Thursday, November 6, 2014

Με χάραξη ΑΟΖ απαντάει ο Σαμαράς


Με χάραξη ΑΟΖ απαντάει ο Σαμαράς

07:00
Opening quote
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει μια συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην οποία θα περιλαμβάνεται και το Καστελόριζο.

Μετά τις βόλτες της τουρκικής κορβέτας στις Κυκλάδες, πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Hurriyet» αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη μιλώντας σε ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε πρόσφατα στον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου - χωρίς να διευκρινίσει πότε - και συζήτησαν την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η εν λόγω πληροφορία μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet». Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απέφευγαν αργά το βράδυ της Τετάρτης να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την τηλεφωνική συνομιλία Σαμαρά - Νταβούτογλου.
Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι περιμένει τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο στην Τουρκία στα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει και κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί άλλωστε την Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στη θρονική εορτή του Οικουμενική Πατριάρχη, στις 30 Νοεμβρίου. Μιλώντας στους βουλευτές του πάντως, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι θέλει την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά το Κυπριακό τις επηρεάζει. «Η τουρκική πλευρά δεν θα αποσυρθεί ποτέ από τις διαπραγματεύσεις» σημείωσε.
Απίστευτοι αυτοί οι Τούρκοι. Βολτάρουν ανενόχλητοι στη Σαντορίνη και μετά προσκαλούν τους Έλληνες να κάνουν επίσκεψη. Μαστίγιο και καρότο δηλαδή κι όποιος τσιμπήσει τσίμπησε. Όμως η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στην Αν. Μεσόγειο ενώ να θυμίσουμε ότι ο Σαμαράς θα έχει τα επόμενα 24ωρα επαφές σε Κύπρο και Αίγυπτο.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει μια συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην οποία θα περιλαμβάνεται και το Καστελόριζο.
Θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και ένας μοχλός πίεσης προς την Άκυρα. Και αυτή η γεωπολιτική μάχη που εξελίσσεται δεν χωράει αναταράξεις και εσωτερικά προβλήματα. Για φανταστείτε να τρέχουμε για… ψηφοδέλτια και η Τουρκία να αλωνίζει στο Αιγαίο.  antinews

No comments: