Wednesday, February 18, 2015

Φήμες στον δρόμο προς την παράταση του Μνημονίου

Φήμες στον δρόμο προς την παράταση του Μνημονίου
18/02/2015
Με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες είναι η Ευρώπη, την ώρα που η σύγκρουση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κορυφώνεται.
Όπως έγινε γνωστό στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με φήμες από τις Βρυξέλλες, σήμερα αναμένεται το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου, με αποτέλεσμα να ικανοποιείται το ένα σκέλος της ανακοίνωσης του Εurogroup.
Σχετικά με το δεύτερο σκέλος που αφορά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης η κυβέρνηση σκοπεύει να διαφοροποιηθεί σε κάποια σημεία.
Το αιτιολογικό που θα συνοδεύει το αίτημα της παράτασης θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του λεγόμενου «εγγράφου Μοσκοβισί».
Έπειτα ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ θα κρίνει εάν το ελληνικό αίτημα πληροί τις προυποθεσεις που έθεσαν τη Δεύτερα οι εταίροι και ανάλογα θα αποφασίσει εάν θα συγκαλέσει ή όχι έκτακτη σύγκληση των υπουργών οικονομικών την Παρασκευή.
Στο μεταξύ, το σκληρό πόκερ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίστηκε και χθες.
Ο κ. Σόιμπλε, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) για άλλη μία φορά ζήτησε την τήρηση των συμφωνηθέντων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία.
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η Ελλάδα θέλει ή όχι ένα πρόγραμμα, ενώ υποστήριξε πως η κατάσταση στη χώρα μας δεν βελτιώνεται.
Επιμένοντας στην ανάγκη υποβολής αιτήματος παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, είπε πως αυτό έχει νόημα, μόνο αν η Ελλάδα προτίθεται να το ολοκληρώσει και μάλιστα ζήτησε σαφείς δεσμεύσεις ως προς αυτό.
Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας μία μέρα μετά το άκαρπο Eurogroup, υποστήριξε ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια στους κόλπους του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.
Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ότι μέχρι τώρα «δεν έχουμε καταλάβει αν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση της χώρας λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για τους Έλληνες πολίτες».elzoni gr

No comments: