Sunday, November 2, 2014

5 ναι & 1 όχι στο ραντεβού με την τρόικα

TΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

5 ναι & 1 όχι στο ραντεβού με την τρόικα

Με αντίπαλο τον χρόνο, και σε πολιτικό αλλά και σε τεχνικό επίπεδο, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το συντομότερο δυνατό τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, κάτι που αποτελεί ρητή προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην έξοδο από τη μνημονιακή εποχή.

Οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, που «κινούνται» πλέον και με φόντο την εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλουν να έχουν ολοκληρώσει το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου τη
Οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, που «κινούνται» πλέον και με φόντο την εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλουν να έχουν ολοκληρώσει το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου την αξιολόγηση.
Οι Α. Σαμαράς και Β. Βενιζέλος, που «κινούνται» πλέον και με φόντο την εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, θέλουν να έχουν ολοκληρώσει το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου την αξιολόγηση, έτσι ώστε στην τελευταία σύνοδό κορυφής για το '14 που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου να πάρουν την απόφαση για το χρέος και στη συνέχεια (πριν από τα Χριστούγεννα) να παρουσιάσουν το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και να συμφωνήσουν με τους εταίρους και δανειστές για την προληπτική γραμμή στήριξης.
Για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα αυτά και κυρίως για να μπορέσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να δείξει πριν από την εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου, τον προσεχή Φλεβάρη, ότι η χώρα εισέρχεται σε νέα εποχή και ότι αλλάζει το μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής, θα πρέπει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί αμέσως και με θετικό πρόσημο.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ηγέτες των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν έχουν δώσει ήδη εντολή στον κ. Χαρδούβελη να ενημερώσει την τρόικα για τις ελληνικές θέσεις επί του συνόλου των προαπαιτούμενων, κίνηση που -όπως ευελπιστούν- θα αποτελέσει και το «εισιτήριο» της επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, την 9η Νοεμβρίου, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» οι διαφωνίες για το Ασφαλιστικό, τις απολύσεις στο Δημόσιο, τα εργασιακά και το ενιαίο μισθολόγιο δεν έχουν γεφυρωθεί.
Σύμφωνα
με πληροφορίες
του «Εθνους
της Κυριακής»
οι διαφωνίες για
το Ασφαλιστικό,
τις απολύσεις
στο Δημόσιο,
τα εργασιακά
και το ενιαίο
μισθολόγιο
δεν έχουν
γεφυρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να πει πέντε «ναι» και ένα «όχι» στις απαιτήσεις της τρόικας, για να τελειώσει θετικά την αξιολόγηση. Συγκεκριμένα οι θετικές απαντήσεις της Αθήνας αφορούν:
1 Το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο
Η απόφαση που αρχικά είχε ληφθεί αφορούσε τη μείωση του μισθού των νεοπροσλαμβανόμενων δημοσίων υπαλλήλων κατά την πρώτη διετία της θητείας τους. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν ήθελε στην παρούσα φάση τη μείωση της μισθολογικής διαφοράς που χωρίζει δημοσίους υπάλληλους, καθώς κρίθηκε ότι οι καλύτερα αμειβόμενοι εργάζονται στους εισπρακτικούς μηχανισμούς και μία μείωση μισθού θα μπορούσε εύκολα να επηρεάσει την αποδοτικότητά τους και μία ιδιότυπη «λευκή απεργία» θα έπληττε τα δημόσια έσοδα.
Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η τρόικα έστειλε μηνύματα ότι επιμένει στο θέμα της μείωσης της μισθολογικής διαφοράς και αναμένεται «μάχη» μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς.
Ετσι το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε:
  • Η μείωση των εισαγωγικών μισθών από την 1/1/2015 στους πρωτοδιόριστους στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα με την παράλληλη ενίσχυση όσων τοποθετηθούν στην περιφέρεια με το επίδομα ενοικίου.
  • Ψήφιση μέχρι τα τέλη του 2014 του μόνιμου συστήματος αξιολόγησης που θα συνδέει την αμοιβή με την παραγωγικότητα. Η αξιολόγηση θα γίνει εντός του 2015 και θα εφαρμοστεί το 2016.
  • Περικοπές από 5-10% στις επιπλέον αμοιβές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2015. Θα ενισχυθούν οι εφοριακοί και τελωνειακοί που απασχολούνται για τη συλλογή εσόδων, και θα αυξηθούν τα επιδόματα θέσης εργασίας. Θα μειωθούν οι μισθοί των μη προσοντούχων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που λαμβάνουν προσωπική διαφορά.
2 Τα «κόκκινα δάνεια»
Σύμφωνα με τον απερχόμενο πλέον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια, το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και έχει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και να εισαχθεί αμέσως προς συζήτηση και ψήφιση. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα ενταχθεί κατά πάσα πιθανότητα και το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών, που ουσιαστικά θα αντικαθιστά τον νόμο Χατζηδάκη για την προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
3 Τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
Παρά τις αρχικές αιτιάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι υπάρχει και σε αυτό το πεδίο συμφωνία σε επίπεδο κορυφής και μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες ο Γιάννης Βρούτσης θα παρουσιάσει το τελικό του σχέδιο, το οποίο δεν θα απέχει από αυτό που αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα το «Εθνος της Κυριακής». Η περικοπή συνδικαλιστικών αδειών, ο έλεγχος της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών σωματείων είναι μερικά από όσα θα αλλάξουν με τις νέες ρυθμίσεις.
4 Τις απολύσεις στο Δημόσιο
Μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν 5.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός που είχε συμφωνηθεί στις αρχές του '13 με την τρόικα. Ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει με τους κ. Χρυσοχοΐδη και Λοβέρδο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης περιμένει έναν σημαντικό αριθμό υπαλλήλων από τα δυο αυτά υπουργεία, προκειμένου -μαζί με εκείνους που συνελήφθησαν με πλαστά πιστοποιητικά- να επιτευχθεί ο στόχος.
5 Τις ομαδικές απολύσεις
Με μία αλλαγή στον αστικό κώδικα που θα προωθήσει η κυβέρνηση, θα εξελίσσονται ταχύτερα οι διαδικασίες σε νομικό επίπεδο, έτσι ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις για κλείσιμο της εταιρείας εφόσον ο εργοδότης δεν μπορεί να καταβάλει τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζομένους του. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ένα τέτοιο μέτρο είναι πιθανόν να διευκολύνει τους εργοδότες να προχωρούν πρόσκαιρα στο κλείσιμο της εταιρείας τους και να αμέσως μετά να την επαναλειτουργούν με μικρότερο αριθμό εργαζομένων και πιθανώς με χαμηλότερους μισθούς.
! Το «όχι» της Αθήνας, το οποίο έχει ήδη διατυπωθεί στην τρόικα, αφορά το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει τώρα το θέμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό έχει γίνει αποδεκτό από τους δανειστές, αρκεί έστω φραστικά να περιγράφουν σε αυτήν τη φάση οι αλλαγές που θα προωθήσει το νέο έτος το υπουργείο Εργασίας. Είναι σαφές ότι και για πολιτικούς λόγους δεν θα μπορούσε τώρα η κυβέρνηση να συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε τροφή σε σενάρια περί νέου κύκλου μείωσης συντάξεων.
Τις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν οι αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση και σε άλλα μικρότερα θέματα (όπως είναι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την κατάργηση του φόρων υπέρ τρίτων κ.ά.). Αμέσως μόλις υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τότε το πιθανότερο είναι όλα να ενταχθούν σε ένα νομοσχέδιο (ίσως και σε ένα άρθρο) προκειμένου να ψηφιστούν ταχύτερα από το Κοινοβούλιο. Στο εσωτερικό της ΝΔ δεν υπάρχει ανησυχία, ενώ στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι και ο κ. Βενιζέλος θα πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν, με δεδομένο ότι το διακύβευμα είναι αυτήν τη φορά πολύ μεγάλο και υπερβαίνει την εκταμίευση μίας δόσης. Για τον λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα επιμείνουν ότι η χώρα βρίσκεται μία ανάσα από την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr
ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ
Περιμένουν επιστολή από την Ελλάδα για να... βγάλουν εισιτήριο
Οι αποστολές των δανειστών, που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας την έκτη επιθεώρηση του Ελληνικού Προγράμματος, δεν είναι ακόμα έτοιμες να επιστρέψουν στην Αθήνα, καθότι δεν έχουν λάβει την επιστολή που υποσχέθηκε η ελληνική κυβέρνηση και με την οποία θα τοποθετείται επί όλων των ανοικτών θεμάτων.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι «σε αυτό το στάδιο αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές όλο το εύρος των πολιτικών τους προτάσεων που θα είναι η βάση των συζητήσεών μας. Αυτό θα προσδιορίσει και τη χρονική σειρά για την (επιστροφή της) αποστολή», τόνισε και πρόσθεσε «δεν έχω ημερομηνία σχετικά με το πότε περιμένουμε τις προτάσεις πολιτικής των ελληνικών αρχών. Γίνονται συζητήσεις και συνεχίζονται», σημείωσε.
Η αποστολή του Ταμείου επιθυμεί να επιλυθούν όλα τα «ανοικτά μέτωπα» πριν οι αξιωματούχοι αναχωρήσουν για την Αθήνα. Μία πηγή εκτός Ταμείου, που όμως γνωρίζει τις σκέψεις των στελεχών, είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ προτιμούν να βρίσκονται στα σπίτια τους στην Ουάσιγκτον με τις οικογένειές τους παρά στο ξενοδοχείο «Χίλτον» της Αθήνας και να αναμένουν με τις ώρες τις απαντήσεις κάποιων κομματικών στελεχών, που προσπαθούν πρωτίστως να ικανοποιήσουν την κομματική τους πελατεία.
Το «Εθνος της Κυριακής» πληροφορήθηκε ότι οι διαφωνίες για το Ασφαλιστικό, τις απολύσεις στο Δημόσιο, τα εργασιακά και το ενιαίο μισθολόγιο δεν έχουν γεφυρωθεί.
Ασκήσεις επί χάρτου
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ξεκινήσει «ασκήσεις επί χάρτου» για τη λεγόμενη επόμενη ημέρα, υπό το φως και της λήξης της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. Το Ταμείο δεν έχει κανένα πρόβλημα να παίξει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, αλλά δεν κρύβει και την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι αγορές έδειξαν έντονα αρνητική συμπεριφορά.
Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι η Ελλάδα «έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο», αλλά ταυτόχρονα προειδοποιούν πως για ένα διάστημα -που δεν προσδιορίζουν χρονικά- απαιτείται «προστασία». Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια.
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τονίζουν ότι η συμπεριφορά των κερδοσκόπων έδειξε ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος για την Ελλάδα πριν αυτή να μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από τα κεφάλαια των αγορών». Για τον λόγο αυτό, πιστεύουν ακράδαντα -ειδικά η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τόμσεν- ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί η χώρας μας είναι η προληπτική συμφωνία στήριξης, την οποία εξήγησε η γενική διευθύντρια στον κ. Χαρδούβελη.
Φαίνεται ότι το ιδανικό για την Ελλάδα, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, είναι να καλυφθεί χρηματοδοτικά από την Ευρώπη και το Ταμείο να προσφέρει την τεχνική υποστήριξη. «Προς τα εκεί κινούνται οι συζητήσεις», είπε στο «Εθνος» η πηγή εκτός Ταμείου. Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι η προληπτική συμφωνία στήριξης «θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσει η Ελλάδα». Και πρόσθεσε «φυσικά αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σε συμφωνία με τους εταίρους τους, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων και όποια βοήθεια θα προσφέρουν εκείνοι σε αυτό το πλαίσιο».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

No comments: