Thursday, November 6, 2014

Βαριά η ήττα των Δημοκρατικών

Βαριά η ήττα των Δημοκρατικών
06/11/2014
Δύσκολες ημέρες περιμένουν τους Δημοκρατικούς μετά την ήττα τους στις ενδιάμεσες εκλογές.
Κατά την αναμέτρηση στις ΗΠΑ για 36 από τις 100 έδρες στη Γερουσία, για το σύνολο των 435 θέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και για 36 κυβερνήτες, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατάφερε συγκεκριμένα να διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να αποκτήσει την πλειοψηφία και στη Γερουσία για πρώτη φορά από το 2006.
Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί σύμμαχοί του, που θα υποχρεωθούν σε μία δύσκολη «συγκατοίκηση» για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρικής θητείας.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, έχουν εκλεγεί 52 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, ενώ οι Δημοκρατικοί έχασαν έξι έδρες.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου, που εξασφάλισαν τον έλεγχο της Γερουσίας και ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στόχος η οικονομία
Οι προτεραιότητές τους θα είναι οικονομικές. Δεκάδες «αναπτυξιακά» νομοσχέδια βρίσκονται στα σκαριά για την έγκριση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στον Καναδά και τον Κόλπο του Μεξικού, της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου, της βοήθειας προς τις μικρές επιχειρήσεις και την αποδυνάμωση των ρυθμιστικών πλαισίων.
«Το πείραμα της υπερβολική κρατικής παρέμβασης κράτησε αρκετά. Είναι καιρός να αλλάξουμε κατεύθυνση», δήλωσε μετά την επανεκλογή του ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ έσπευσε επίσης να ανακοινώσει ότι το νέο Κονγκρέσο που θα συγκροτηθεί σε σώμα στις αρχές του Ιανουαρίου, θα αφοσιωθεί «στην μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, στον περιορισμό του προβλήματος των δαπανών, και στην βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος».
«Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρο: θέλουν να συνεργασθούμε», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο σημερινός επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ.elzoni.gr

No comments: