Sunday, November 2, 2014

Στέλιος Ράμφος και... κουλούρι Θεσσαλονίκης

TO ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

Στέλιος Ράμφος και... κουλούρι Θεσσαλονίκης

Σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Στέλιο Ράμφο έπεσε η ιδέα.

Στέλιος Ράμφος και... κουλούρι Θεσσαλονίκης
Η κουβέντα χαλαρή αλλά εξαιρετικά διεισδυτική είχε φτάσει ήδη στο σημείο της... απόφασης. Στο επόμενο βήμα. «Αν βρεθούν τα λεφτά, Σταύρο, δηλαδή γίνει κάτι με το χρέος, πιστεύεις ότι θα αλλάξει και η κοινωνία;», ρώτησε ο φιλόσοφος και συγγραφέας τον επικεφαλής του Ποταμιού. «Του είπα, "όχι"! Πρέπει να αλλάξει η ηγεσία του τόπου, παντού, να βρουν χώρο και ρόλο νέες ιδέες, καταλαβαίνεις τι εννοώ...», απάντησε αμέσως, όπως θυμάται, ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε εκείνη τη συνάντηση.
«Ωραία, θέλω μια συζήτηση όχι μόνο για το πώς και τι θα γίνει με το χρέος. Μια δημόσια κουβέντα», πρότεινε ο Ελληνας στοχαστής, ο οποίος έχει σχέση εμπιστοσύνης με τον ιδρυτή του Ποταμιού. Κοινοί τους φίλοι λένε ότι: «O Σταύρος είχε ρωτήσει τον Ράμφο για την πολιτική, όχι για το αν κάνει κόμμα, αλλά για το πώς βλέπει τι μπορεί να κάνει ο καθένας για τη χώρα. Τον συμβουλεύεται συχνά - πιστεύει άλλωστε ότι δίνει τις καλύτερες απαντήσεις, αν και ενίοτε απρόβλεπτες...».
Ετσι, το σημερινό κυριακάτικο... ξύπνημα του Ποταμιού, με τους κ. Ράμφο και Θεοδωράκη στο επίκεντρο της εκδήλωσης στο Γκάζι δεν αιφνιδίασε τους συνομιλητές και φίλους τους. Το αντίθετο. Εν τω μεταξύ αρκετοί νέοι του Ποταμιού είχαν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να καλέσουν τον Ελληνα φιλόσοφο για να τον «τσιγκλίσουν» και να ακούσουν την άποψή του για τα αδιέξοδα της πολιτικής.
Στέλιος Ράμφος και... κουλούρι Θεσσαλονίκης
Πανελλαδική εικόναΤο «σκηνικό» δεν άργησε να στηθεί. Το Ποτάμι εξασφάλισε την αίθουσα Acro στην Ιερά Οδό (γωνία με την Πειραιώς) και διοργάνωσε για σήμερα στις 11.30 το πρωί την προσέλευση όλων όσοι δήλωσαν... πιστοί στην προσδοκία να ακούσουν κάτι διαφορετικό. Οι διοργανωτές της Σεβαστουπόλεως προβλέπουν (γιατί το έχουν τσεκάρει) ότι οι συμμετέχοντες θα φτάσουν τους 2.000 - και ότι θα μείνουν για να διατυπώσουν τις απορίες τους, να ακούσουν τις ίδιες ή τις διαφορετικές απαντήσεις, για να περιγράψουν τη δική τους «εικόνα» προς το Ποτάμι. Θα υπάρξει δε και «ζωντανή σύνδεση» με περισσότερες από 10 πόλεις από την Ελλάδα, όπου νέοι του Ποταμιού έχουν κλείσει αίθουσες για την ίδια ώρα και το ίδιο θέμα. Εχουν «ραντεβού» λοιπόν σε διάφορες πόλεις για να παρακολουθήσουν την ανοιχτή δημόσια συζήτηση στην Αθήνα και να παρέμβουν, όταν το θεωρήσουν σκόπιμο με τις δικές τους εισηγήσεις.
Στέλιος Ράμφος και... κουλούρι Θεσσαλονίκης
Και επειδή η κουβέντα μπορεί να αποδειχθεί μακρά, οι διοργανωτές έχουν φροντίσει για το κολατσιό - προφανώς στη λογική να τρατάρουν τους φιλοξενούμενους και να τους... κρατήσουν στις θέσεις τους για μια πιο... αυθόρμητη κουβέντα μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.
Γνήσιο κουλούρι Θεσσαλονίκης, ντόπιο τυρί (μάλλον κρητικό) και μπακλαβαδάκι θα υπάρχει στις σχετικές ποσότητες για εκείνους που θα καθίσουν επί ώρες πλαισιώνοντας τους δύο βασικούς ομιλητές.
Εχουν πει «ναι» ουκ ολίγοι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί στον πολύ κόσμο. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θετικά στην πρόσκληση έχουν απαντήσει οι δημοφιλείς καλλιτέχνες Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Γιώργος Μητσικώστας, που προεκλογικά είχε πάρει συνέντευξη από τον Σταύρο ως... Θεοδωράκης, οι ηθοποιοί Γιώργος Πυρπασόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Χρήστος Λούλης, η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου, άνθρωποι από τον εικαστικό χώρο, όπως η Κατερίνα Ζαχαροπούλου και η Κατερίνα Κοσκινά, σκηνοθέτες όπως οι Σωτήρης Γκορίτσας, Γιάννης Κασπίρης, Γιάννης Κακλέας, Φρόσω Λύτρα, η παραγωγός τηλεόρασης Φρόσω Ράλλη. Οι Πέτρος Τατσόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Δανέλλης, Πλάτων Τήνιος, Αντιγόνη Λυμπεράκη, όλοι με σημαντική διαδρομή στην πολιτική και όχι μόνο θα είναι στην εκδήλωση, ενώ δεν αποκλείεται να παραβρεθούν και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές όπως η Κατερίνα Μάρκου, στελέχη που πρωτοστάτησαν ή στήριξαν το εγχείρημα των «58» για την Κεντροαριστερά όπως ο Γιάννης Βούλγαρης.
ΑνοίγματαΤο σίγουρο είναι ότι το «πινγκ πονγκ» στη σημερινή εκδήλωση θα λειτουργήσει υπέρ της αποκάλυψης των θέσεων του Ποταμιού για μείζονα ζητήματα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξακολουθεί για παράδειγμα να βάλλει εναντίον του «παλιού πολιτικού συστήματος», αλλά ταυτόχρονα υιοθετεί την άποψη ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι» και κάποιοι από τους πολιτικούς που έχουν εμπειρία μπορούν να παραγάγουν ιδέες εφαρμόσιμες στην κρίσιμη συγκυρία. Ο ίδιος έχει μιλήσει σε διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις του σε ανθρώπους όπως οι Τάσος Γιαννίτσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, οι κυρίες Μαριέττα Γιαννάκου, Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά.
Σε σχέση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι δεν αποκλείει τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα αντιδρά στο κλίμα πόλωσης που προσφάτως κυριάρχησε. Προτρέπει ρητορικά τουλάχιστον για τη διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων εθνικής συνεννόησης και ζητά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή - με τον «αστερίσκο» που αφορά στην προσωπικότητα που θα προταθεί.
Τάσσεται κατά των χρόνιων αγκυλώσεων της κυβερνητικής και μη πολιτικής - για παράδειγμα παίρνει ανοιχτά θέση για τα πανεπιστήμια και την ανάγκη υλοποίησης της μεταρρύθμισης που έχει ψηφιστεί (νόμος Διαμαντοπούλου).
Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία του Ποταμιού δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της για τη διαβούλευση με την τρόικα εν όψει της αξιολόγησης του προγράμματος για το ενιαίο μισθολόγιο, τις ομαδικές απολύσεις και άλλα σημαντικά ζητήματα. Τι λέει το Ποτάμι για τον «εξορθολογισμό» της προσωπικής διαφοράς στους μισθούς του Δημοσίου; Συμφωνεί με τις αλλαγές που εξετάζονται; Για τον συνδικαλιστικό νόμο τι εκτιμά;
Οι συμμαχίες και ο υπόγειος πόλεμος με ΠΑΣΟΚ
Είναι κοινό μυστικό ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης διατηρεί επαφές με κορυφαία στελέχη από τον κεντροαριστερό χώρο και ανεξάρτητους βουλευτές. Ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Γρηγόρης Ψαριανός έχουν δηλώσει ότι θα ψήφιζαν Ποτάμι αν γίνονταν τώρα εκλογές, ενώ προ ημερών ο Σπύρος Λυκούδης εκφράστηκε με θετικά λόγια για το κόμμα της Σεβαστουπόλεως, διατυπώνοντας ωστόσο ερωτηματικά για το πολιτικό του στίγμα. Εμπειρα στελέχη εξηγούν, θυμίζοντας ότι στην πολιτική «η επόμενη μέρα είναι πάντα μια διαφορετική μέρα», εννοώντας ότι όλα μπορούν να συμβούν. Είτε να υπάρξουν συμμαχίες και συγκλίσεις είτε αποστάσεις σαφείς και καταγεγραμμένες. Το Ποτάμι βέβαια έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με πολλά στελέχη ανά την Ελλάδα, προκειμένου να συγκροτήσει τα ψηφοδέλτιά του μια ώρα αρχύτερα. Διαβάζει τα γκάλοπ και εκτιμά ότι η δύναμή του είναι σαφώς ισχυρότερη στο λεκανοπέδιο, αλλά ταυτόχρονα έχει σημαντικούς πυρήνες και στην περιφέρεια.
Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται, χωρίς να το αποκαλύπτει δημοσίως, για τη μεγάλη μάχη με το ΠΑΣΟΚ, που καλεί σε συνεργασία υπό την ομπρέλα της Δημοκρατικής Παράταξης. Τα δύο κόμματα -το προβλέπουν όλοι- θα κονταροχτυπηθούν για να εξασφαλίσουν μεταξύ τους το προβάδισμα. Και αυτό γιατί εάν το Ποτάμι προηγηθεί στην προσεχή εκλογική μάχη του ΠΑΣΟΚ θα έχει καθοριστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό - και φυσικά για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, εφόσον το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδύναμη παρουσία.
Εγκυρότατες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι η ηγεσία του Ποταμιού έχει ήδη σχεδιάσει κινήσεις για την προσέγγιση δυνάμεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και που δεν πορεύονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα υπό διαμόρφωση «κάδρο» συνεργασιών. Στα περισσότερα γκάλοπ άλλωστε το Ποτάμι δείχνει ότι διατηρεί τις δυνάμεις που εξασφάλισε στην πρώτη κάθοδό του, αυτή των ευρωεκλογών...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

No comments: