Friday, February 27, 2015

Αδειάζει το ταμείο- Μπροστά στην πραγματικότητα η κυβέρνηση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑΑδειάζει το ταμείο- Μπροστά στην πραγματικότητα η κυβέρνηση
27/02/2015
Το θρίλερ της ελληνικής οικονομικής πορείας συνεχίζεται για ακόμη μία ημέρα, καθώς η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης αποτελεί σοβαρό σημείο τριβής μεταξύ κορυφαίων στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, βαθιές ανησυχίες δημιουργεί, εκτός από τη συμφωνία με εταίρους και δανειστές, το ολοένα και διογκούμενο ταμειακό έλλειμμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης μίλησαν για το δάνειο του ΔΝΤ που λήγει τον ερχόμενο μήνα.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης έκανε λόγο για «νομοθετικά μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο, στα ελληνικά ταμεία» αλλά, όπως είπε, «αυτό είναι και ένα ζήτημα το οποίο αφορά και τους εταίρους μας», τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα για να λυθεί το πρόβλημα».
Πάντως, η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό στα μέσα ενημέρωσης, ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε ότι η χώρα θα σημειώσει αδυναμία να τα καταφέρει χωρίς χρηματοδότηση, μέσα στο τετράμηνο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές.
Το χρηματοδοτικό κενό απασχολεί την κυβέρνηση δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος της συντονιστικής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και τόνισε ότι διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση.
Στο μεταξύ, έντονες ήταν οι αντιδράσεις μεταξύ Γερμανών πολιτικών αλλά και οικονομολόγων για την επικείμενη ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο με θέμα την παράταση του ελληνικού προγράμματος.
«Ο θυμός και η επιφυλακτικότητα στους κόλπους της Ένωσης (CDU/CSU) σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε στην Rheinische Post ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ.
Ωστόσο ο Κάμπετερ τόνισε ότι «μια κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να ασκεί πολιτική με βάση την υπευθυνότητα και όχι τον θυμό» και επισήμανε ότι αναμένει υπερψήφιση της εισήγησης του υπουργείου του από την Μπούντεσταγκ.elzoni.gr

No comments: