Wednesday, November 5, 2014

ΑΓΚ. ΜΕΡΚΕΛ

Προς την έξοδο από το Μνημόνιο η Ελλάδα

Προς την έξοδο από το Μνημόνιο η Ελλάδα
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το Μνημόνιο, ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, ενώ δύο κορυφαία στελέχη της Κομισιόν, ο Π. Μοσκοβισί και ο Γ. Κατάινεν, αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, που θεωρείται ορόσημο για αποφάσεις σχετικά με την επόμενη μέρα στη χώρα. Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ενόψει και του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες. Εκεί αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για το μηχανισμό στήριξης της χώρας από την 1η Ιανουαρίου 2015, με το Γκ. Χαρδούβελη να κάνει λόγο για μεταβατική περίοδο, εξαμηνιαίας ή και ετήσιας διάρκειας, με επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τη χώρα αλλά πιο χαλαρή εποπτεία σε σχέση με τη μνημονιακή περίοδο. Ο υπουργός, αύριο, καλείται να παρουσιάσει και την πρόοδο στην αξιολόγηση από την τρόικα, που αναμένει πλήρη καθορισμό της ατζέντας από την κυβέρνηση, προτού οριστικοποιήσει ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αύριο, η πρώτη συζήτηση για την επόμενη μέρα 
Ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης, η Αγκ. Μέρκελ έκανε λόγο για μεγάλη οικονομική πρόοδο μετά την κορύφωση της κρίσης χρέους, τονίζοντας πως Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά. Την ίδια ώρα ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί, τόνισε πως θα γίνει μια πρώτη συζήτηση στο Eurogroup, αύριο, για τα επόμενα βήματα εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 8 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Προσθέτοντας πως υπάρχουν εξελίξεις στα ελληνικά αιτήματα που έχει παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς, είπε πως θα εξεταστούν υπό μορφή πακέτου και με δεδηλωμένη βούληση να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μεταρρυθμιστεί και να εξέλθει, συντονισμένα, από το πρόγραμμα. «Ολα αυτά με ανοικτό και φιλικό τρόπο, αλλά και με σεβασμό στους κανόνες» είπε, και δεσμεύθηκε να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ στη χώρα σκοπεύει να μεταβεί και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γ. Κατάινεν.
«Έτοιμες για ανάκαμψη οι χώρες του Μνημονίου» 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα και Κύπρος είναι «πρωταθλητές» στις μεταρρυθμίσεις και βρίσκονται σε καλή θέση για ανάκαμψη, εφόσον συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. «Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ήταν στο καλύτερο συμφέρον των χωρών αυτών αλλά και της Ευρωζώνης. Κάθε άλλη εναλλακτική, συμπεριλαμβανομένης μιας άτακτης εξόδου από το ευρώ, ή μιας αποδόμησης της Ένωσης, θα έφερε μεγαλύτερο κόστος», εκτίμησε.
«Θέλουμε συνετή έξοδο» 
Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, υπογράμμισε την ίδια ώρα ο Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος, μιλώντας στο MEGA, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η τρόικα θα επιστρέψει σε μερικές ημέρες.
Ξεκαθαρίζοντας πως η σχέση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολλά χρόνια, μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων, είπε πως από εδώ και στο εξής, μιλάμε για νέο καθεστώς. Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος προσαρμογής, έξι μηνών, ίσως ενός έτους, με διαφορετικούς όρους εποπτείας και καθορισμού των όσων πρέπει να γίνουν, περισσότερο από την Ελλάδα και λιγότερο από τους πιστωτές.
Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει συνολική λύση, και για το χρέος, πριν την προεδρική εκλογή, τονίζοντας όμως πως «είναι δύο, ίσως και τρεις που χορεύουν ταγκό», ενώ απέδωσε ρόλο παρατηρητή στο ΔΝΤ την επόμενη μέρα. Τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών ενώ εκτίμησε πως και μια πιθανή κυβέρνηση Τσίπρα θα αναγκαστεί ίσως με χειρότερους όρους, να συμφωνήσει σε αυτό που επιδιώκει να συμφωνήσει, τώρα, η κυβέρνηση.
Προέβλεψε παράλληλα, πως εφόσον διαλυθεί η αβεβαιότητα το Φεβρουάριο, θα δούμε ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο και την αξιολόγηση της οικονομίας και πτώση στα επιτόκια των ομολόγων. Δήλωσε δε πως ο ίδιος δε θα αποσύρει τις καταθέσεις του ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα κληθείς να σχολιάσει σχετική τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη ενώ τόνισε πως τα stress tests απέδειξαν πως οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς.
Το μήνυμα της Fitch
Ισχυρή ανάκαμψη, δημοσιονομική βελτίωση με ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα, 4% του ΑΕΠ, επιτυχημένη έξοδος από το Μνημόνιο με πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό με ανεκτό κόστος και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, θα υποστήριζαν μια αναβάθμιση στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει η Fitch, που είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει νέες εκτιμήσεις για τη χώρα στις 21 Νοεμβρίου. Ευρύτερα πάντως για την Ευρωζώνη, διαμηνύει ότι μάλλον έχει κλείσει ο κύκλος των αναβαθμίσεων καθώς θα χρειαστούν καταλύτες για θετικές κινήσεις, που αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Ειδικά για την Ελλάδα, αρνητικές κινήσεις θα προκαλούσε, μια εγχώρια πολιτική κρίση, επιδείνωση στις σχέσεις της Ελλάδας - πιστωτών, που θα εντείνουν την αμφιβολία για τη δυνατότητα και βούληση συνέχισης της προσαρμογής, αλλά και ενδεχόμενη αδυναμία της οικονομίας να ανακάμψει, «φουσκώνοντας» το χρηματοδοτικό κενό και την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του χρέους. HMERHSIA

No comments: