Wednesday, February 25, 2015

Θεοδωράκης: Αν ήμουν θεσμός θα πίεζα τους Ελληνες για μεταρρυθμίσεις

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΟΥΛΤΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θεοδωράκης: Αν ήμουν θεσμός θα πίεζα τους Ελληνες για μεταρρυθμίσεις

Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συνάντησε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον κ. Σουλτς να δηλώνει ότι «οι προτάσεις που κατέθεσε και που θα καταθέσει το Ποτάμι τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να υπάρξει ανάπτυξη και δουλειές στην Ελλάδα».

Θεοδωράκης: Αν ήμουν θεσμός θα πίεζα τους Ελληνες για μεταρρυθμίσεις
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης και σημαντικών ανθρώπων, όπως είναι ο Μάρτιν Σουλτς, ώστε να αναδιατάξει τις δυνάμεις της και να προχωρήσει μπροστά».
Επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη «να συνεχίσουμε να συζητάμε με τους Ευρωπαίους, με τους ανθρώπους που σκέφτονται την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης».
Ο κ.Θεοδωράκης είχε συζήτηση μιας ώρας με τους ευρωβουλευτές της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα έχουμε ένα πρόβλημα με τις λέξεις, πιθανότατα κάποιοι να εννοούν μεταρρυθμίσεις την οπισθοδρόμηση. Εμείς στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις θα είμαστε στο πλευρό του Τσίπρα. Δεν θα ενισχύσουμε αυτούς που θέλουν να πάνε την Ελλάδα πίσω».
Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Οι πρώτες αποφάσεις για την παιδεία δεν είναι μεταρρύθμιση είναι οπισθοδρόμηση». Σε ζητήματα όμως πραγματικής σύγκρουσης όπως για παράδειγμα η φοροδιαφυγή και ο περιορισμός της διαφθοράς, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα ψηφιστούν από το Ποτάμι.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης δέχθηκε πολλές ερωτήσεις γιατί ο Αλέξης Τσίπρας συνεργάζεται με «ένα ακροδεξιό κόμμα». «Αυτή είναι απάντηση που πρέπει να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όχι εγώ», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Ίσως η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που είπε ο Βαρουφάκης στο BBC ότι με το Ποτάμι θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε ενώ από τον Καμμένο πήραμε λευκή επιταγή», κατέληξε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης. Χωρίς τα διαπλεκόμενα βαρίδια της οικονομίας. Χωρίς συμφέροντα και συντεχνίες. Με αξιολόγηση και μείωση του δημοσίου. Με απελευθέρωση των επενδύσεων. Με προστασία στους αληθινά αδύνατους και όχι σε όλους αυτούς που παριστάνουν τους τυραννισμένους. Πρόοδος, μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη! Χωρίς την αίσθηση δίκαιου επιμερισμού, το οποιοδήποτε πρόγραμμα θα πέσει στις ίδιες παγίδες».
«Αν ήμουν Θεσμός, θα πίεζα περισσότερο τους Έλληνες για μεταρρυθμίσεις και όχι για περικοπές», επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης και τόνισε ότι «δεν υπάρχει ανάκαμψη με συνεχή λιτότητα».
«Το πολιτικό σύστημα σπατάλησε τα χρήματα που δόθηκαν», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε «και δεν εννοώ μόνο τους πολιτικούς, που έκλεψαν. Η διαφθορά στην Ελλάδα είχε πολλούς τεμνόμενους κύκλους. Ξεκινούσε από τους φίλους των υπουργών, τους διαπλεκόμενους και κατέληγε στους φίλους των κομμάτων, που πίεζαν συνεχώς για να μην αλλάξει τίποτα στο δημόσιο, στο ασφαλιστικό, την παιδεία, την υγεία, το χωράφι. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το ελληνικό πρόβλημα».
Αναφερόμενος στις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε: «Αυτό που ήρθε στην Ελλάδα ήταν κάτι παραπάνω από κρίση. Η πτώση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Πτώση μετά από μια παράλογη άνοδο στηριγμένη στα σαθρά θεμέλια μιας δανειακής ευωχίας». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε τέλος τα λάθη και τα προβλήματα που είχαν τα σχέδια που καταρτίστηκαν από τους εταίρους για την Ελλάδα.ethnos

No comments: