Sunday, November 30, 2014

Μάχη με τον χρόνο για την εξεύρεση των υποψηφίων

Μάχη με τον χρόνο για την εξεύρεση των υποψηφίων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ποτάμι
Να υπάρξει συμφωνία Σαμαρά - Τσίπρα για να εκλεγεί συναινετικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να γίνουν εκλογές τον Νοέμβριο του 2015 προτείνει σήμερα (με άρθρο του στην «Κ») ο κ. Στ. Θεοδωράκης, αλλά ο ίδιος βέβαια γνωρίζει ότι η έκκλησή του αυτή είναι απίθανο να εισακουστεί. Και καθώς εκτιμά επιπλέον ότι το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη όλων των κομμάτων καθιστά δύσκολη την αποφυγή των εκλογών, δίνει ήδη μια μάχη και με τον χρόνο.

Ο λόγος είναι αυτονόητος. Το «Ποτάμι» είναι το μόνο κόμμα που, ενώ δημοσκοπικά διεκδικεί ακόμη και την τρίτη θέση στην επόμενη Βουλή, δεν έχει ξαναδοκιμαστεί σε εθνικές κάλπες και πρέπει όλα να τα ανακαλύψει εκ του μηδενός. Από τους υποψηφίους πολιτευτές του μέχρι τους εκλογικούς αντιπροσώπους του.

Εξυπακούεται βέβαια ότι κ. Θεοδωράκης αντιλαμβάνεται ότι το κρισιμότερο στοίχημά του είναι η επιλογή των δυνάμει βουλευτών του. Και γι’ αυτό τριμελή κλιμάκια του «Ποταμιού» περιοδεύουν και στην επαρχία κάνοντας ακροάσεις σε πρόσωπα που έχουν προταθεί από εθελοντές του κόμματος, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα γραφεία της Σεβαστουπόλεως για τους υποψηφίους της Αττικής.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα, ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα στελέχη του «Ποταμιού» γνωρίζουν ότι αν προκληθούν, π.χ., εκλογές τον Μάρτιο, πρέπει εντός των επόμενων 50 ημερών να εντοπισθούν, αξιολογηθούν και επιλεγούν σε όλη τη χώρα τουλάχιστον 300 υποψήφιοι με αρκετούς από τους οποίους ο κ. Στ. Θεοδωράκης μέχρι σήμερα δεν έχει καν γνωρισθεί προσωπικά. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο άγχος των στενών συνεργατών του, οι οποίοι ομολογούν ότι το τελευταίο που θα ήθελαν να συμβεί είναι να εκλεγούν υπό τη σημαία του «Ποταμιού» βουλευτές που θα αποδειχθούν εκ των υστέρων εντελώς ξένοι με τις αρχές του κόμματος. Να επαναληφθεί δηλαδή ό,τι συνέβη την τελευταία διετία στη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, επειδή ακριβώς δεν υπήρξε προηγουμένως καμία σοβαρή αξιολόγηση των υποψηφίων τους.

Ο κ. Θεοδωράκης δεν συμμερίζεται το άγχος των συνεργατών του. Προσβλέπει στην επιβράβευση των πολιτικών νεωτερισμών του και επιφυλάσσει σήμερα μια ακόμη έκπληξη. Το νέο του σύνθημα θα είναι «νέοι στη Βουλή, έμπειροι στην κυβέρνηση» και στην απογευματινή του ομιλία στην Πάτρα θα προαναγγείλει ότι οι υποψήφιοι βουλευτές του δεν θα είναι τα πρόσωπα που θα προτείνει ως δυνάμει υπουργούς του.

Αν κάτι ωστόσο προβληματίζει αρκετά στελέχη του «Ποταμιού» είναι ότι σε περίπτωση εκλογών το κόμμα τους δεν αποκλείεται να βρεθεί σε δυσχερέστατη πολιτική θέση. Και τούτο διότι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τον κ. Αλ. Τσίπρα να έχει το προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία, ο κ. Θεοδωράκης θα υποχρεωθεί μέσα σε ελάχιστες μέρες είτε να συνυπάρξει σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε να το αρνηθεί με κίνδυνο να προκαλέσει νέες εκλογές. Γεγονός που προφανώς θα του χρεώσει η Κουμουνδούρου. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που ακόμη και σημαίνοντα στελέχη του «Ποταμιού» προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να πείσουν τον κ. Θεοδωράκη να ξεκαθαρίσει από τώρα επακριβώς τις προθέσεις του στο μετεκλογικό τοπίο, φοβούμενοι ότι το νεοσύστατο «Ποτάμι» κινδυνεύει να μεταβληθεί μετεκλογικώς από φορέας ελπίδας σε εξιλαστήριο θύμα ακόμη και μιας εθνικής καταστροφής...
Έντυπη

No comments: