ΕΦΥΓΑΝ 150.000 ΣΤΟΥΣ 5-6 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ
Η μεγάλη φυγή των Κοσσοβάρων
Η μεγάλη φυγή των Κοσσοβάρων, που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες την περιοχή, απογοητευμένοι από την κακή πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας και επιχειρούν να φτάσουν παράνομα μέσα στο καταχείμωνο και κάτω από τραγικές συνθήκες σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης προκαλεί κόκκινο συναγερμό στην Ε.Ε.
Από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 άτομα, κάθε ηλικίας, έχουν εγκαταλείψει το Κόσσοβο, ενώ το τελευταίο διάστημα αυτή η ροή υπολογίζεται σε 20-30.000 άτομα τον μήνα. Στην Ουγγαρία μάλιστα που αποτελεί την κυριότερη δίοδο, είναι σε εξέλιξη στα σύνορά της με την Σερβία μια μεγάλη επιχείρηση αναχαίτισης από τις αρχές της, που συλλαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες Κοσσοβάρους, ενώ οι τοπικές αρχές ζητούν να σηκώσουν οι ίδιες στα σύνορα έναν συρμάτινο φράχτη, ανάλογο με αυτούς που έχουν στήσει Ελλάδα και Βουλγαρία σε μέρος των χερσαίων συνόρων τους με την Τουρκία.
Η Γερμανία που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα ως χώρα προορισμού των Κοσοβάρων μαζί με την Ελβετία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στέλνει 20 αστυνομικούς στα σύνορα μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σερβίας για να βοηθήσουν με απευθείας έλεγχους στο θέμα των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται από τους Κοσσοβάρους για χώρες της Ε.Ε. με τελικό προορισμό οι περισσότεροι την Γερμανία. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία απέρριψε περίπου το 99% των αιτήσεων ασύλου από Κοσσοβάρους τον περασμένο χρόνο, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό έγκρισης ήταν ακόμη χαμηλότερο, περίπου στο 0,3% σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Μόνο τον Ιανουάριο οι αιτήσεις αυτές έφτασαν τις 3.630..
Οι αρχές του Κοσσόβου επιχειρούσαν να κρατήσουν για μεγάλο διάστημα κρυφό το θέμα, προκειμένου να μη δοθεί ευρύτερα η εικόνα κατάρρευσης της χώρας, όμως οι εκρηκτικές διαστάσεις που πήρε τελευταία και οι έντονες αντιδράσεις από χώρες της Ε.Ε. τις υποχρέωσε να μιλήσουν δημόσια. Σε έκθεση που παρουσιάσθηκε και συζητήθηκε έντονα στο κοινοβούλιο υπήρχε η εκτίμηση ότι τους δύο τελευταίους μήνες έφυγαν από την χώρα 50.000 Κοσσοβάροι και σ΄αυτούς περιλαμβάνονται και 6.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων που τα εγκατέλειψαν και έχουν καταγραφεί. Οι εκτιμήσεις πάντως των τοπικών ΜΜΕ είναι ότι ο αριθμός αυτών που εγκατέλειψαν την χώρα τους 5-6 τελευταίους μήνες φτάνει τις 150.000, δηλ. το 6-7% του πληθυσμού της χώρας που υπολογίζεται σε λιγότερο πλέον σε λιγότερο από 2 εκατομ. κατοίκους.
To όνειρο και οι ελπίδες για μια καλύτερη ζωή που είχε δημιουργηθεί για τους Κοσσοβάρους με την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, εδώ και 15 χρόνια-μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ την άνοιξη του 2009-έχουν ξεφτίσει από καιρό. Η χώρα κλυδωνίζεται από μια συνεχή πολιτική κρίση, με τις φατρίες να αντιμάχονται για την εξουσία και την οικονομική κρίση να γενικεύεται. Η ανεργία ξεπερνάει το 45% και στους νέους το 70% ενή η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα παίρνουν διαστάσεις.
Μπορεί οι εκλογές να έγιναν τον περασμένο Ιούνιο αλλά μόνο στα μέσα Δεκεμβρίου έγινε κατορθωτό να συμφωνήσουν τα κόμματα και να υπάρξει κυβέρνηση. Πρωθυπουργός ανέλαβε ο αρχηγό της Δημοκρατικής Συμμαχίας και πρώην δήμαρχο της Πρίστινα Ίσα Μουσταφά ενώ ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος και απερχόμενος πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι ανέλαβε αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών.
Οσο για τον πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) και πρώην πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι σε μια κίνηση μάλλον απόγνωσης εμφανίσθηκε στο κεντρικό σταθμό των λεωφορείων στην Πρίστινα να προσπαθεί να αποτρέψει, σχεδόν εκλιπαρώντας, οικογένειες Κοσσοβάρων από το να επιχειρήσουν να φύγουν παράνομα μετανάστες σε χώρες της Ε.Ε.
Την ίδια ώρα τα προβλήματα στις σχέσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου συνεχίζονται. Μετά από διακοπή δέκα μηνών αποφασίστηκε μέσα στην εβδομάδα να συνεχιστούν , στις Βρυξέλλες οι δύσκολες συνομιλίες με στόχο την εξομάλυνση στις σχέσεις των δύο πλευρών -αλλά και την πρόοδο στις σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ. Κι αυτό μέσα στο βαρύ κλίμα που δημιούργησαν οι πρόσφατες ταραχές στην Πρίστινα που στρέφονταν κατά των Σέρβων. Ενδεικτικό όμως των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο αλβανικός πληθυσμός του Κοσσόβου είναι το γεγονός ότι χιλιάδες Αλβανοί προσφέρουν παρά την αντιπαλότητα στις σερβικές αρχές και υποβάλουν αιτήσεςι για να αποκτήσουν Σερβικά διαβατήρια, τα οποία θα τους εξασφαλίσουν ελεύθερη διακίνηση έβαλαν αιτήσεις Οι Σερβοι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερη διακίνηση στις χώρες της Ε.Ε..
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφανοβιτς 60.000 Κοσσοβάροι έχουν υποβάλλει αιτήσεις για να αποκτήσουν σερβικά διαβατήρια. Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. έχει περιορίσει σημαντικά την διακίνηση των Κοσσοβάρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την υποβολή των χιλιάδων αιτήσεων παροχής πολιτικού ασύλου.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
No comments:
Post a Comment