον επί σειρά ετών προσωπικό του φίλο, κ. Ζώη, ο οποίος τηρεί στάση αναμονής, δεν βρέθηκε κοινός τόπος.

Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί και ο κ. Β. Πολύδωρας, ο οποίος, παρά τις κρούσεις, δεν αποσαφηνίζει τι πρόκειται να πράξει. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ο πρώην υπουργός Θαν. Γιαννόπουλος και δευτερευόντως ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Νικ. Νικολόπουλος και ο πρώην βουλευτής κ. Γιαννέλης έχουν πάρει τους καταλόγους με πρώην υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., ανά την επικράτεια, που τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν από το κόμμα και πραγματοποιούν συναντήσεις, με στόχο να τους πείσουν να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ. Ανάλογη προσπάθεια καταβάλλουν και προς την Κεντροαριστερά οι κ. Γ. Δημαράς και Γιαβρ. Αβραμίδης, οι οποίοι επίσης προσυπέγραψαν την απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου με την οποία το Σώμα λέει όχι στην εκλογή προέδρου, ενώ το ψήφισμα συνυπέγραψαν και 21 αντιμνημονιακά κινήματα πολιτών.

Στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ. γνωρίζουν ότι η επιστροφή των ψηφοφόρων της που την εγκατέλειψαν στα χρόνια του Μνημονίου θα κριθεί κυρίως από τις εξελίξεις περί την οικονομία και τους όρους της «επόμενης ημέρας» για τη χώρα. Μεγαλύτερη αισιοδοξία υπάρχει στη Ν.Δ. για τη στάση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, η οποία μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση της και τον εγκλεισμό της ηγεσίας και βουλευτών της στη φυλακή, παρουσιάζει διαρκή μείωση των ποσοστών της.
Έντυπη

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Νέα Δημοκρατία
Nέα δεδομένα, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την προσπάθεια του κ. Αντ. Σαμαρά για την ανασύνταξη της Ν.Δ., αλλά και την εξεύρεση 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργούνται λόγω των εξελίξεων στα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της κυβερνητικής παράταξης.

Η παραπομπή του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, στον εισαγγελέα, σχετικά με το θέμα της offshore και της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», του αποστερεί τη δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις στον χώρο, ενώ όλοι αναμένουν να δουν τι αντανάκλαση θα έχει η υπόθεση αυτή στα ποσοστά του κόμματός του. Ο ίδιος, πάντως, επιμένει ότι δεν παραιτείται και ότι θα αποδειχθεί ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ μίζα».

Πιο δίπλα, στους ΑΝΕΛ, ο πρόεδρός τους, Παν. Καμμένος, δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για την πολιτική επιβίωση του κόμματός του, αλλά οι δημοσκοπήσεις είναι δυσοίωνες. Για τη Ν.Δ. οι ΑΝΕΛ αποτελούν στρατηγικό στόχο, καθώς πέραν των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων τους, τους οποίους θα επιχειρήσει να επαναπροσεγγίσει, διαθέτει και σειρά από βουλευτές που οι γαλάζιοι επιτελείς θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής, ο μόνος που έχει εκδηλώσει σχετική πρόθεση είναι ο κ. Παν. Μελάς, αλλά στη Συγγρού επιμένουν ότι υπάρχουν κι άλλοι. Από την πλευρά του ο κ. Παν. Καμμένος επέλεξε να πολώσει σκληρά το κλίμα καταγγέλλοντας, διά της κ. Σταυρούλας Ξουλίδου, προσπάθεια εξαγοράς της από στελέχη της Ν.Δ. Πρωτοβουλία, η οποία, πάντως, ενέχει αρκετό ρίσκο, όπως παρατηρούν στελέχη των ΑΝΕΛ, που αντιλαμβάνονται ότι αν η καταγγελία δεν μπορεί να αποδειχθεί, τότε δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ.

Ο κ. Καμμένος, ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών, ποντάρει πολιτικά σε μελλοντική συμμετοχή του σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρεί ήδη να καταγραφεί σε πολιτικά και άλλα κέντρα ως μελλοντικός συνομιλητής, απηύθυνε προσκλητήριο επιστροφής στα στελέχη του που έχουν αποχωρήσει, όπως η κυρία Ραχήλ Μακρή και οι Μιχ. Γιαννάκης και Χρ. Ζώης. Από τους δύο πρώτους εισέπραξε άρνηση, ενώ με τον επί σειρά ετών προσωπικό του φίλο, κ. Ζώη, ο οποίος τηρεί στάση αναμονής, δεν βρέθηκε κοινός τόπος.

Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί και ο κ. Β. Πολύδωρας, ο οποίος, παρά τις κρούσεις, δεν αποσαφηνίζει τι πρόκειται να πράξει. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ο πρώην υπουργός Θαν. Γιαννόπουλος και δευτερευόντως ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Νικ. Νικολόπουλος και ο πρώην βουλευτής κ. Γιαννέλης έχουν πάρει τους καταλόγους με πρώην υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., ανά την επικράτεια, που τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν από το κόμμα και πραγματοποιούν συναντήσεις, με στόχο να τους πείσουν να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ. Ανάλογη προσπάθεια καταβάλλουν και προς την Κεντροαριστερά οι κ. Γ. Δημαράς και Γιαβρ. Αβραμίδης, οι οποίοι επίσης προσυπέγραψαν την απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου με την οποία το Σώμα λέει όχι στην εκλογή προέδρου, ενώ το ψήφισμα συνυπέγραψαν και 21 αντιμνημονιακά κινήματα πολιτών.

Στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ. γνωρίζουν ότι η επιστροφή των ψηφοφόρων της που την εγκατέλειψαν στα χρόνια του Μνημονίου θα κριθεί κυρίως από τις εξελίξεις περί την οικονομία και τους όρους της «επόμενης ημέρας» για τη χώρα. Μεγαλύτερη αισιοδοξία υπάρχει στη Ν.Δ. για τη στάση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, η οποία μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση της και τον εγκλεισμό της ηγεσίας και βουλευτών της στη φυλακή, παρουσιάζει διαρκή μείωση των ποσοστών της.
Έντυπη

Μάχη με τον χρόνο για την εξεύρεση των υποψηφίων

Μάχη με τον χρόνο για την εξεύρεση των υποψηφίων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ποτάμι
Να υπάρξει συμφωνία Σαμαρά - Τσίπρα για να εκλεγεί συναινετικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να γίνουν εκλογές τον Νοέμβριο του 2015 προτείνει σήμερα (με άρθρο του στην «Κ») ο κ. Στ. Θεοδωράκης, αλλά ο ίδιος βέβαια γνωρίζει ότι η έκκλησή του αυτή είναι απίθανο να εισακουστεί. Και καθώς εκτιμά επιπλέον ότι το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη όλων των κομμάτων καθιστά δύσκολη την αποφυγή των εκλογών, δίνει ήδη μια μάχη και με τον χρόνο.

Ο λόγος είναι αυτονόητος. Το «Ποτάμι» είναι το μόνο κόμμα που, ενώ δημοσκοπικά διεκδικεί ακόμη και την τρίτη θέση στην επόμενη Βουλή, δεν έχει ξαναδοκιμαστεί σε εθνικές κάλπες και πρέπει όλα να τα ανακαλύψει εκ του μηδενός. Από τους υποψηφίους πολιτευτές του μέχρι τους εκλογικούς αντιπροσώπους του.

Εξυπακούεται βέβαια ότι κ. Θεοδωράκης αντιλαμβάνεται ότι το κρισιμότερο στοίχημά του είναι η επιλογή των δυνάμει βουλευτών του. Και γι’ αυτό τριμελή κλιμάκια του «Ποταμιού» περιοδεύουν και στην επαρχία κάνοντας ακροάσεις σε πρόσωπα που έχουν προταθεί από εθελοντές του κόμματος, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα γραφεία της Σεβαστουπόλεως για τους υποψηφίους της Αττικής.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα, ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα στελέχη του «Ποταμιού» γνωρίζουν ότι αν προκληθούν, π.χ., εκλογές τον Μάρτιο, πρέπει εντός των επόμενων 50 ημερών να εντοπισθούν, αξιολογηθούν και επιλεγούν σε όλη τη χώρα τουλάχιστον 300 υποψήφιοι με αρκετούς από τους οποίους ο κ. Στ. Θεοδωράκης μέχρι σήμερα δεν έχει καν γνωρισθεί προσωπικά. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο άγχος των στενών συνεργατών του, οι οποίοι ομολογούν ότι το τελευταίο που θα ήθελαν να συμβεί είναι να εκλεγούν υπό τη σημαία του «Ποταμιού» βουλευτές που θα αποδειχθούν εκ των υστέρων εντελώς ξένοι με τις αρχές του κόμματος. Να επαναληφθεί δηλαδή ό,τι συνέβη την τελευταία διετία στη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, επειδή ακριβώς δεν υπήρξε προηγουμένως καμία σοβαρή αξιολόγηση των υποψηφίων τους.

Ο κ. Θεοδωράκης δεν συμμερίζεται το άγχος των συνεργατών του. Προσβλέπει στην επιβράβευση των πολιτικών νεωτερισμών του και επιφυλάσσει σήμερα μια ακόμη έκπληξη. Το νέο του σύνθημα θα είναι «νέοι στη Βουλή, έμπειροι στην κυβέρνηση» και στην απογευματινή του ομιλία στην Πάτρα θα προαναγγείλει ότι οι υποψήφιοι βουλευτές του δεν θα είναι τα πρόσωπα που θα προτείνει ως δυνάμει υπουργούς του.

Αν κάτι ωστόσο προβληματίζει αρκετά στελέχη του «Ποταμιού» είναι ότι σε περίπτωση εκλογών το κόμμα τους δεν αποκλείεται να βρεθεί σε δυσχερέστατη πολιτική θέση. Και τούτο διότι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τον κ. Αλ. Τσίπρα να έχει το προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία, ο κ. Θεοδωράκης θα υποχρεωθεί μέσα σε ελάχιστες μέρες είτε να συνυπάρξει σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε να το αρνηθεί με κίνδυνο να προκαλέσει νέες εκλογές. Γεγονός που προφανώς θα του χρεώσει η Κουμουνδούρου. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που ακόμη και σημαίνοντα στελέχη του «Ποταμιού» προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να πείσουν τον κ. Θεοδωράκη να ξεκαθαρίσει από τώρα επακριβώς τις προθέσεις του στο μετεκλογικό τοπίο, φοβούμενοι ότι το νεοσύστατο «Ποτάμι» κινδυνεύει να μεταβληθεί μετεκλογικώς από φορέας ελπίδας σε εξιλαστήριο θύμα ακόμη και μιας εθνικής καταστροφής...
Έντυπη

Τα funds, ο ΣΥΡΙΖΑ και η απουσία σχεδίου Β΄

Saturday, November 29, 2014

Pope Urges End to Fundamentalism, Terror

Pope Urges End to Fundamentalism, Terror

  • Pope Francis speaks during a meeting with Mehmet Gormez, head of Turkey's Religious Affairs Directorate, (not pictured), in Ankara, Nov. 28, 2014.
Pope Francis in Turkey
VOA News
Pope Francis called for an end to fundamentalism and terrorism through a greater interfaith dialogue based on all believers having the same rights.
During a joint news conference with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in Ankara on Friday, Pope Francis said the Middle East has for too long been a theater of fratricidal wars. He stressed the importance of dialogue in working toward building a peace based on fundamental rights.
Speaking after a meeting with Erdogan, the pontiff condemned the Islamic State (ISIL or ISIS) assault on Christians and other religious minorities in Iraq and Syria.
Erdogan, while condemning groups like Islamic State, accused the West of holding a double standard over its failure to confront Syrian President Bashar al-Assad. Erdogan warned of what he described as growing "Islamophobia," saying the oppression of Muslims was leaving them open to exploitation by terrorist groups.
The leader of 1.2 billion Roman Catholics thanked Turkey for sheltering more than 1.6 million refugees, who have crossed the border to escape fighting and brutality in the areas along Turkey’s southern borders where the insurgents have declared an Islamic caliphate.
He said the international community had a "moral obligation'' to help Ankara provide for them.
The pope also met with  Mehmet Gormez, the top Muslim cleric of the constitutionally secular but predominately Muslim nation. "Violence seeking religious justification deserves the strongest condemnation," the pope said after the meeting.
Before meeting the Turkish president, Francis visited Mustafa Kemal Ataturk’s mausoleum, where he prayed and laid a wreath at the symbolic grave of the founder of the Republic of Turkey and wrote a dedication in the Golden Book kept inside the mausoleum
"I make my most sincere vows for Turkey, a natural bridge between two continents, to be not only a crossroad of paths but also a place of meeting and dialogue and serene coexistence among men and women of good will of every culture, ethnicity and religion," his note read, as reported by The Associated Press.
The pope met with Erdogan at his newly constructed and hugely controversial presidential palace outside Ankara, becoming the first foreign dignitary to be received at the grandiose complex.
There had been calls for the pope, known for his frugality, not to meet Erdogan at the palace, seen by critics as an authoritarian extravagance. It has 1,000 rooms and cost $615 million (500 million euros) to build.
The pope, who was welcomed at Ankara's airport by Foreign Minister Mevlut Cavusoglu, visits Turkey amid new Muslim-Christian tensions and Islamic State militants' seizure of areas of Iraq and Syria, pushing refugees across the border into Turkey.
Vatican officials said Francis would not shy from denouncing violence in God's name or voicing concern for Christians targeted by extremists.
The Vatican said Francis would meet no refugee groups as he has done on previous trips to the region.
The 77-year-old Argentine pope will move to Istanbul on Saturday and Sunday, where he is expected to visit such key sites as Hagia Sophia, a church that was turned into a mosque and is now a museum.  His schedule also includes a meeting with Orthodox Ecumenical Patriarch Bartholomew I and a visit to the city's Sultan Ahmet mosque, also known as the Blue Mosque.
Francis is the fourth pontiff to visit Turkey. The others were Paul VI, John Paul II and Benedict XVI.  VOA
Some material for this report came from Reuters, AFP and AP. Dorian Jones contributed from Istanbul.

Εξάμηνη παράταση του Μνημονίου

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Εξάμηνη παράταση του Μνημονίου

Στα σενάρια παράτασης του Μνημονίου κατά ένα εξάμηνο αναφέρονται με εκτενή δημοσιεύματά τους ξένα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να το ζητήσει επίσημα η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να προλάβουν να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια πριν κλείσουν για τις διακοπές.

Εκτενή αναφορά στις συνομιλίες του Παρισιού για το ελληνικό πρόβλημα κάνουν πολλά ξένα ΜΜΕ. Στη φωτογραφία ο Γκ. Χαρδούβελης με τον Χρ. Λαζαρίδη στο Παρίσι
Εκτενή αναφορά στις συνομιλίες του Παρισιού για το ελληνικό πρόβλημα κάνουν πολλά ξένα ΜΜΕ. Στη φωτογραφία ο Γκ. Χαρδούβελης με τον Χρ. Λαζαρίδη στο Παρίσι
Μεγάλες εφημερίδες όπως η Wall Street Journal και οι Financial Times, καθώς και το πρακτορείο Bloomberg επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους που σημειώνουν την ανάγκη επέκτασης του προγράμματος, κατεύθυνση μάλιστα προς την οποία φαίνεται να πιέζουν τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο.
Ειδικότερα, κοινοτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν στη WSJ ότι η τρόικα διερευνά τη διεύρυνση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας κατά έξι μήνες. «Οι διεθνείς πιστωτές, μετά την αποτυχία συμφωνίας στο Παρίσι, εξετάζουν μια εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα», υποστηρίζει αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Το ΔΝΤ και η Γερμανία στηρίζουν μια τέτοια πρόταση», προσθέτει άλλος αξιωματούχος.
Οι συνομιλίες
Οι συνομιλίες στη γαλλική πρωτεύουσα, οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη το απόγευμα και συνεχίστηκαν σχεδόν ασταμάτητα για 24 ώρες, είχαν στόχο να άρουν τις διαφωνίες για την τελική αναθεώρηση του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων της χώρας.
Τόσο η Αθήνα όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν, μετά τη λήξη των μαραθώνιων διαβουλεύσεων στο Παρίσι, πως έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά και ότι παραμένουν μεγάλες διαφορές.
Οπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, οι αγορές ήδη έχουν δείξει ότι αντιτίθενται στο ενδεχόμενο πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης. Και συμπληρώνει πως οι άκαρπες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας δυσχεραίνουν την κατάσταση, καθώς πλησιάζει το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, στα τέλη του 2014.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αποκοπούν από τον δανεισμό μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν η Ελλάδα δεν βρίσκεται κάτω από τη διεθνώς εγκεκριμένη επίβλεψη.
Το προσωρινό «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αποτελούν σύμφωνα με τους Financial Times τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε νέο της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί πως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επέστρεψαν στη ζώνη κινδύνου, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 8%.
Οπως εξηγεί χαρακτηριστικά, δύο παράγοντες ευθύνονται για την επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων:
• Η ανησυχία των επενδυτών για τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
• Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών εντός του 2015 και η διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Πλέον, όπως διαπιστώνουν οι Financial Times, η πορεία των ελληνικών ομολόγων παρεκκλίνει σημαντικά από την αντίστοιχη των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, των οποίων το κόστος δανεισμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, οι προσδοκίες για την ενεργοποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ δύνανται να «φρενάρουν» τις ανησυχίες των αναλυτών για την Ελλάδα. Αλλωστε το περιρρέον κλίμα στην Ευρωζώνη συμβάλλει στη σταθερότητα, διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Η Ευρωζώνη ορθά και δίκαια ανησυχεί για την Ελλάδα, καθώς ο κίνδυνος παραμένει ζωντανός. Αλλωστε η παραμονή στην Ευρωζώνη δεν έχει διασφαλιστεί πλήρως», καταλήγει προειδοποιητικά η βρετανική εφημερίδα.
«Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και οι διεθνείς πιστωτές της έφυγαν από το Παρίσι έχοντας λίγα να επιδείξουν, μετά την αποτυχία τους να σπάσουν το αδιέξοδο σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας», γράφει το Bloomberg, τονίζοντας πως η χώρα μας θα δεχθεί μόνο τεχνική παράταση ενός μήνα.
Οπως σημειώνει το πρακτορείο, σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων καμία πλευρά δεν ήταν προετοιμασμένη να δεχθεί τα επιχειρήματα της άλλης. Επίσης, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο αναφέρει ότι θα υπάρξει μόνο μια παράταση τεχνικής φύσης μερικών εβδομάδων ή το πολύ ενός μήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση.
Πάντως, το Bloomberg καταλήγει τονίζοντας ότι καθώς οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές επιστρέφουν στις βάσεις τους ?την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον? «θα περιμένουν τον επόμενο γύρο των συζητήσεων» και μέχρι τότε «θα έχουν πάντα το Παρίσι».
Κατερίνα Κοσμά  ethnos

Συντριπτικό «ναι» στο σχέδιο Μέρκελ για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1969

Συντριπτικό «ναι» στο σχέδιο Μέρκελ για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό

Με άνετη και μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν από την ομοσπονδιακή βουλή τα σχέδια της Αγκελα Μέρκελ για το πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας - έπειτα από 46 χρόνια - το 2015.

Συντριπτικό «ναι» στο σχέδιο Μέρκελ για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό
Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε το σχέδιο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με 474 ψήφους υπέρ έναντι 113 κατά, ενώ καταγράφηκε μία αποχή.
Για μια «δέσμευση για το μέλλον» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk και πρόσθεσε πως «όλοι μας θα έχουμε ως μέτρο σύγκρισης» τον προϋπολογισμό αυτό, ακόμη και οι κυβερνήσεις που θα διαδεχθούν τη σημερινή, και συμπλήρωσε πως η τήρηση «της δέσμευσης αυτής που αναλαμβάνουμε, αυτό θα είναι το δύσκολο».
Πάντως η προσπάθεια της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού υπό την Μέρκελ να εκτελέσει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη Γερμανία μετά το 1969 επικρίθηκε από στελέχη της αντιπολίτευσης, που καλούν το Βερολίνο να πράξει περισσότερα για να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, τόσο στην ίδια τη χώρα, όσο και στην ευρωζώνη.
Συντριπτικό «ναι» στο σχέδιο Μέρκελ για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό
Οι εκκλήσεις από το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) και τους Πράσινους αντηχούν τις προτροπές τόσο των εταίρων της Γερμανίας στην ευρωζώνη όσο και από την Ουάσινγκτον το Βερολίνο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην 18μελή νομισματική ένωση.
Ο Σόιμπλε έχει παρουσιάσει σχέδια αύξησης κατά €10 δισεκ. των δημοσίων δαπανών για επενδύσεις, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, επιμένοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακός κρατικός δανεισμός για τον σκοπό αυτό.
Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ομοσπονδιακές κρατικές δαπάνες ύψους περίπου €300 δισεκ., έναντι του στόχου του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού για δαπάνες €269,5 δισεκατομμυρίων. Πέρυσι η Γερμανία έκανε δημόσιες δαπάνες ύψους €307,8 δισεκατομμυρίων.
Πάντως η χώρα συνεχίζει να έχει ένα χρέος το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το 60% του ΑΕΠ της, το όριο με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Στα τέλη του 2013 το χρέος (€2,150 τρισεκ.) αντιπροσώπευε το 78% του ΑΕΠ της Γερμανίας, με τον Σόιμπλε να επιθυμεί να μειωθεί το επίπεδό του κάτω από το 60% ως το 2024  ethnos

Στην Αγια Σοφιά ο Πάπας Φραγκίσκος

Στην Αγια Σοφιά ο Πάπας Φραγκίσκος

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη και Αμερικής Δημήτριο.

Στην Αγια Σοφιά ο Πάπας Φραγκίσκος
Ο Ποντίφικας έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, κύριο σταθμό της επισκέψής του στην Τουρκία, προερχόμενος από την 'Αγκυρα όπου είχε πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσημη επίσκεψη υπό την ιδιότητά του ως αρχηγού του κράτους του Βατικανού. Ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας και η συνοδεία του έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη με ειδική πτήση της ALITALIA και οδηγηθήκαν στον χώρο υποδοχής του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, προς τον οποίον είχε στρωθεί ειδικός τάπητας με το γαλάζιο χρώμα του Βατικανού.

Στη συνέχεια, ο Πάπας κατευθύνθηκε στην παλαιά Πόλη και τη βασιλική της Αγίας Σοφίας καθώς και στο Μπλε Τζαμί. Το μεσημέρι θα τελέσει θεία λειτουργία στον ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγίου Πνεύματος, στην οποία θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Το απόγευμα, λίγο μετά τις 6, ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται στο Φανάρι όπου θα τελεστεί δοξολογία και ακολούθως θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στην Αγια Σοφιά ο Πάπας Φραγκίσκος
Ο Πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει ξεκινήσει, με την άρση του σχίσματος ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Εκκλησία και τον θεολογικό διάλογο που άρχισε με τις συναντήσεις του Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου του 6ου, τη δεκαετία του '60.

Friday, November 28, 2014

Deutsche Welle: Η Ελλάδα σε κίνδυνο, οι πολιτικοί της παίζουν σε φάρσα

ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Deutsche Welle: Η Ελλάδα σε κίνδυνο, οι πολιτικοί της παίζουν σε φάρσα

Deutsche Welle: Η Ελλάδα σε κίνδυνο, οι πολιτικοί της παίζουν σε φάρσα
Την ώρα που η Ελλάδα κλυδωνίζεται και η κατάσταση κάθε άλλο παρά σταθερή είναι, τα πολιτικά κόμματα αντί να αναζητούν ένα μίμιμουμ συνεννόησης προετοιμάζονται για εκλογές, σχολιάζει σε σημερινό άρθρο της η γερμανική Deutsche Welle.
Deutsche Welle: Η Ελλάδα κινδυνεύει και οι πολιτικοί της παίζουν σε φάρσα
«Τον περασμένο Απρίλιο η Αθήνα αποτόλμησε με επιτυχία να βγει στις αγορές, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο όσο και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωζώνη, ακόμη και η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς κατά το τρέχον έτος. Βρίσκεται όμως πράγματι ο μέχρι πρόσφατα χειρότερος μαθητής της Ευρωζώνης στο δρόμο προς την ανάκαμψη;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας.

«Τα φαινόμενα απατούν. Όταν η ελληνική κυβέρνηση τον Οκτώβριο, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα βγει νωρίτερα από το Μνημόνιο, τα ελληνικό ομόλογα σκαρφάλωσαν σε απίστευτα ύψη. Η μικρή ανάκαμψη της οικονομίας είναι μια μικρή παρηγοριά, αν σκεφτεί κανείς ότι στα χρόνια της ύφεσης η Ελλάδα έχασε στο 1/5 του ΑΕΠ της ενώ το ποσοστό της ανεργίας παραμένει εξαιρετικά υψηλό», αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο εκτιμά πως αν και ο ασθενής δεν βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο, η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη.

Για πάνω από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ζει υπό την πίεση των μέτρων λιτότητας της Τρόικας αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες τα πολιτικά κόμματα δεν συνεννοούνται για τα βασικά για το πως θα σωθεί η χώρα. Ακόμα και τώρα προετοιμάζονται για νέες εκλογές, αντί να προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην πολιτική και την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε ακόμη και το θέμα του κατοχικού δανείου για να μειωθεί το χρέος της χώρας.
Μπορεί όλο αυτό στα αυτιά της περιφέρειας της Ευρωζώνης να ηχεί ως φάρσα, αποδεικνύει ωστόσο την καθυστερημένη αντίληψη στην κουλτούρα των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Για να μπορέσει κάποιος να βοηθήσει τον ελληνικό λαό, θα πρέπει πρώτα να θέσει υπό έλεγχο τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις τους.HMERHSIA