Tuesday, November 18, 2014

Ο νέος ψυχρός πόλεμος άρχισε- και επισήμως

Ο νέος ψυχρός πόλεμος άρχισε- και επισήμως

19:34
Opening quote
O Πούτιν ισχυρίζεται ότι η Δύση προκαλεί τη Ρωσία σε νέο Ψυχρό Πόλεμο, καθώς απελαύνει «κατάσκοπους».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε σε έναν γερμανό δημοσιογράφο ότι η Δύση προκαλεί τη Ρωσία σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Την προβολή της συνέντευξης, η οποία έγινε για το γερμανικό κανάλι ARD στο Βλαδιβοστόκ την περασμένη εβδομάδα, ακολούθησαν ως «αντίποινα» οι απελάσεις γερμανών και πολωνών διπλωματών από τη Ρωσία, καθώς και η απέλαση ενός Λετονού που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. Όταν ρωτήθηκε αν η ρητορική των κατηγοριών μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον και η αισθητή αύξηση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά σε δυτικές χώρες δείχνει έναν νέο ψυχρό πόλεμο, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δύο γύροι διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υπήρξαν «σημαντικοί παράγοντες που άλλαξαν το γεωπολιτικό παιχνίδι», κάτι που ανάγκασε τη Ρωσία να απαντήσει.
Η Μόσχα ξανάρχισε τις στρατηγικές πτήσεις στο εξωτερικό πριν πολλά χρόνια, ως απάντηση στις πτήσεις αμερικανικών πυρηνικών βομβαρδιστικών σε περιοχές κοντά στη Ρωσία, που είχαν συνεχιστεί μετά τον ψυχρό πόλεμο, πρόσθεσε. «Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατιωτικές βάσεις διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών κοντά στα σύνορά μας, και ο αριθμός τους αυξάνεται», δήλωσε ο Πούτιν. «Επιπλέον, μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε να αναπτύξει δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, και πάλι κοντά στα σύνορά μας. Έχετε αναφέρει διάφορες [ρωσικές] ασκήσεις, πτήσεις, κινήσεις πλοίων και ούτω καθεξής. Συμβαίνουν όλα αυτά; Ναι, πράγματι».
Ο Πούτιν έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν από ηγέτες της Δύσης ότι αναζωπυρώνει στις ψυχροπολεμικές εντάσεις, ενώ πιο πρόσφατα ο αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, είπε στον Πούτιν κατά τη σύνοδο κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει «την προσπάθεια να αναδημιουργήσει τις χαμένες δόξες του τσαρισμού ή της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης». Τον Αύγουστο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στο σόου του Τζέι Λένο ότι οι Ρώσοι συχνά «ξαναεκδηλώνουν ψυχροπολεμικές σκέψεις».
Σε ομιλία του στην Αυστραλία, τη Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μίλησε επί μακρόν με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπρισμπεϊν αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και προειδοποίησε για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη. Υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στη Ρωσία να παρεμβαίνει ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης τη Δευτέρα, ο νέος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε την εντατικοποίηση της διπλωματίας, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών στο Κίεβο και τη Μόσχα, για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία. Συντηρητικοί σχολιαστές επέκριναν την Μογκερίνι ότι είναι πάρα πολύ μαλθακή με τη Ρωσία απ’ όταν διορίστηκε τον Αύγουστο. Στην πρώτη συνάντηση με τους ευρωπαίους ομολόγους της τη Δευτέρα, διαπίστωσε ότι συμφωνούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο πρόσθετων κυρώσεων κατά των αυτονομιστών ηγετών, αλλά όχι των Ρώσων αξιωματούχων.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, θα ανακοινώσει την Τρίτη ότι η Βρετανία θα δωρίσει επικοινωνιακό εξοπλισμό και 10 τεθωρακισμένα οχήματα αξίας 1,2 εκατ. λιρών στην ειδική αποστολή παρακολούθησης της Ουκρανίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία επεκτείνεται προς το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο ARD, ο Πούτιν απέφυγε μια ερώτηση σχετικά με το αν η Μόσχα είχε προμηθεύσει όπλα στους αυτονομιστές και στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, όπως έχουν υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και το Κίεβο. «Στις μέρες μας, οι άνθρωποι που διεξάγουν έναν αγώνα και τον θεωρούν δίκαιο, θα έχουν πάντα όπλα», είπε, κατηγορώντας την Δύση για την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων. «Θέλετε οι ουκρανικές κεντρικές αρχές να εξολοθρεύσουν τους πάντες στην ανατολική Ουκρανία;» δήλωσε ο Πούτιν. «Αυτό θέλετε; Εμείς σίγουρα όχι. Και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί».
Αλλά μια έκθεση σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιούνται στην ουκρανική διαμάχη και η οποία κυκλοφόρησε την Δευτέρα από την ομάδα συμβούλων Υπηρεσίες Έρευνας Εξοπλισμών (ARES) υποστηρίζει ότι οι αντάρτες ήταν «πολύ πιθανό» να έχουν λάβει τα όπλα από τη Ρωσία, ωστόσο «το επίπεδο της κρατικής συνενοχής σε μια τέτοια δραστηριότητα παραμένει ασαφές». «Είναι πολύ πιθανό ότι οι φιλορωσικές ομάδες των αυτονομιστών έχουν λάβει κάποιο επίπεδο στήριξης (όπως μεταφερόμενα όπλα, ελαφρύ οπλισμό, βαρύτερα οπλικά συστήματα και τεθωρακισμένα οχήματα) από ένα ή περισσότερα εξωτερικά μέρη» αναφέρει η έκθεση της ARES, αν και παραδέχεται ότι οι «πιο σημαντικές πηγές» όπλων και θωρακισμένων οχημάτων ήταν οι εγχώριες.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η «φιλία» της Ρωσίας με τη Γερμανία ήταν ισχυρότερη από ποτέ. Γερμανικοί όμιλοι επιχειρήσεων εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις κυρώσεις. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti τη Δευτέρα ότι είχε απελαθεί ένας υπάλληλος της γερμανικής πρεσβείας στη Μόσχα, ως απάντηση στις «εχθρικές δράσεις του Βερολίνου προς έναν υπάλληλο ενός ξένου ιδρύματος της Ρωσίας στην Γερμανία». Ένας Ρώσος διπλωμάτης στη Βόννη είχε στο παρελθόν απελαθεί με την υποψία της κατασκοπείας, ανέφερε το Der Spiegel.
Η Μόσχα απέλασε επίσης τον Αλεξέι Χολοστόφ, έναν πρώην βουλευτή της Λετονίας, γνωστό υπέρμαχο της ρωσικής μειονότητας της Λετονίας, με την κατηγορία της κατασκοπείας, σύμφωνα με το λετονικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης που προβλήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Χολοστόφ δήλωσε στην κάμερα ότι βρισκόταν «στη Ρωσία υπό εντολή των ειδικών δυνάμεων της Λετονίας, που λειτουργούν υπό τον έλεγχο της CIA».
Σε ένα άλλο εν εξελίξει σκάνδαλο κατασκοπείας, το υπουργείο Εξωτερικών είπε, επίσης, τη Δευτέρα, ότι είχαν απελαθεί «αρκετοί πολωνοί διπλωμάτες» εξαιτίας «δραστηριοτήτων ασυμβίβαστων με το καθεστώς», αφήνοντας υπονοούμενα για κατασκοπεία. Η πολωνική τηλεόραση ανέφερε ότι τέσσερις διπλωμάτες είχαν απελαθεί. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας χαρακτήρισε την κίνηση μια «συμμετρική απάντηση», αφού οι πολωνικές αρχές συνέλαβαν έναν αξιωματικό του στρατού και έναν ρωσο-πολωνό δικηγόρο τον περασμένο μήνα με την υποψία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας.

No comments: